dominvrt
Tako se uspešno znebimo škodljivcev na okrasnih lončnicah
SOBNE RASTLINE

Tako se uspešno znebimo škodljivcev na okrasnih lončnicah

10.04.2019, 8:23
1

Razni zeleni škodljivci, ki predvsem v spomladanskem času lahko še hitreje napadejo okrasne lončnice v našem domu, veljajo za pravo nadlogo. Kako se jih učinkovito znebimo z domačim pripravkom, ki ga naredimo kar sami, preverite v nadaljevanju.

Lirastolisti fikus
Lirastolisti fikus/ FOTO: osebni arhiv

Da je zime nepreklicno konec, nam s svojimi poganjki in mnogimi novimi listi sporočajo tudi naše sobne rastline. Pogosto se med nekajmesečno upočasnjeno rastjo ali počitkom naših sobnih prijateljic začnejo pojavljati tudi kakšne nevšečnosti - rastlina začne izgubljati liste, ti začnejo rumeneti ali rjaveti, se sušiti, v najslabšem primeru rastlino napadejo škodljivci. Sami lahko nadaljnji razvoj in prenašanje škodljivcev na druge rastline najlažje preprečimo tako, da se jih preprosto znebimo.

Najbolj pogosti med škodljivci, ki se naselijo na zelene dele okrasnih rastlin, so zagotovo listne uši, pršice in kapar. Slednji na žalost poleg orhidej lahko napade tudi ostale zelene rastline, kot so drevo življenja, šeflera ali fikus benjamin. V določenih primerih je rastlina enostavno že toliko načeta, da se ji izredno težko da še kakorkoli pomagati, a v večini primerov se škodljivcev lahko otresemo že z različnimi domačimi pripravki. Enega izmed njih, ki preverjeno deluje, predstavljamo spodaj. 

Domače sredstvo proti škodljivcem je sestavljeno iz mešanice mila, sode, oljčnega olja in vode.
Domače sredstvo proti škodljivcem je sestavljeno iz mešanice mila, sode, oljčnega olja in vode./ FOTO: osebni arhiv

Domače pršilo proti škodljivcem

• ena čajna žlička sode bikarbone

• ena čajna žlička oljčnega olja

• ena čajna žlička tekočega mila (priporočljivo je ekološko)

Sestavine med seboj dobro premešamo in prelijemo s cca. tremi litri vode. Izredno praktična posoda, v kateri lahko hranimo doma izdelano pršilo, je denimo tista od detergenta za pranje oblačil. Ko je ta prazna, jo dobro izperemo in nato domače "zdravilo" vmešamo kar vanjo. Tako pripravljenega ga lahko koristimo dlje časa. Ko želimo s pršilom oskrbeti prizadete okrasne lončnice, ga manjšo količino preprosto prelijemo v prazno pršilko in z njo poškropimo rastlino. 

Ko se pršilo posuši, se zaradi sestavin samega pršila pojavijo drobni beli madeži, ki jih čez nekaj časa lahko obrišemo z vlažno bombažno krpico.
Ko se pršilo posuši, se zaradi sestavin samega pršila pojavijo drobni beli madeži, ki jih čez nekaj časa lahko obrišemo z vlažno bombažno krpico./ FOTO: osebni arhiv

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

fairplayy
11.04.2019, 8:00:50
+1
Zanimivo ampak ljudje vseeno raje se peljejo po škodljivo kemijo čeprav bi jih priprava takšne zadeve stala manj časa kot obisk trg centra
NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?