dominvrt
Proces, na katerega pri ogrevanju pozabljamo
ENERGETIKA

Proces, na katerega pri ogrevanju pozabljamo

21.11.2018, 8:02
0

Glavoboli, suhe in pekoče oči, draženje v nosu, kašelj … morda se vas ne loteva prehlad, temveč gre le za posledico ene najpogostejših napak, ki jih delamo pri ogrevanju doma.

 

drva
drva/ FOTO: iStockphoto

Naši domovi sicer niso nepredušno zaprti. Vanje skozi najrazličnejše odprtine ob stavbnem pohištvu (okviri oken in vrat, inštalacije, zračniki …) doteka svež zrak, a v času, ko stanovanje ogrevamo, na tak način v naš dom ne doteka dovolj zraka za normalno življenje.

Poskrbeti je treba za ustrezno dodatno zračenje. To je lahko dlje trajajoče in blago, tako da okno odpremo na nagib, ali pa na stežaj odpremo okna in vrata za kratek čas, ter tako poskrbimo, da se zrak zamenja karseda hitro in v celoti. Stanovanje je dobro prezračiti vsaj 2-krat dnevno.

Prvi način vas bo v primerjavi z drugim bolj udaril po žepu, zato je 5–10 minut dolgo intenzivno zračenje veliko boljša izbira.

Zračenje je pomembno, da na tak način v stanovanje dovedemo več kisika, poleg tega pa ogrevanje jemlje zraku v domu tudi vlažnost, z zračenjem pa se vlažnost zraka znova uravna. Če je premalo kisika, boste najprej občutili večjo utrujenost, pa tudi glavobole, presuh zrak pa lahko draži oči in dihala.

Pozor zaradi monoksida!

Tako pri nepopolnem izgorevanju drv kot plina ali kurilnega olja ali premoga, nastaja ogljikov monoksid, ki mu pravijo tudi tihi morilec. Vsako leto se tudi v Sloveniji s tem plinom zastrupi kar nekaj ljudi, nemalo je tudi smrtnih primerov. Prav zato je pomembno, da prostore med kurilno sezono redno in dovolj zračimo.

Kaj, če v radiatorjih ropota ali brbota?
PREBERI ŠE
Kaj, če v radiatorjih ropota ali brbota?

Kako najhitreje zakuriti ogenj v kaminu
PREBERI ŠE
Kako najhitreje zakuriti ogenj v kaminu

Pri kuriščih, ki jemljejo zrak iz prostora, ker nimajo posebnega dovoda zraka, je treba biti posebej pozoren, če smo stara okna zamenjali z novimi, ki dobro tesnijo. Taka okna moramo imeti stalno odprta na nagib oziroma si moramo omisliti takšna, ki imajo vgrajen sistem za kroženje zraka.

ogenj v kaminu
ogenj v kaminu/ FOTO: iStockphoto

Previdno pri napi!

Posebej če kurite na drva, morate ob vklopu nape hkrati tudi dovajati dovolj zraka v prostor, torej dajte okno na nagib ali pa ga odprite vsaj za krajši čas. Pri sočasnem delovanju se namreč ustvarja podtlak, ogenj se začne močneje dimiti.

Ogenj za gorenje potrebuje kisik, napa pa zrak še dodatno odvaja iz prostora. Če ogenj nima dovolj zraka in kisika, slabo gori, začne se bolj kaditi, ljudje v prostoru postanejo zaspani in zaspijo. Posledice so lahko hude poškodbe možganov in drugih organov zaradi pomanjkanja kisika, če nihče ne ukrepa dovolj hitro, pa nastopi smrt.  

Kaj storiti? Na voljo imate v grobem naslednje možnosti: ena je, da napo z odvodom zraka zamenjate z napo, ki preko filtra prečisti zrak in ga vrača nazaj v prostor. Druga je, da namestite poseben sistem za avtomatsko odpiranje oken. Tretja možnost je vgraditev senzorja za nadzor podtlaka. Če se ob vklopu nape v prostoru ustvari podtlak nad 4 Pa, se napa samodejno izključi. Ob stabilizaciji razmer (odremo okno, prezračimo prostor …) se napa ponovno vključi.

drva
drva/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Madžari protestirajo proti 'suženjskem zakonu': ...
ŠPORT
Nezemljan Messi s hat-trickom ’pokoril’ Levante, ...
POP IN
Spoznajte nominirance v boju za 3000 evrov!
TV ODDAJE
Spoznajte nominirance v boju za 3000 evrov!
VIZITA.SI
Kako alkohol vpliva na žensko telo?
OKUSNO.JE
Hitro pecivo, ki si ga lahko privoščite brez ...
ZADOVOLJNA.SI
Takšno je danes idealno žensko telo
MOSKISVET.COM
Ste sploh vedeli, da obstajajo?
BIBALEZE.SI
Tako prisrčen dojenček je bil znan Slovenec
CEKIN.SI
La Popsi: Še pred zmago sta zaposlili tri ljudi!
DOMINVRT.SI
Ganljiv razlog, zakaj ima kraljevi par psa
VIZITA.SI
32-letni mamici dvojčkov je odvečna koža močno ...