dominvrt
Za te pomožne objekte potrebujete dokumentacijo
GRADNJA

Za te pomožne objekte potrebujete dokumentacijo

04.07.2019, 14:46
2

Čeprav želite zgraditi le pomožni objekt ali zgolj razširiti ali preoblikovati obstoječo stavbo, potrebujete gradbeno dovoljenje. Kaj pravzaprav je gradbeno dovoljenje in za kaj ga potrebujete?

Gradnja brez dovoljenja je črna gradnja, ki se ne izplača, saj gre za kršitev zakonodaje, ki se kaznuje s hudimi globami. V najboljšem primeru lahko inšpekcija pri črni gradnji zahteva legalizacijo objekta, v najslabšem pa odredi rušenje objekta, ki ga plača posameznik, ki je črno gradnjo izvajal. Gradbeno dovoljenje je preprost dokument, ki ga izstavi pristojni upravni organ na podlagi predložene dokumentacije.

Vsaka peta gradnja je nelegalna
PREBERI ŠE
Vsaka peta gradnja je nelegalna

Gradbeno dovoljenje
Gradbeno dovoljenje/ FOTO: iStock

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Gradnja objekta je legalna, ko pristojni organ izda dokumentacijo, z upoštevanjem gradbenih pogojev, ki jih ta pripiše. Od lanskega junija gradbenega dovoljenja ne potrebujemo več za rušenje stavb, za enostavne prenove in začasne objekte, skladno z novim gradbenim zakonom pa je začelo veljati tudi, da moramo začetek gradnje priglasiti pristojni upravni enoti. 

Gradbeno dovoljenje
Gradbeno dovoljenje/ FOTO: iStock

Za katere objekte potrebujete gradbeno dovoljenje?

Smotrno potrebujete gradbeno dovoljenje za zahtevne objekte, kot so stanovanjska hiša, večja rekonstrukcija stanovanjske hiše in bazen.

Veliko ljudi ne ve, da je treba pridobiti dovoljenje tudi za nezahtevne objekte, pri katerih je postopek pridobitve krajši in enostavnejši, vendar še vedno obvezen.

Pod nezahtevne objekte spadajo: garaža, lopa, nadstrešek, drvarnica, zimski vrt, savna, fitnes, ograja nad 2 metra in do vključno 3 metrov ter podporni zid do 1,5 metrov višinske razlike.

Za katere objekte NE potrebujete gradbenega dovoljenja?

Pod enostavne objekte, za katere ne potrebujete gradbenega dovoljenja, so objekti za lastne potrebe – majhne stavbe do površine 30m2, bazeni, ki imajo prostornino manjšo od 60 kubičnih metrov, pomožni javni objekti do površine 40 m2, ograje do višine 2 metra in podporni zidovi do višine pol metra. Tudi za rušitev in odstranitev obstoječe stavbe, po novem, ne potrebujemo več gradbenega dovoljenja. Zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja vloži investitor ali njegov pooblaščenec.

Pristojni organ za izdajanje gradbenih dovoljenj je ministrstvo za okolje in prostor, pravna podlaga pa zajema gradbeni zakon in uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje. Če vas zanima še več, si lahko več podrobnosti preberete na spletni strani eUprave Republike Slovenije, pod zavihkom Nepremičnine in okolje.

8 trikov s sodo bikarbono
PREBERI ŠE
8 trikov s sodo bikarbono

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

procesoid
05.07.2019, 11:52:47
+35
Glede na vašo striktnost v zvezi tovrstne zakonodaje me zanima, koliko črnogradenj ste porušili in oglobili njihove lastnike do zdaj, in koliko jih boste še v bodoče? Glede na to, da je vsak 5. objekt črnogradnja, me zanima, koliko objektov se poruši dnevno?
slovenc59
04.07.2019, 20:48:23
+78
A to velja sam za navadne državljane, ali tudi za one high class majstre z raznimi sušilnicami sadja in tako dalje ????? Sam vprašam , da se bom znal obnašat na upravni enoti !!
NOVICE
Osrednji del Portugalske zajeli obsežni gozdni ...
ŠPORT
Griezmann: Vem, da bom ob gostovanju v Madridu ...
POP IN
Petra Ecclestone: nova poroka še dražja od ...
TV ODDAJE
Prijavi se: Ljubezen po domače
VIZITA.SI
6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam ...
OKUSNO.JE
Sladica presenečenja, ki vam bo zaprla usta
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čaka uspešen teden, biki bodo ...
MOSKISVET.COM
Trener parkiral oči na vroči PR-ovki in komaj ...
BIBALEZE.SI
Noseča že sedem mesecev
CEKIN.SI
Jih bo rešil nudizem? Dušan in Katarina sta ...
DOMINVRT.SI
Takšen je dom Donalda Trumpa
BIBALEZE.SI
Toliko kilogramov bi smela pridobiti nosečnica v ...