dominvrt
Tako lahko sami razmnožujemo orhideje
ROŽE IN VRT

Tako lahko sami razmnožujemo orhideje

16.05.2019, 8:36
1

Barvite cvetoče orhideje med okrasnimi lončnicami veljajo za pravo posebnost in nas ob primerni negi s svojimi cvetovi lahko razveseljujejo dobršen del leta. Mnogi med vami ste zagotovo ponosni lastniki vsaj enega, če ne več primerkov te edinstvene rastline, ki jo lahko z malo truda razmnožujemo tudi sami. Preverite, kako.

Širokolistne orhideje oziroma križanci iz rodu phalaenopsis, ki so v našem prostoru tudi najbolj razširjene, pogosto same od sebe razvijejo nove mlade rastlinice, ki jih nato sami lahko brez težav razdelimo, počakati moramo le, da posamezni poganjki postanejo dovolj razraščeni. Torej, da izoblikujejo nekaj mesnatih temno zelenih lističev ter imajo tvorjeni vsaj dve zračni korenini, ki naj bosta dolgi nekaj centimetrov. Večjo mlado rastlino kot posadimo, bolj je verjetno, da se bo razvila v močno in zdravo orhidejo.

Mlada rastlina ima tri zračne korenine in štiri liste. Glede na samo velikost je pripravljena za posaditev.
Mlada rastlina ima tri zračne korenine in štiri liste. Glede na samo velikost je pripravljena za posaditev./ FOTO: osebni arhiv

Zaščitite vrtnine!
PREBERI ŠE
Zaščitite vrtnine!

Odkrili novo vrsto orhideje
PREBERI ŠE
Odkrili novo vrsto orhideje

Posajanja mladih rastlin se lotimo tako, da posamezne dovolj velike poganjke najprej ločimo od matične rastline, kar sicer storimo z rezanjem. Pozorni bodimo, da je rezilo razkuženo oziroma sterilno, saj v nasprotnem primeru lahko hitro pride do neželenih okužb obeh rastlin. Tudi za del stebla, ki smo ga odrezali, je smiselno, da ga razkužimo z aktivnim ogljem in tako preprečimo morebiten vdor škodljivih organizmov v samo rastlino.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Posajena rastlina.
Posajena rastlina./ FOTO: osebni arhiv

Nekaj centimetrov (cca. 4 do 5 cm) dolg košček stebla, na katerem se v pravokotni smeri razrašča mlada rastlina, nato položimo v substrat, primeren za tovrstne okrasne lončnice. Ta naj bo bolj fin, kot je za odraslo rastlino, a vseeno dovolj zračen. Orhidejo posadimo tako, da približno polovico zračnih korenin pustimo v zemlji, polovico pa zunaj. V našem primeru ima mlada orhideja denimo tri zračne korenine in od teh smo eno pustili zunaj, dve pa posadili. Ko je mlada rastlina posajena, jo zalijemo in odvečno vodo odcedimo, naslednja dva tedna pa rastlino le pršimo z vodo.

Orhideja.
Orhideja./ FOTO: osebni arhiv

Tako je treba skrbeti za orhideje, da bodo uspevale
PREBERI ŠE
Tako je treba skrbeti za orhideje, da bodo uspevale

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Pokerash89
16.05.2019, 17:47:40
potaknjenci
NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
Milla Jovovich o splavu: Najhujša mora, iz katere ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Tako lahko optično povečamo prostor
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka