dominvrt
Preverite, kako se pravilno očisti akvarij
ŽIVALI

Preverite, kako se pravilno očisti akvarij

18.05.2017, 10:00
1

Da bi bil akvarij lep na pogled, predvsem pa zato, da bi bile ribe in rastline v njem zdrave, voda bistra ter bi filtrirni sistem deloval brezhibno, ga je vsake dva do tri tedne treba očistiti. Če ne veste, kako se zadeve pravilno lotiti, berite dalje.

Akvarij
Akvarij/ FOTO: Thinkstock

Kopičenje alg v akvariju in bolezni rib so večinoma posledica slabega vzdrževanja oziroma nerednega čiščenja akvarija. Sicer je odvisno od same velikosti, a v povprečju moramo generalno očistiti akvarij enkrat letno, vsake dva do tri tedne pa je potrebno zamenjati vodo, očistiti filter, črpalko, stekla ter pobrati ven vse gnile rastline. Le tako bomo namreč ribam zagotovili kvalitetno življenjsko okolje.

Praznjenje akvarija

Najprej izključimo črpalko za dovajanje zraka in filter, nato akvarij izpraznimo. Za začetek počasi umaknemo vse korenine in pri tem skušamo čim manj vznemirjati ribe, saj ob vsakem čiščenju postanejo nekoliko nervozne, nato odstranimo še ostale večje dele, da bo sesanje peska bolj enostavno in da bo celoten proces čiščenja potekal brez zapletov. Umaknemo tudi pokrov akvarija, pri čemer pazimo, da ne razbijemo kakšne žarnice ter na koncu še filter. Pripravimo si tudi dovolj veliko posodo, v katero bomo prečrpavali vodo.

Prečrpavanje vode

Vzamemo prav poseben sesalec za akvarij, ki deluje na poteg vode skozi cev, in začnemo s prečrpavanjem. V akvariju je priporočljivo imeti čim bolj debel pesek oziroma čim večje kamenčke, da jih sesalec ne potegne skozi cev, ki ima funkcijo, da prefiltrira pesek, iz njega povleče samo umazanijo in čist pesek spusti nazaj v akvarij. V primeru da sesalec posrka večje delce, se cev lahko zamaši in je potrebno postopek ustaviti. Med vsakim čiščenjem prečrpamo približno tretjino vode, s čimer odstranimo odvečne nitrate in fosfate, ki so škodljivi za ribe in so idealni za rast alg. Je pa pomembno, da s sesalcem odstranimo tudi čim več umazanije oziroma škodljivih in gnilih stvari, torej raznih odpadkov od rastlin ali ostanek kakšne ribe.

Akvarij
Akvarij/ FOTO: Thinkstock

Čiščenje stekel

Steklene stene akvarija je najbolje očistiti po prečrpavanju oziroma sesanju dna, pri čemer uporabimo magnetek, ki služi temu, da akvarijsko steklo lahko enakomerno prebrišemo. Velikokrat se zgodi, da magnetek pade v vodo, nakar ga poberemo in dobro pregledamo, če so na njemu ostali kakšni kamniti delci, kateri bi kasneje ob ponovnem drgnjenju poškodovali steklo. Če so alge tako trdovratne, da jih z magnetkom ne moremo odstraniti, uporabimo prav poseben nožek, ki ga lahko kupimo v specializiranih trgovinah. Z njim potegnemo po steklu do silikona, pri čemer skrbno pazimo, da silikona ne poškodujemo. Če stekel ne čistimo redno, se kot rečeno na njih naberejo alge, ki nam zastirajo pogled v notranjost akvarija, prav tako pa lahko povzročijo rast drobnih alg tudi na rastlinah, zaradi česa se lahko zgodi, da moramo zamenjati vse rastline v akvariju. Za same robove akvarija, kjer poteka silikon, lahko uporabimo kar navadno gobico, s katero ponavadi pomivamo posodo, saj najmanj poškoduje silikon in učinkovito odstrani alge, na ta način pa lahko še enkrat očistimo stekla, da odstranimo še tiste trdovratne delce, ki so morda ostali pritrjeni na steklo. Pazimo le, da ni na gobici kakšnega zrna peska, da ne uničimo stekla.

Čiščenje filtra

Po tem, ko smo očistili dno in stekla, se lotimo filtra, ki smo ga na začetku umaknili iz akvarija. Odstraniti moramo ves mulj, ki se je nabral od zadnjega čiščenja, saj bo filter le tako lahko brezhibno deloval še naprej. Na ta način tudi zmanjšamo število potrebnih generalnih čiščenj. Iz filtra odstranimo gobici ter mehanizem za nabiranje organizmov. Najbolje je, da vse očistimo z vodo, ki smo jo predhodno prečrpali iz akvarija, saj so v njej že organizmi, nikakor pa ne smemo uporabiti klorirane vode, saj s tem uničimo vse mikroorganizme, ki so bili v samem filtru. Temeljito izperemo tudi granulat, na katerem se je vidno nabral mulj, nato se lotimo gobe za grobo čiščenje, na kateri so ostanki fine gobe, katera preprečuje manjšim delcem iztok iz filtra. Tudi pri izpiranju grobe gobe, katero sicer zamenjamo po potrebi na vsake tri ali štiri osnovna čiščenja, ne smemo uporabiti klorirane vode. Gobica za fino obdelavo pa je vsakič tako umazana, da jo je škoda čistiti, zato jo raje zamenjamo z novo. Na koncu lahko s pomočjo gobice očistimo še črpalko, saj se tudi na njej nabira mulj. Ko smo vse temeljito očistili in izprali, postavimo nazaj v filter vse elemente ter ga ponovno namestimo na akvarij.

Zaključimo čiščenje

Preden v akvarij natočimo vodo, posadimo nazaj vse rastline, ki smo jih na začetku umaknili; v primeru, da so že gnile, pa jih lahko nadomestimo z novimi. Prav tako postavimo nazaj vso dekoracijo, torej korenine ter ostale večje dele, ki jih razporedimo tako, da bodo imele ribe čim več skrivališč in jim na ta način omogočimo čim bolj naravno okolje. Tako se bodo počutile domače in bodo tudi bolj mirno plavale. Ko je vse na svojem mestu, lahko v akvarij dotočimo vodo, ki je v čisti posodi čakala približno tri dni. Pri tem si pomagamo z manjšo posodo, da tok ne bo premočan in da ne bo uničil dekoracije ter razburkal dna. Na koncu z vrha gladine poberemo še odvečne rastline, če so se morda nabrale.

Za konec dodamo še tekočini

Ko smo očistili akvarij, zamenjali vodo, nazaj namestili pokrov ter vključili filter in grelec, lahko v vodo preventivno natočimo še dve pomembni tekočini, ki jih kupimo v specializiranih trgovinah. Prva tekočina, ki vodo na začetku nekoliko pobeli, pripomore k temu, da se motni delci združijo ter ustavijo v filtru, prav tako pozitivno vpliva na okolje, kjer se v vodi nato naberejo mikroorganizmi, drug preparat pa iz vode, ki smo jo dotočili po čiščenju, potegne ves agresivni klor, odstrani vse težke kovine, poskrbi za sluznico rib ter njihovo boljše počutje. Obe tekočini odmerjamo po priloženih navodilih, sicer v nasprotnem primeru lahko dosežemo nasproten učinek.

Tako, ko smo akvarij temeljito očistili in dolili vse potrebne tekočine, počakajmo nekaj časa; popoln učinek čiščenja bo namreč viden po nekaj urah, ko se bo voda zbistrila. Enak postopek pa ponovimo čez kake tri ali štiri tedne, saj bomo na tak način ribam zagotovili kakovostno in zdravo življenjsko okolje.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke


 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

posojila386
04.07.2018, 19:35:02
Financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Ivan Tomaslavič, poslovnež s slovenskim poreklom, a prebivam v Faso. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
NOVICE
S princem Williamom o najbolj črnem scenariju: ...
ŠPORT
Hondin 'dream team': Marquez in Lorenzo ...
POP IN
Pamela Anderson razkrila, kateri so najboljši in ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Ljubljana na seznamu top 10 destinacij za ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote