dominvrt
Zaščitite vrtnine!
ROŽE IN VRT

Zaščitite vrtnine!

15.05.2019, 14:22
1

Vreme je vrtičkarjem v zadnjem času nemalokrat povzročilo težave. Največ pridelkov v tem času nam uničita prav zmrzal in pozeba, ki povzročita, da pridelki in bolj občutljive vrtnine ne vzklijejo in ne razvijejo svojih plodov v celoti. Čeprav je april tisti mesec, ki slovi po muhastem vremenu, ne smemo pozabiti, da maj v sebi skriva ljudska izročila, ki zelo držijo. Kaj lahko storimo, da v tem mesecu ne ostanemo brez svojih vrtnin?

Uničen pridelek
Uničen pridelek/ FOTO: Profimedia

Obiskali so nas ledeni možje in poscana Zofka. Pozeba je že uničila nemalo pridelkov pridnim kmetom in vrtičkarjem. Na drugi strani pa ljudsko izročilo pravi, da pozeba med 10. in 14. majem mora biti. Ledeni možje že od nekdaj veljajo za prinašalce hladu in padavin. Tem sledi poscanaZofka, katero definicijo razumemo že, če danes pogledamo skozi okno lastnega doma ali pisarne. Vreme nam je letos očitno naklonjeno, čeprav že marsikdo ob obilnih padavinah in nizkih temperaturah zavija z očmi. Če ljudsko izročilo drži, bo sledilo lepo in toplo poletje. Vrtičkarjem, sadjarjem in kmetom ljudske pravljice in napovedi ne pomagajo niti malo pri zaščiti lastnih vrtnin. Kako torej poskrbimo za zelenjadnice, drevje in preostale stvari na vrtu?

Vraževerje ali naravne zakonitosti?

V preteklosti so bili naši predniki veliko bolj vraževerni, kot smo generacije danes. Toda vraževerja, posebej ljudska izročila, ne smemo popolnoma potisniti na stran. Čeprav so se naši starši in stari starši bolj kot ne zanašali prav na vraževerje, moramo priznati, da veliko stvari, posebej pri vrtnarjenju in vremenu, temelji na naravnih zakonitostih, ki držijo še danes. Vraževerje na stran, nasveti starejše generacije niso nikoli odveč. Priznati moramo, da je vreme v zadnjih nekaj letih iz različnih razlogov predvsem bolj nepredvidljivo kot nekoč.

Kako se znebiti polžev na vrtu?
PREBERI ŠE
Kako se znebiti polžev na vrtu?

ABC vertikalnega vrtičkanja
PREBERI ŠE
ABC vertikalnega vrtičkanja

Uničeno grozdje
Uničeno grozdje/ FOTO: Profimedia

Kako torej ustrezno zaščitimo svoje vrtnine tudi za prihodnje izzive?

Maja velja pravilo, da pred gospo Zofko ne bi sadili občutljivih vrtnin, kot so paradižnik, bučke in jajčevci. Prav tako je bolje počakati s fižolom.

Za začetek je vsekakor priporočljivo spremljati vremensko napoved in predvidevanja o povečani nevarnosti. V tem mesecu nam za zdaj še vedno predstavljajo nevarnost nepredvidljive temperature. Ne smemo pozabiti niti na poletje, ko se bomo lahko  začeli spoprijemati s točo. Stari ljudje znajo s skoraj stoodstotno verjetnostjo napovedati vreme, veter in vrsto oblakov zgoraj z občutkom, za modernejše vrtnarje pa je na spletnih straneh danes na voljo vrsta pripomočkov, s katerimi lahko v realnem času opazujejo premikanje ciklonov in vremenskih front.

Čas je za sajenje bučk!
PREBERI ŠE
Čas je za sajenje bučk!

Če torej želimo rastline na našem vrtu zaščititi, lahko uporabimo namenske mreže, kakršne uporabljajo tudi vinogradniki in sadjarji. Za učinkovitost takšne zaščite je ključna dovolj močna konstrukcija, na katero mrežo napnemo. To sicer za seboj potegne nekaj več stroškov, zato se tisti z manjšimi vrtovi načelno ne odločajo za takšen ukrep. Nekateri uporabljajo podoben način, in sicer vrt pokrivajo z vlaknasto folijo oziroma kopreno. Razmislimo, katere vrtnine so najobčutljivejše, in tiste zaščitimo prioritetno.

Tako se je Ana lotila vrta družine Karlovini
PREBERI ŠE
Tako se je Ana lotila vrta družine Karlovini

Zaščita vrta
Zaščita vrta/ FOTO: Dreamstime

Je prepozno, če imamo že uničene pridelke?

Čeprav ste morda izgubili že skoraj ves svoj pridelek, nikar ne stojte križem rok in čakajte, da si bodo te rastline opomogle. Po velikem temperaturnem šoku, tudi snegu in zmrzali, ki je v večine mest prišla skupaj z majem, je še najboljša rešitev vnovična priprava zemlje in zasaditev z novimi rastlinami. Preden si rastline opomorejo od šoka in znova začnejo rasti, bo namreč minilo veliko časa, zato je bolje posaditi nove, mlade, ki bodo veliko hitreje dale pridelek (v vrtnih centrih se vedno še dobi kakšna sadika za zamudnike), lahko pa tudi posejete seme, ki v idealnih poletnih mesecih hitro kali, zlasti če ga pokrijemo s kopreno, ki zadržuje vlago.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Poleg tega za sajenje marsikatere vrtnine še ni prepozno! Ne bojte se vremena in z njim povezanih težav. Saj veste, kako pravijo: boljša je preventiva in pripravljenost na vse, kar lahko pride. Če gre verjeti ljudskim izročilom in starejši generaciji, nas čaka prelepo poletje in še lepše vreme. Marsikdo od nas ima raje, da je maja slabše vreme, in potem brezskrbno uživamo v naravi!

Zaščita vrta
Zaščita vrta/ FOTO: Dreamstime

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

SkokecPokec
16.05.2019, 9:05:03
+2
Pa smo spet pri plastiki...
NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
Milla Jovovich o splavu: Najhujša mora, iz katere ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Tako lahko optično povečamo prostor
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka