dominvrt
Poskrbite za čudovit pogled na okolico vaše hiše
ROŽE IN VRT

Poskrbite za čudovit pogled na okolico vaše hiše

19.03.2019, 11:24

V začetku pomladi se začne urejanje okolice hiše in ni lepšega kot čudovit pogled na zelenico ter na zelene ali cvetoče meje. Pomembna je skrbna nega, ki je v veliki meri odvisna od vas, zato poskrbite za lep videz zunanjih površin, ki so ogledalo vašega doma. Potrebujete le nekaj dobre volje, časa in ustrezno orodje.

Za lepo zelenico

Med prva spomladanska opravila zagotovo sodi priprava zelenice, večni trend, ki spreminja celotno podobo vašega vrta in okolja. Pomembno je, da si uredite izbrani prostor, kjer boste posejali travo. To pomeni, da odstranite nepotreben plevel, kamenje in podobno. Posadite jo dovolj na gosto, da se bodo površine resnično obarvale v lepo zeleno barvo, ki jo še pesniki radi opevajo. Potrebovali boste prezračevalnik, saj boste z njim odstranili odmrlo travo in poskrbeli, da bo tudi zadihala ter dobila dovolj hranljivih snovi, ki jih potrebuje. Na tak način boste vzdrževali njen lep videz. Zakaj si dela ne bi olajšali in se odločili za električni prezračevalnik? Zaščite svoje roke in si prihranite dragoceni čas, ki ga raje namenite uživanju ob pogledu na prekrasno zelenico.

Lepo urejena okolica hiše je prava paša za oči.
Lepo urejena okolica hiše je prava paša za oči./ FOTO: Dreamstime

Kako jo pravilno vzdrževati?

● Košnja

Travo lahko prvič pokosite, ko doseže približno 7 centimetrov. Za košnjo je najbolj primeren čas, kadar je trava popolnoma suha oziroma ni vlažna zaradi dežja ali jutranje rose. V povprečju je priporočljivo kositi enkrat tedensko na 3 centimetre, medtem ko jo v sušnih obdobjih lahko kosite na 5 do 8 centimetrov. Z redno košnjo boste poskrbeli za močno in gosto travo, zato je nujna kakovostnakosilnica za travnate površine.

Bencinska kosilnica

Običajno je najmočnejša in se zato pogosteje uporablja za travnate površine. Zaradi svoje izjemne moči je primerna tudi za grmičaste trate. Motor poleg rezila največkrat poganja zadnji par koles, ker so zaradi svoje teže pretežno samohodne.

Električne kosilnice

Primernejše so za manjše travnate površine, predvsem za košnjo v neposredni okolici hiše. Med vsemi najmanj onesnažujejo okolje in so v primerjavi z bencinskimi tudi tišje. Delujejo na kabel, pri katerem morate paziti, da ga ne poškodujete.

S kakovostnim orodjem bo obdelovanje zelenih površin mačji kašelj.
S kakovostnim orodjem bo obdelovanje zelenih površin mačji kašelj./ FOTO: Dreamstime

Akumulatorske kosilnice

V zadnjih letih so med najbolj priljubljenimi, saj so akumulatorji vedno zmogljivejši. Tovrstne kosilnice so primerne za travnate površine, ki so bolj oddaljene od hiše, saj nimajo kabla, imajo pa še vedno omejen doseg.

Imejte v mislih, da jo kupujete na daljši rok in da mora ustrezati vašim željam in potrebam. Odločite se za kosilnico, ki bo še dolgo služila svojemu namenu in da boste z veseljem redno kosili.

Pestro izbiro kakovostnih kosilnic, kot so bencinske, električne ali akumulatorske boste našli pri MAKITI.

● Zalivanje

Trava, ki je v dobrem rastišču lepo razraščena in ukoreninjena, je tudi odporna na sušo, kar pa ne pomeni, da je v daljšem obdobju vročine ni treba zalivati. Najboljši čas je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, kar zmanjša možnost, da bi se trava ožgala, hkrati pa v tem času voda manj izhlapeva. Zalivajte obilno, okoli 30 litrov na kvadratni meter, da se dobro namoči.

Živa meja

Živa meja olepša okolico ali zastira nezaželene poglede. Z njo lahko označite različno posejane cvetlice, se poigrate z različnimi stili, na primer, od labirintov, izrezovanja črk in raznovrstnih oblik.

Vzdrževanje zahteva veliko časa in volje, zato je primerna predvsem za tiste, ki imajo dovolj potrpljenja. Rastline, ki so primerne za živo mejo so lahko zimzelene, listopadne ali cvetlične.

Zimzelene

Zimzelene bodo zelene skozi vse leto, zato so odlična odločitev za naravno ograjo,ki vam bo omogočala intimo ter vas zaščitila pred hrupom, prahom ali izpušnimi plini. Med zimzelene spadajo, na primer, bor, cipresa, tisa, smreka …

Listopadne

Listopadne zahtevajo več nege kot zimzelene, ampak ne bodo delale sence. Med njih sodijo bukev, pušpan, kalina ...

Cvetlične

Barvito mejo boste dobili s sadikami forzicije, češmina, ribeza, vrtnic in podobno. Cvetoča živa meja je lahko s skrbno načrtovano zasnovo še posebej lepa na pogled in popestri zelene odtenke.

Preverite pestro ponudbo kakovostnega vrtnega orodja Makita.
Preverite pestro ponudbo kakovostnega vrtnega orodja Makita./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Striženje, obrezovanje ali prikrajševanje poganjkov

Obrezovanje je odvisno od izbire rastline, saj nekatere rastejo počasneje, druge so bolj odporne in podobno. Strižena živa meja naj bo iz ene vrste, do boste s striženjem oziroma rezanjem poganjkov dosegli čim bolj enoten videz. Zimzelene iglavce je treba temeljito obrezovati vsaj enkrat na leto oziroma odvisno od oblike, ki si jo želite, medtem ko je treba listavce obrezovati najmanj dvakrat na leto. Cvetličnih mej s škarjami ne boste oblikovali, ampak lahko vzpodbudite cvetenje s pravilnim rezanjem.

Torej, veselo na delo, da bo okolica vaše hiše zasijala v vsej svoji lepoti. Ogromen izbor različnega vrtnega orodja, tako za domačo kot profesionalno uporabo, pa lahko dobite pri Makiti.

Sponzorirana objava

NOVICE
Obsežen požar v Ljubljani: pet oseb poškodovanih, ...
ŠPORT
Vsi Zidanovi razlogi za prihod Pogbaja v vrste ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti, kako preživeti praznike brez težav
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?