dominvrt
Vas motijo ose? Preverite, kako ukrepati?
ROŽE IN VRT

Vas motijo ose? Preverite, kako ukrepati?

27.07.2017, 9:05
2

V toplih poletnih mesecih na naš ’prežijo’ številne žuželke, ki nam lahko s pikom hitro pokvarijo dan. Ene takih so tudi ose, ki sicer veljajo za zelo miroljubne in ne napadajo same od sebe, a moramo biti previdni, da jih ne izzivamo. Če jih preveč razdražimo, lahko namreč postanejo agresivne.

Osje gnezdo
Osje gnezdo/ FOTO: iStock

Uživanje ali delo na domači terasi oziroma vrtu nam lahko hitro pokvari kakšna osa. Čeprav gre sicer za miroljubne in hladnokrvne živali, lahko vlaga in visoke temperature v njih prebudijo agresivnost. Ta privre na plano tudi takrat, ko se počutijo ogrožene, zato jih ni pametno izzivati. Kadar se počutijo ogrožene in kadar pičijo, v okolico spustijo posebne hormone, ki povečajo agresivnost tudi pri sorodnih žuželkah v bližini. Ravno zato se jim v tem obdobju ne približujmo, če ni nujno. Ravno tako ne puščajmo odprtih posod s hrano ali kozarcev oziroma embalaž s pijačo, da jih ne dražimo. Če se kakšna tekočina polije, jo nemudoma pobrišemo, preden jo zaznajo ose.

Ose
Ose/ FOTO: iStock

Če nas piči osa …

Ose imajo gladko želo, ki ga lahko brez težav izvlečejo in znova pičijo. A brez skrbi, kot rečeno, ne napadajo kar tako same od sebe, zato se jim je dobro v velikem loku izogibati. Ker pa je to včasih skoraj nemogoče, lahko pičijo. V tem primeru mesto vboda operemo z mrzlo vodo in namažemo z antiseptično kremo, oteklino pa lahko preprečimo ali omilimo s hladnimi obkladki. Največkrat je posledica pika zgolj rdečica, ki jo včasih spremlja bolečina ali manjša oteklina, pri ljudeh z alergijami pa je lahko reakcija veliko hujša in je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč, še posebej pri piku v vrat ali ustno votlino. V nasprotnem primeru namreč lahko pride ne le do hujše slabosti, ampak celo do zadušitve.

Kako se znebiti osjega gnezda?

Kadar nas obišče le kakšna osa ali morda dve, ni takšne težave, kadar pa si ose v neposredni bližini omislijo gnezdo, je treba ukrepati, saj tako predstavljajo večjo nevarnost. V enem gnezdu je namreč tudi do 200 os. Največkrat lahko na gnezdo naletimo v dimnikih, stenskih razpokah, na podstrešju, v lopah ali drevesnih deblih. V tem primeru strokovnjaki priporočajo, da se gnezda tretira, še posebno če so v bližini otroci. Ose in njihova gnezda lahko učinkovito zatremo z insekticidom proti osam in sršenom. Pri uporabi insekticidnih pripravkov je pomembno, da so ti preprosti za uporabo in se lahko z njimi prši z razdalje 4 do 6 metrov, tako da nismo izpostavljeni razdraženim osam, ki bi nas lahko pičile. Najbolje je, da se zatiranja lotimo v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer, saj so takrat temperature nižje in ose posledično manj agresivne. Vsekakor pa je zelo pomembno, da se omejimo zgolj na zatiranje os, ki so le v bližini naših domov ali celo v stavbah. Nikakor ne pršimo živali, ki se pojavljajo prosto v naravi, saj nas te ne ogrožajo. Večja osja gnezda lahko prepustimo tudi strokovnjakom.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Marquez 'ukradel' zmago ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk