dominvrt
Zatišje pred vrtičkarsko nevihto
VRT

Zatišje pred vrtičkarsko nevihto

06.02.2019, 5:56
0

Februar je mesec, ko se začnemo pripravljati na novo vrtičkarsko sezono. Začetnike bo morda presenetil podatek, da je med opravili tudi že setev.

Na samem vrtu februarja vlada zatišje pred vrtičkarsko nevihto, ki pa jo že napovedujejo prva, resda manjša opravila. V tem času moramo preveriti zastirke, ki so pod težo snega morebiti popustile, in jih po potrebi popraviti. Tako bodo še naprej nudile zavetje manj odpornim rastlinam, kajti zime še ni konec.

Če uporabljate peč na trda goriva, pepel stresite po gredicah. S tem boste zemljo obogatili s kalijem, ki krepi odpornost rastlin, ščiti jih pred boleznimi in škodljivci. Ker deluje bazično, s pepelom uravnavamo pH vrednost zemlje, mora pa biti izključno iz čistega lesa. Če je vaš vrt velik 50 kvadratnih metrov, boste zanj potrebovali dva kilograma in pol pepela.

Preglejte vrtno orodje
Preglejte vrtno orodje/ FOTO: Profimedia

Pred novo vrtičkarsko sezono preglejte vrtno orodje. Zagotovo imate v zbirki vsaj lopato, grablje, motiko, motiko kopačo in vile. Morda je potrebno zbrusiti lesene dele, za kar uporabite fin brusni papir, na koncu pa ročaje naoljite z lanenim oljem. Če ste na katerem kovinskem delu opazili rjo, ga za 24 ur namočite v mešanico alkoholnega kisa in vode, razmerje mora biti 1 : 1, ali ga očistite s citronsko kislino. Potem ko ga zdrgnete s kovinsko čistilno gobico, ga morate zaščititi z oljem.

Ker na vrtu v tem času nimate veliko opravil, se lahko v miru posvetite načrtovanju gredic. Naredite seznam vrtnin, s katerimi jih želite zapolniti. Vrste in količino boste verjetno prilagodili tudi željam ostalih družinskih članov.

Pri načrtovanju si lahko pomagate s skiciranjem, upoštevati pa morate pravilo dobrih in slabih sosed. Nekatere vrtnine namreč pozitivno vplivajo na rast svojih sosed, druge jim s svojo bližino škodujejo oziroma zavirajo njihovo rast. Skupaj denimo ne gresta krompir in paradižnik, solata pa ne mara družbe peteršilja.

Načrtujte gredice in zasejte semena za domače sadike. Za paradižnik je še prehitro.
Načrtujte gredice in zasejte semena za domače sadike. Za paradižnik je še prehitro./ FOTO: Profimedia

Načrtujte v skladu z načeli kolobarjenja. Različne vrste rastlin potrebujejo različna hranila, zato boste s kolobarjenjem poskrbeli za boljšo rast in enakomerno izčrpavanje tal. Paradižnik boste ohranili na istem mestu, kjer vas je razveseljeval že lansko leto, saj bo tam najbolje uspeval. Vse ostale rastline, večletne so seveda izjema, morajo kolobariti. Na isti gredici ne smete načrtovati rastlin iz iste družine, saj jih napadajo isti škodljivci in so dovzetne za iste bolezni. Tako za gredico, na kateri je lansko leto rastlo zelje, ne načrtujte ohrovta, cvetače ali brokolija. Solata in motovilec pa denimo ne sodita v isto družino, zato si lahko sledita v kolobarju.

Načrtujte tudi prostor za zelišča in zdravilne rastline, v družbi katerih bodo vaše vrtnine bolje uspevale, saj delujejo blagodejno nanje in odganjajo škodljivce. Šetraj denimo odganja uši na fižolu in bobu, baziliko posadite ob kumare, saj odganja muhe in privablja koristne žuželke, drobnjak pomaga proti pepelasti plesni, timijan odganja uši in polže, ognjič odganja nematode, krebuljica pa varuje pled plesnijo in odganja uši s solate. Kamilica zdravi prst, sivka odganja mravlje, žametnice odganjajo talne ogorčice in koloradskega hrošča, obenem pa varujejo pred ušmi. A ker jih imajo radi polži, jim namenite prostor na zunanjih robovih gredic. Prav tja lahko posadite tudi drugo cvetje, ki bo krasilo vaš vrt in privabljalo koristne žuželke.

Februar je tudi mesec, ko zasejemo izbrana semena za domače sadike. Začnemo z gomoljno zeleno, čebulo in porom, nadaljujemo z bobom in peteršiljem, proti koncu meseca pridejo na vrsto zgodnje zelje, cvetača, brokoli, solata, paprika in jajčevci, paradižnik šele marca.

S toplo gredo hitreje do spomladanske zelenjave
S toplo gredo hitreje do spomladanske zelenjave/ FOTO: Profimedia

Če bodo tla že odmrznjena in vreme vrtičkarjem naklonjeno, boste morda v tem mesecu, seveda pod vrtno tkanino, že posejali redkvico, bob, zgodnji grah, spomladanski česen in špinačo. Kasneje pridejo na vrsto korenček, blitva in peteršilj. Pred tem morate pospraviti zimsko zelenjavo, gredice razrahljati in pognojiti z organskimi gnojili. Ko jih boste prekrili s tunelom ali folijo, morate počakati teden dni, da se zemlja ogreje. V tople grede pa konec meseca sejemo mehkolistne vrste solat, redkvico, rukolo, kolerabo in kapusnice.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
ŠPORT
Razigrani Ljubljančani izsilili odločilno 7. ...
POP IN
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
TV ODDAJE
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
VIZITA.SI
Ana Praznik razkriva prav posebno zgodbo
OKUSNO.JE
Recepti, s katerimi boste popestrili veliko noč
ZADOVOLJNA.SI
Manja, 28: Imel je bazo žensk, ki so se prodajale ...
MOSKISVET.COM
Top ideja za aktiven izlet v osrednji Sloveniji
BIBALEZE.SI
Recept za potico, ki vedno uspe
CEKIN.SI
Kaj storiti, če v reži bankomata najdete denar?
DOMINVRT.SI
Strokovnjakinja vrtičkarjem začetnikom svetuje: ...
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas