dominvrt
5 napak, ki jih delamo pri opremljanju doma
DEKOR

5 napak, ki jih delamo pri opremljanju doma

05.09.2019, 8:39
1

Skoraj vsi si želimo, da bi bil naš dom opremljen po najnovejših smernicah, z najnovejšim pohištvom in dekoracijo ter malenkostmi, ki bi popestrile naše sobe. V želji po čim bolj sproščenem, udobnem in domačem domu pa velikokrat v svoje stanovanje prinesemo veliko navlake. Tako namesto sproščenega in domačega doma dobimo natrpane prostore, v katerih so vse barve in različni načini dekoriranja. Poglejmo si, katere so najpogostejše napake.

Dnevna soba
Dnevna soba/ FOTO: Dreamstime

Prevelika barvna paleta

Najpogostejša napaka, ki jo dela marsikdo od nas, je, da kombinira najrazličnejše odtenke najrazličnejših barv. V marsikaterem stanovanju se tako na primer najde zelena dnevna soba, ki ima modro sedežno, ali pa na primer rumena kuhinja z vijoličastim prtom na jedilni mizi. Nekatere barve preprosto ne sodijo skupaj, dodatno pa se je priporočljivo zavedati ne le kombinacij barv, katere gredo skupaj in katere ne, temveč tudi da vse prostore uredimo v nekakšno celoto, ki se smiselno povezuje. Če imamo v stanovanju dnevno sobo skupaj z jedilnico in kuhinjo, je smiselno razmisliti o enakem pohištvu in barvi, ki bosta vladala v vseh treh prostorih, ki bo deloval kot eden.

Preveč kičastega okrasja

Druga najpogostejša napaka, ki jo delamo pri opremljanju doma, je, da na stene, omare, sedežno in stole damo najrazličnejše blazine, slike, okraske, od pozlačenih do srebrnih. Priporočljivo si je izbrati eno, največ dve vrsti okrasja, ki bo krasilo naše stene in ostale stvari. Tudi tukaj izjemno vlogo igrajo barve, še bolj kot barve pa pravilo – manj je več. Čeprav se nam na začetku zdi dobra ideja, da vse spominke iz potovanj in predmete razstavimo po stanovanju, se to kmalu izkaže za napačno odločitev. Sploh če nimamo več kam stopiti, je to največkrat znak, da smo šli predaleč.

Spalnica
Spalnica/ FOTO: Dreamstime

Preveč različnih kosov pohištva

Velikokrat je težko, da bi celoten dom opremili s samo eno vrsto pohištva iz enakih materialov in podobnih kosov. Toda vsekakor je dobro razmisliti, da stanovanje opremimo v nekem stilu in načinu, ki nam je blizu. Ne glede na to, ali vam je všeč retro, boemski, minimalističen stil opremljanja, izberite le enega in poskusite celoten dom opremiti v smiselno strukturo. Navsezadnje je tako tudi lažje izbirati pohištvo, morda iz masivnega lesa ali cenejših materialov. Le najrazličnejših kosov ne kombinirajte skupaj, ker navadno ni videti najboljše.

Čistoča

Poleg vseh zgoraj omenjenih stvari je najpogostejši razlog, da je naše stanovanje videti vse prej kot domače, dejstvo, da ne skrbimo zanj, kot bi morali. Vsi se zavedamo, da je ob majhnem otroku, dveh ali celo treh, napornem življenjskem tempu in vseh ostalih stresnih dejavnikih, ki nas spremljajo, težko zdržati še red in disciplino v domu, a bolj kot nered je problematična umazanija, ki se sčasoma nabira v vseh kotičkih in prostorih. Na začetku nepospravljena dnevna soba in kuhinja sta še videti nekako, toda sčasoma, posebej če začnemo zanemarjati svoj dom, prostori dobivajo drugačno obliko, začne pa se nam tudi uničevati pohištvo. Nered, ki vodi tudi v umazanijo, je največkrat razlog, da je naše stanovanje videti 'zabasano' in energetsko neprijetno.

Pri opremljanju doma velja razmisliti o pravilu 'manj je več'.
Pri opremljanju doma velja razmisliti o pravilu 'manj je več'./ FOTO: Shutterstock

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Drevo denarja - zato ga je dobro imeti doma!
PREBERI ŠE
Drevo denarja - zato ga je dobro imeti doma!

Ne mečite jih stran!
PREBERI ŠE
Ne mečite jih stran!

Vsi, ki obožujete gobe, pozor!
PREBERI ŠE
Vsi, ki obožujete gobe, pozor!

Tu je nekaj idej, če ste se naveličali svoje dnevne sobe
PREBERI ŠE
Tu je nekaj idej, če ste se naveličali svoje dnevne sobe

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk