dominvrt
Tu je nekaj idej, če ste se naveličali svoje dnevne sobe
DOM

Tu je nekaj idej, če ste se naveličali svoje dnevne sobe

30.08.2019, 9:02
0

Ne morete si privoščiti, da bi začeli opremljati in dekorirati od začetka, vendar čutite, da se v svoji dnevni sobi ne počutite, kot bi si želeli. To je možno popraviti. Zbrali smo nekaj idej, kaj je mogoče dokaj hitro in enostavno spremeniti.

Kaj lahko storite precej hitro?

Poiščite preproste načine, da prostor naredite zanimivejši. Morda lahko na bolšjem sejmu ali podstrešju sorodnikov najdete star stol in ga uporabite kot malce drugačno mizico. Nanj lahko postavite lončnico ali svetilko ter nekaj knjig. Če je stol dotrajan, ga pobrusite in prebarvajte. Ali poiščite nekaj kovčkov iz starih časov, položite jih enega na drugega. Zopet ste preprosto ustvarili posebno mizico. 

Kaj če bi imeli več rastlinja?

S tem med štiri stene pripeljemo naravo in vse njene dobrodejne učinke na počutje in zdravje. Toda lončnice je treba izbrati premišljeno. Nekatere vrste si želijo veliko neposredne svetlobe, druge sicer ravno tako potrebujejo svetlobo, a če jih postavite ob okno, kjer bo nanje pol dneva sijalo sonce, bodo kmalu pokazale, kako trpijo. Danes ni težko poiskati podatkov o tem, kakšna je pravilna skrb za določeno rastlino, saj so na spletu. Ko v trgovini vidite vrsto, ki vam je vizualno všeč, tako najprej preverite, ali imate doma ustrezne pogoje za njeno uspevanje. S tem ste praktično opravili pol dela. Nato se morate le še izogniti naslednji pogosti napaki, zaradi katere ljudem rastine ne uspevajo. Nikar jih ne zalivajte preveč. 

Spalnica po meri ljubiteljev botanike
PREBERI ŠE
Spalnica po meri ljubiteljev botanike

Že vse življenje brisače perete napačno?
PREBERI ŠE
Že vse življenje brisače perete napačno?

Z dekorativnimi blazinami, naslonjačem in taburejem vnesite v prostor novo barvo.
Z dekorativnimi blazinami, naslonjačem in taburejem vnesite v prostor novo barvo./ FOTO: Dreamstime

Le steno za kavčem prekrijte s tapeto, ki ima vzorec.
Le steno za kavčem prekrijte s tapeto, ki ima vzorec./ FOTO: Dreamstime

Ste tudi vi naredili ti dve pogosti napaki?

Res ste se potrudili, da bi dom čim bolje opremili in dekorirali – a nekaj je narobe. Zelo pogosta napaka, ki lahko vzbudi ta občutek, je, da niste kombinirali različnih tekstur. V vsakem prostoru jih mora biti več – od gladke tkanine dekorativne blazine do pletenega pregrinjala, čipkaste zavese, stene, ki pa ni gladka ...

Druga napaka, zaradi katere se doma pogosto ne počutimo tako prijetno, kot bi se lahko, je preplašna raba barv. Četudi beli interjerji na fotografijah delujejo izjemno, je težko sam zadeti pravo ravnovesje med hladnimi elementi ter tistimi, ki kljub prevladujoči belini dodajajo toplino (to so denimo zopet teksture). Veliko lažje se je odločiti za barve, celo takšne, o katerih morda prej nikoli niste razmišljali. Dodatek nežno rožnate lahko denimo zelo sofisticirano v prostor prinese tako iskano toplino.

Minimalistično življenje – ko manj časa porabite za čiščenje
PREBERI ŠE
Minimalistično življenje – ko manj časa porabite za čiščenje

Ustvarite kotiček, kjer se bo otrok lažje učil
PREBERI ŠE
Ustvarite kotiček, kjer se bo otrok lažje učil

Vas moti nenehen nered?

Obstajajo predmeti, ki delujejo dekorativno, če so razpostavljeni po mizicah, stolih, policah ... Sem spadajo knjige. Po drugi strani prav nič lepo ni videti, če povsod ležijo različni papirji, daljinci, igrače ... Za takšne predmete poskušajte najti mesto, kjer bodo pogledu skriti, a vseeno pri roki. Zelo uporabne so pletene košare. Dodale bodo novo teksturo, hkrati je mogoče vanje pospraviti najrazličnejše drobnarije. V dnevni sobi je poleg tega zanimiva ideja postavitev mizice ob steno in za kavč. Naj bo tako velika, kot je kavč oziroma naj jo kavč nekoliko zakriva. Na to mizico lahko nato odlagate vse, kar potrebujete, ko uživate na kavču.

Izbrskajte pri sorodnikih retro pohištvo in ga kombinirajte z minimalističnimi elelementi.
Izbrskajte pri sorodnikih retro pohištvo in ga kombinirajte z minimalističnimi elelementi./ FOTO: Dreamstime

Presenetljivo je, kako hitro nežno rožnata v prostor vnese toplino.
Presenetljivo je, kako hitro nežno rožnata v prostor vnese toplino./ FOTO: Dreamstime

Še vedno so priljubljeni retro vzorci

Ti so zanimiv način, kako lahko popestrite dom, če ste pripravljeni vložiti malo več časa. Lahko le eno steno prekrijete s takšno tapeto. Ostale prebarvajte v barvo, ki se z njo ujema. Kako se odločiti, katero steno bo prekrivala? Tisto, kamor želite usmeriti pogled. Če govorimo o dnevni sobi, bo to verjetno stena za kavčem.

Retro vzorec lahko sicer enostavneje vnesete s takšno izbiro zaves, prtov, dekorativnih blazin, taburejev ... Če vam niso všeč, se lahko odločite za druge vzorce – geometrijske, rožaste itd. Njihov dodatek deluje podobno kot barve in teksture. Na ta način ustvarite vizualno zanimivejši prostor. A pozor – če imate premalo tega, se ne boste dobro počutili. Ravno tako pa se ne boste dobro počutili, če boste imeli tega preveč. Cilj je doseči ravnovesje, vendar le sami veste, kje se to nahaja, kajti njegovo zaznavanje se razlikuje od posameznika do posameznika.

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Marquez 'ukradel' zmago ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk