dominvrt
Te rastline uspevajo v težkih pogojih
ROŽE IN VRT

Te rastline uspevajo v težkih pogojih

13.03.2019, 11:27
0

Nekaterim rastline uspevajo brez večjih težav, drugim pa preglavico dela že samo zalivanje. Velikokrat primanjkuje časa, v drugih primerih pa problem predstavlja že samo stanovanje, ki nima na razpolago dovolj svetlobe. Veste, da je v takšnih in drugačnih primerih skoraj misija nemogoče, da bi vam običajne rastline uspevale. Pa je to res? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj izjemno barvitih in nezahtevnih rastlin, ki uspevajo tudi v slabih pogojih. Brez slabe vesti jih lahko kdaj tudi pozabite zaliti.

Potosa se drži sloves neuničljive rastline, saj preživi skoraj vse pogoje!
Potosa se drži sloves neuničljive rastline, saj preživi skoraj vse pogoje!/ FOTO: Profimedia

Filodendron

Zaradi svojega videza in nezahtevnosti je filodendron ena izmed najbolj priljubljenih hišnih rastlin na svetu. Prihaja iz Južne in Osrednje Amerike, priljubljen pa je predvsem zaradi svojih srčastih listov. V višino zraste tudi do dva metra, redko cveti v stanovanju in je brez posebnega vonja. Če želite imeti lepo rastlino, potem enkrat na dva meseca liste sčistite z mlačno vodo, mlade rastline pa presadite na vsake dve leti. Med letom zalivate dvakrat na teden, v zimskem času pa je dovolj enkrat. Odlično uspeva v pol senčnih in temnejših prostorih, nikakor pa ne na soncu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

5 sobnih rastlin, ki bodo odišavile dom
PREBERI ŠE
5 sobnih rastlin, ki bodo odišavile dom

Taščin jezik

Taščin jezik uspeva povsod, kjer druge rastline nimajo osnovnih pogojev. Navajena je težkih razmer – od žgočega sonca in pomanjkanja vode, suhega ogrevanega zraka v prostorih in vlage. Ne potrebuje rednega zalivanja, hvaležna pa bo vsake kapljice. Na voljo je več vrst te rastline, ki se med seboj razlikujejo po obliki, listih in sami velikosti.

Taščin jezik je sobna rastlina, ki je priljubljena zaradi svojega videza in trpežnosti.
Taščin jezik je sobna rastlina, ki je priljubljena zaradi svojega videza in trpežnosti./ FOTO: Profimedia

Potos

Potosje nezahtevna rastlina, ki uspeva prav v vsakem prostoru, če le ni postavljena pod neposredno sončno svetlobo. Zalivate ga, ko zemlja postane suha, kar v praksi pomeni enkrat na teden oz. do deset dni. To vsestransko rastlino, ki je na voljo v različnih barvah, lahko obesite na steno ali strop, postavite na mizo, polico ali omaro, pogosto pa se dobro znajde tudi v družbi drugih rastlin. Poleg okrasne vrednosti je Potos tudi odličen čistilec zraka, zato ga lahko brez slabe vesti postavite tudi v spalnico.

Veste, kaj podarite? To so zgodbe cvetlic
PREBERI ŠE
Veste, kaj podarite? To so zgodbe cvetlic

Dracaena

Dracaena oz. zmajevka, za razliko od zgoraj navedenih rastlin, uspeva v svetlih prostorih in sobni temperaturi, vendar ne na direktni izpostavljenosti soncu. Priljubljena je zaradi svoje elegance ter ozkih in suličastih listov. Zalivate jo le, ko prst postane suha. Za lepši izgled in tudi uspevanje rastline morate uvele liste potrgati stran, da lahko zrastejo novi.

Lastniki rastlin lahko potrdijo, da niti ena rastlina ni enaka drugi. Predstavljene rastline spadajo med manj zahtevne in so primerne tudi za manj predane in vestne lastnike, še vseeno pa moramo poudariti, da se tudi te razlikujejo glede na potrebe po vodi, svetlobi in hranilnih snoveh, občutljivosti in presajanju ter v mnogih drugih dejavnikih. Veliki ljubitelji rastlin lahko potrdijo, da so včasih zadovoljene vse potrebe in zagotovljeni vsi pogoji za uspevanje, vendar včasih tudi to ni dovolj. Z ljubeznijo in predanostjo pa tudi pri rastlinah pridete daleč.

Z rastlinami je potrebno delati tako kot z ljudmi - potrpežljivo in z ljubeznijo.
Z rastlinami je potrebno delati tako kot z ljudmi - potrpežljivo in z ljubeznijo./ FOTO: iStock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
Khloe želi polno skrbništvo nad hčerko
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Natikači, ki smo jih nosile v 90. letih, se ...
MOSKISVET.COM
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje