dominvrt
Učinkovit način odstranjevanja plesni
TRIKI

Učinkovit način odstranjevanja plesni

12.07.2019, 10:24
1

Ko si ustvarjamo novo domovanje ali se odločamo za renovacijo obstoječega, skoraj vsi največ pozornosti namenjamo opremi, dekoraciji, ogrevanju in izbiri prave izolacije. Prevečkrat pa pozabljamo na bistveno stvar, ki močno vpliva na naše počutje v stanovanju ali hiši. Vlaga in plesen se znajdeta v nemalo katerem domu, predstavljata pa veliko tveganje za zdravje ljudi, ki bivajo v njem. V družbi še vedno velja prepričanje, da se vlage in plesni lahko hitro znebimo že z rednim zračenjem in dovolj dobrimi okni. Da to ni res, se zavedajo vsi, ki so se kdaj, in se še vedno, soočajo s plesnijo. S prvim možem Delovne akcije, Bojanom Žlebnikom, smo govorili o problematiki plesni, kako se je 'znebimo' in konec koncev, katere so tiste stvari, ki so najbolj učinkovite v boju s to nadležno zadevo.

Plesen je skupen izraz za vrsto obarvanih gliv, ki jih lahko prepoznamo po črnih in sivih lisah. Dejstvo, ki ga marsikdo ne pozna, je, da je plesen pravzaprav koristna in je običajni del našega življenja – seveda v zunanjem okolju. Ko se plesen začne nabirati v notranjih prostorih, imamo velik problem. Plesen močno vpliva na zdravje in počutje posameznikov v bivanjskih prostorih, na njen razvoj pa vplivajo predvsem vlaga, zrak in temperatura. Če težav s plesnijo nimamo, so dovolj že vsakodnevno zračenje, optimalna sobna temperatura in prava postavitev pohištva – omare in druge pohištvene elemente imamo vedno postavljene vsaj nekaj centimetrov od stene, da ta lahko diha. Pri prenovah je pomembno, da nismo neučakani in vedno počakamo, da se na novo pobeljene stene dodobra posušijo!

Kako se je torej znebimo?

Kot nam je zaupal prvi mož Delovne akcije, Bojan Žlebnik, se plesen vsekakor lahko uspešno odstrani, zmanjšamo lahko tudi dejavnike tveganja za njo, seveda pa je vse odvisno od tega, ali je prisotna plesen površinska ali se je že dodobra zažrla v stene. V prvem primeru lahko stene uspešno saniramo, ob upoštevanju ustreznih pogojev proti vlagi, pa se ta tudi ne bo več ponavljala. V primeru, da je plesen že dodobra zažrta v stene našega doma, pa se bo v vsakem primeru znova pojavljala. Vsekakor obstajajo učinkoviti načini, s katerimi se je znebimo, vendar se mora postopek v takšnem primeru ponavljati na nekaj mesecev. Če se lotevamo postopka sami, se moramo ustrezno zaščititi, saj se spore prenašajo po zraku!

Zavedati se moramo, da je s plesnijo tako – ko se enkrat pojavi, je vedno prisotna. V primeru, da v našem domovanju nimamo ustreznih (zgoraj naštetih) dejavnikov, se bakterije začnejo razmnoževati, iz vlage pa postane plesen, ki nam na dolgi rok greni življenje.

Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat
PREBERI ŠE
Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat

Delovna akcija: Trendi sodobne prenove
PREBERI ŠE
Delovna akcija: Trendi sodobne prenove

Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?
PREBERI ŠE
Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Matiias
12.07.2019, 18:14:13
+57
In kje je tu odgovor glede na naslov, tu gre samo za ocitno reklamo.
NOVICE
Osrednji del Portugalske zajeli obsežni gozdni ...
ŠPORT
Griezmann: Vem, da bom ob gostovanju v Madridu ...
POP IN
Petra Ecclestone: nova poroka še dražja od ...
TV ODDAJE
Prijavi se: Ljubezen po domače
VIZITA.SI
6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam ...
OKUSNO.JE
Sladica presenečenja, ki vam bo zaprla usta
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čaka uspešen teden, biki bodo ...
MOSKISVET.COM
Trener parkiral oči na vroči PR-ovki in komaj ...
BIBALEZE.SI
Noseča že sedem mesecev
CEKIN.SI
Jih bo rešil nudizem? Dušan in Katarina sta ...
DOMINVRT.SI
Takšen je dom Donalda Trumpa
BIBALEZE.SI
Toliko kilogramov bi smela pridobiti nosečnica v ...