dominvrt
Letošnji trendi balkonskega cvetja
ROŽE IN VRT

Letošnji trendi balkonskega cvetja

06.05.2019, 9:25

Spomladi vse zacveti in zakaj ne bi izbrali čudovitih rož tudi za svoj balkon ali teraso? Dom bo v trenutku dobil lepšo podobo, zato se prepustite občudovanju cvetja in prijetnim občutkom, ki jih vzbuja narava ... Tudi na vašem balkonu.

Zdaj je najboljši čas, da skrbno izberete in posadite cvetje, ki bo krasilo vaš dom in okolico. Pred tem pa si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali, da bodo cvetlice resnično zacvetele v vsej svoji lepoti.

● Kaj morate vedeti?

Zahtevne ali nezahtevne rastline?

Rastline imajo različne potrebe, zato ne izbirajte samo po lepoti, ampak upoštevajte tudi njihove značilnosti. Nekatere so občutljive, potrebujejo več zalivanja ali svetlobe, medtem ko drugim ustreza ravno obratno. Prav vsaka cvetlica ima svoje lastnosti, ki jih morate poznati pred nakupom. V primeru, da se odločite za zahtevno cvetlico, imejte v mislih, da se ji boste morali tudi več posvečati. Med zahtevnejše sodi, na primer surfinija, ki potrebuje veliko zalivanja, medtem ko je bršljanka nezahtevna.

Lahko se odločite za nezahtevno balkonsko cvetje.
Lahko se odločite za nezahtevno balkonsko cvetje./ FOTO: Profimedia

Sonce ali senca?

Izbiro cvetja morate vedno prilagoditi legi vašega balkona. Za balkon, ki je obsijan s soncem, je na voljo ogromna izbira, ampak treba je vedeti, da vsem rastlinam ne ustrezajo intenzivni sončni žarki. Rastline, ki dobro prenašajo celodnevno sončenje so med drugim, bršljanke, ivanjščice, dalije in vinca oziroma sončni vihar. Za sončno lego so primerne še rumena zajčja deteljica, pelargonija, sivi afriški smilj, verbena in tako naprej. Od balkonskih rož, ki uspevajo na senčni legi, pa so lahko vaša izbira vodenke, lotus, fuksije in gomoljne begonije.

Kako polepšati balkon ali teraso s cvetjem?

Kombinacije in barve

Pri izbiri cvetja in kombinacij lahko uporabite vso svojo domišljijo in kreativnost. Običajno se priporoča, da so cvetlice na oknih in balkonih barvno povezane z okolico hiše ter fasado. Pri mešanju odtenkov velja enako pravilo barvnega usklajevanja kot pri vseh ostalih stvareh, na primer barvanju sten, kombiniranju oblačil in podobno. Poiščite svoj vir inspiracije, ki ga lahko najdete povsod okoli sebe.

Trendi balkonskega cvetja

Med najbolj priljubljenim balkonskim cvetjem je zagotovo bršljanka, ki jo lahko vidimo izjemno pogosto. Vsaka rožica potrebuje svojo nego in lepše, kot bomo zanjo skrbeli, bolj nas bo navduševala. Med klasiko sodijo pelargonije, petunije, vodenke, fuksije in podobno, medtem ko so v zadnjem času pridobile na priljubljenosti oz. postale moderne rumena zajčja deteljica, brahikoma, viseča diascija …

Poiščite svoj navdih.
Poiščite svoj navdih./ FOTO: Profimedia

Za popestritev lahko cvetje kombinirate med seboj, pri čemer pa morate paziti, da se roži po lastnostih ujemata. Na sončni legi bodo odlično skupaj cvetele verbena in sivi afriški smilj, pelargonija in rumena zajčja deteljica ter suha roža in diascija. Možnih je veliko kombinacij, tako da izberite po svoji željah. Na senčni strani pa vas bodo razveselile vodenke in lisasta mrtva kopriva ali fuksije z gomoljno begonijo ter še in še.

Pestro izbiro balkonskega cvetja boste našli vvrtnih centrih Kalia (Semenarna Ljubljana), kjer so na voljo kakovostne in ugodne ponudbe sadik balkonskega cvetja in enoletnic. Med 6. in 11. majem pa lahko izkoristite še njihovo akcijo 9 + 1 GRATIS.

● Kako negujemo balkonsko cvetje?

Kako pravilno zalivati?

Pomembno je, da za svoje rože tudi lepo skrbite.
Pomembno je, da za svoje rože tudi lepo skrbite./ FOTO: Profimedia

Balkonskega cvetja se ne zaliva po potrebi, ampak individualno glede na vašo izbiro. Na sploh velja, da je najbolje zalivati zjutraj ali zvečer, preden nanje posije sonce. To je zlasti pomembno na sončnih legah, saj jih lahko močno sonce ožge. Prav tako z zalivanjem ni dobro pretiravati, saj lahko pride do koreninske gnilobe in bodo rože prehitro ovenele. Preverite vlažnost zemlje in v primeru, da je zemlja pod najvišjo plastjo še vedno vlažna, potem ima vaša roža dovolj. Manj zalivanja potrebujejo rastline s tršimi ali povoskanimi listi, medtem ko rastline z veliko listi praviloma potrebujejo tudi več vode. Za zalivanje uporabite mlačno vodo ali pa jo pustite stati kakšen dan. Za sajenje izberite posodo oziroma lonec, skozi katerega bo odtekala odvečna voda. Priljubljena izbira so tudi zaboji z vodno rezervo, ki nam bodo olajšali delo. 

Zakaj sta izjemno pomembna zemlja in gnojenje?

Zemlja in gnojenje sta ključna pri uspevanju rastlin, in če želite, da vas bodo še dolgo razveseljevale, jim privoščite samo najboljše. Posadite jih vzemljo, ki je primerna za presajanje in sajenje ter tudi za njihovo poznejšo rast. Prednost naj ima kakovost, saj bodo vaše rože resnično lepo zacvetele le pod pravimi pogoji. Odlična izbira tudi za balkonsko cvetje jeblagovna znamka Valentin, kjer boste dobili kakovostno zemljo in gnojila. Struktura substrata in vsebnost gnojil bosta omogočila koreninam razvoj, močne in zdrave liste ter dolgotrajno cvetenje. Pri sajenju balkonskih rastlin primešajteValentin optimum gnojilo s podaljšanim delovanjem, saj z njim lahko gnojite balkonske, sobne ter tudi vse rastline na vrtovih in terasah. Vsebuje vse potrebne snovi za močno rast in bujno cvetenje in deluje tudi do 6 mesecev. Po potrebi ga lahko kasneje dodajate s polovičnim odmerkom tekočega gnojila.

 

Vnesite v svoje življenje več barv in vonj balkonskega cvetja. Ob tem pa boste ponosni tudi na naraven okras vašega doma.

Sponzorirana objava

NOVICE
Bo Šabedru uspelo pomiriti preobremenjene ...
ŠPORT
Coutinho v nemilosti katalonskih navijačev: Se ...
POP IN
Zvezdnika iz 80. let nagnali iz trgovine, ker je ...
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
OKUSNO.JE
To morate vedeti, če jih imate radi!
ZADOVOLJNA.SI
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila ...
MOSKISVET.COM
Corinna Schumacher: Hčerka razmišlja o slovesu
BIBALEZE.SI
Dobrotnik Amir ima za vas pomembno sporočilo
CEKIN.SI
Kako starševski stil vpliva na otrokovo uspešnost ...
DOMINVRT.SI
Tako lahko sami razmnožujemo orhideje
ZADOVOLJNA.SI
90-dnevni izziv: kako do poletja izgubiti odvečne ...