dominvrt
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
DELOVNA AKCIJA

Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše

15.04.2019, 8:36

Tisti, ki se podajate v gradnjo družinske hiše, veste, kako zelo pomembna je izbira vrste materiala, konstrukcije, strehe, navsezadnje tudi izbira načina izvedbe in tipa hiše. V zadnjem času se bistven pomen predpisuje tudi energijski učinkovitosti hiše, izbiri oken, primerni izolaciji in izbiri primernega načina ogrevanja. Želja vseh je na koncu hiša, ki bo na dolgi rok varčna in nizkoenergetska. Prevečkrat pa, zaradi vseh stroškov, ki nastanejo pri gradnji hiše, pozabljamo na ključno in osnovno stvar, ki bi se je morali lotiti že v začetni fazi gradnje.

LUNOS ponuja edinstveno vgradnjo brez vidnih fasadnih rešetk, ki so bile do sedaj za marsikoga moteče.
LUNOS ponuja edinstveno vgradnjo brez vidnih fasadnih rešetk, ki so bile do sedaj za marsikoga moteče./ FOTO: Lunos

Prevečkrat se zgodi, da ljudje pri gradnji družinske hiše šele na koncu, ali pa sploh ne, pomislijo na osnovno človeško potrebo. Na dihanje. Povprečna družina z vsemi gospodinjskimi deli, splošnimi opravili, kot so prhanje, pranje in sušenje perila, kuhanje, sesanje, in navsezadnje tudi s potenjem, v lastni hiši proizvede približno 15 litrov vlage dnevno. Navsezadnje tudi pohištvo, preproge, zavese in stenska barva, v večjih ali manjših količinah, v dom spuščajo strupene snovi. Na dolgi rok pa je vse skupaj zelo škodljivo za zdravje. Pozablja se torej predvsem na pomen prezračevanja.

Najbolj optimalna stopnja vlažnosti v prostoru je od 40 do 60 odstotkov. Gradnja hiše ne bi smela biti podobna igri na loteriji, kjer preizkušamo najboljše dosežke energetskih prihrankov. Dom mora biti prostor, kjer se počutimo varno, kjer se lahko sprostimo in napolnimo z energijo.

Prezračevanje našega doma naj bi delovalo približno tako, kot poteka dihanje pri človeku, zato je pomembno, da se zavedamo njegovega pomena. Zrak v zaprtih prostorih se hitro izrabi, koncentracije CO2 pa se v primerjavi s kisikom dvignejo. Proces prezračevanja mora teči nemoteno in nenehno, ne glede na letni čas. Zato je pomembno, da prezračevalnemu sistemu v našem domu namenimo pozornost, ki si jo zasluži in se začnemo zavedati pomena, ki ga ima prezračevanje na kvaliteto bivanja in navsezadnje, na naše zdravje.

Kaj je torej pri prezračevalnih sistemih pomembno? Izbrati moramo seveda cenovno ugoden sistem, ki pa nam bo v prvi vrsti zagotavljal predvsem visoko kvaliteto in učinkovitost.

Centralni ali decentralni prezračevalni sistem?

Centralni sistem je mogoče vgraditi le v novogradnje, saj prezračevalne cevi skrijejo v estrihe ali spuščene strope, in javne stavbe, kjer so prezračevalne zahteve zelo visoke. V primerjavi s centralnimi sistemi, katerih število vgradenj pada, pa vgradnja decentralnih prezračevalnih sistemov v zadnjih letih v zahodni Evropi strmo narašča, tako v individualnih objektih in hišah, pa tudi v stanovanjih, in presega že 50 odstotkov. Ključna prednost decentralnih prezračevalnih sistemov je, da jih je mogoče vgraditi v katerikoli fazi gradnje, parametri in rezultati pa so identični centralnemu sistemu. S sistemom rekuperacije, ki je učinkovit sistem brez toplotnih izgub dosega tudi standarde, ki jih imajo pasivne hiše, kar dokazuje certifikat DiBT.

Optimalna rešitev za prezračevanje bivalnih objektov, tako novogradenj kot sanacij, je prav vgradnja decentralnega prezračevalnega sistema, ki poskrbi, da so izmenjave zraka kontrolirane, da pri tem ne izgubljamo dragocene energije, zraven pa poskrbimo še za lastno zdravje in zdravje drugih. Prezračevalni sistem LUNOS z rekuperacijo je mogoče vgraditi tako v novogradnje kot tudi v obstoječe objekte. Vgradnja je cenovno sprejemljiva, relativno enostavna in hitra. V primerjavi z zastarelimi prezračevalnimi sistemi ima decentralni sistem prezračevanja številne prednosti, med katerimi gre izpostaviti predvsem to, da ni treba vgrajevati zračnih kanalov.

Tudi v Delovni akciji so družinam zagotovili kvaliteten prezračevalni sistem.
Tudi v Delovni akciji so družinam zagotovili kvaliteten prezračevalni sistem./ FOTO: POP TV

Glavne prednosti decentralnih prezračevalnih sistemov LUNOS so naslednji:

♦ možnost uporabe in vgradnje tako v novogradnje kot tudi v obstoječe objekte,

♦ skladnost decentralnih sistemov z vsemi zahtevanimi normativi stroke na področju Evropske unije,

♦ izredna energetska učinkovitost (nad 90 odstotkov) in nizka poraba energije za lastno obratovanje,

♦ izpopolnjena filtracija z možnostjo zapore za alergene,

♦ odlična zvočna izolacija (do 62 decibelov) in nizka slišnost pri delovanju (do 11 decibelov),

♦ praktično nični stroški vzdrževanja (pralni filtri) in dolga življenjska doba (nad 20 let),

♦ možnost kombinacije različnih decentralnih sistemov z rekuperacijo s hidrosenzibilnimi elementi,

♦ relativno nizka cena investicije (približno 30 odstotkov nižja od centralnih sistemov pri istem efektu),

♦ enostavna montaža brez zračnih kanalov,

♦ popolnoma avtomatsko obratovanje v odvisnosti od vlage in temperature v prostoru,

♦ vse enote decentralnega sistema so med seboj povezane, zato ni treba vgraditi prezračevalnih kanalov.

Za samo kvaliteto življenja je prezračevanje doma in vdihovanje kakovostnega zraka bistvenega pomena. V najbolj razvitih članicah Evropske unije že sedaj vsaka energetska sanacija in novogradnja obvezno vključuje tudi vgradnjo kvalitetnega decentralnega prezračevalnega sistema. Seveda si uporabniki želijo najbolj optimalnega, cenovno ugodnega, z vgradnjo elementa brez vidnih zunanjih rešetk na fasadi. Preverite ponudbo pri LUNOS. Gre za podjetje, ki je pomagalo družini v 3. oddaji Delovna akcija, da se znebi vlage.

LUNOS prezračevalni sistem ponujajo odlične in vsestranske rešitve.
LUNOS prezračevalni sistem ponujajo odlične in vsestranske rešitve./ FOTO: Lunos

Sponzorirana objava

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?