dominvrt
Sami izdelajte naravno gnojilo
ROŽE IN VRT

Sami izdelajte naravno gnojilo

13.03.2017, 9:01
2

Kopriva, rastlina, ki raste skoraj vsepovsod – najdemo jih za hišami, v gozdu, pa tudi na vrtovih – se odlično obnese pri pripravi okusnih jedi, hkrati pa nam je lahko tudi v veliko pomoč pri delu na vrtu. Preverite, kako!

Koprive
Koprive/ FOTO: iStockphoto

Kopriva je izjemno okusna in bogata z vitamini, uporabljamo pa jo lahko tudi kot gnojilo. Pripravek iz koprive sodi med povsem naravna tekoča gnojila oziroma prevrelke. Te dobimo s pomočjo vode in jih uporabljamo neposredno za zalivanje rastlin. Na splošno vsebuje dušik in kalij, zato jih je treba uporabljati previdno, da se prepreči ožig ter pretegnjena rast vrtnin. Seveda je vse odvisno od moči prevrelka, saj se lahko pripravi blažja ali močnejša raztopina.

Gnojenje s prevrelko je priporočljivo v primerih, ko želimo rastline vzpodbuditi k rasti. Za tiste rastline, ki potrebujejo veliko hranilnih snovi (kapusnice, paradižnik), bo tovrsten pripravek zelo dobrodošel.

Koprivni pripravek

Gre za pripravek, ki ga lahko vrtnarji pripravijo sami. Zanj se vedno uporabijo sveže rastline, ki rastejo od pomladi do poletja. Toda pozor – ne smejo se uporabljati tiste koprive, ki že imajo semena. Manjše količine pripravka, denimo za rastline, ki so na balkonih, se lahko pripravijo tudi iz posušenih rastlin.

Koprive so tudi izjemno okusne in vsestransko uporabne v kuhinji.
Koprive so tudi izjemno okusne in vsestransko uporabne v kuhinji./ FOTO: osebni arhiv

Koprive so nadvse primerne za prevrelko v biotičnih vrtovih, saj delujejo zdravilno, pospešujejo rast ter nastanek klorofila. Prav tako bodo tla, pognojena s prevrelko iz kopriv, polna deževnikov.

Koprivni pripravek je primeren za večino rastlin v zelenjavnem, sadnem in cvetličnem vrtu, ne prenašajo pa ga grah, fižol, česen ter čebula.

Koprivni pripravek, namočen 24 ur, deluje na večino uši. Postopek je treba vsaj trikrat ponoviti. Še boljši kot koprivni pa je za uši pripravek iz vratiča ali listov rabarbare.

Za oba je potreben recept. 24 ur namočenih kopriv ni treba redčiti. Če pa naredimo prevrelko, se tekočina prične peniti in je v tem primeru potrebno redčenje.

Primerna posoda

Koprivni pripravek, pa tudi druge prevrelke, se pripravlja v sodih ali vedrih, ki morajo biti lesena ali plastična. Posode so lahko tudi glinene ali keramične. Pločevinasti sodi niso najprimernejši, saj lahko med vrenjem pripravka pride do kemične reakcije.

Če imate večji vrt in potrebujete več pripravka, vam bo zagotovo koristil še naslednji nasvet: sod, v katerega ste natrgali koprive ter jih prelili z vodo, pokrijte z leseno ali žičnato mrežo. Tako boste preprečili, da bi v sod padle kakšne manjše živali, ki se znajdejo na vašem vrtu.

Ker tovrstni pripravki lahko razvijejo neprijetne vonjave, je najbolje, da ga skušate čim bolj omiliti: zadostovalo bo nekaj večjih žlic kamninske moke ali nekaj kapljic baldrijanove esence.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

posojila386
07.07.2018, 3:32:42
-1
priložnosti za vaše projekte Za vse vaše posojilo zahteva za oživitev svoje dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosimo, da me kontaktirate za več informacij. prosim kontaktirajte me. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
inowu
14.03.2017, 17:06:50
-2
tistle na slik tut slučajn ni kopriva!!
NOVICE
Smo Slovenci res neprijazni do popotnikov?
ŠPORT
Še naprej v središču (negativne) pozornosti: ...
POP IN
Z grammyjem nagrajeni producent umrl v streljanju
TV ODDAJE
Predstavljamo kandidate nove sezone Ljubezni po ...
VIZITA.SI
Kako se znebiti neprijetnih bradavic?
OKUSNO.JE
To vam bo še kako teknilo!
ZADOVOLJNA.SI
Te legice enostavno morate imeti v svoji omari!
MOSKISVET.COM
Ramos na veliko trošil, računa pa ne bo plačal
BIBALEZE.SI
Se spomnite deklice z bujno frizuro? Danes je ...
CEKIN.SI
Dopust na Hrvaškem ali v Grčiji oziroma Turčiji?
DOMINVRT.SI
Triki, ki bodo odgnali komarje
ZADOVOLJNA.SI
Znano Slovenko primerjajo z Meghan Markle. Ji je ...