dominvrt
Poceni in enostavno osvežite staro kuhinjo, ki ste se je naveličali
DOM

Poceni in enostavno osvežite staro kuhinjo, ki ste se je naveličali

06.08.2019, 7:53
0

Če se ne nameravamo ravno vseliti v novo domovanje, je kuhinja običajno eden od prostorov, v katerih opreme ne menjamo pogosto. Vseeno jo je prijetno vsake toliko osvežiti, nekoliko prevetriti. Zbrali smo nekaj idej, kako lahko to storite enostavno in brez da bi morali seči globoko v žep. Nasveti so primerni tudi za najemnike.

1. Dodajte preprogo

S  preprogo v prostor običajno vnesemo vzorec, barvo in teksturo. Prostor deluje manj sterilen, če v njem kombiniramo več različnih tekstur. Pri izbiri barv pa upoštevajte, katere so že prisotne. Če ima kuhinja bolj nevtralno barvno paleto, lahko s preprogo vnesete tudi povsem nov, drznejši odtenek. Ker je del domovanja, kjer so tla hitreje umazana, bodite pozorni le, da izberete takšno, ki se enostavno čisti.

Pozor: Kužki iščejo dom
PREBERI ŠE
Pozor: Kužki iščejo dom

Umrl je najpametnejši pes na svetu
PREBERI ŠE
Umrl je najpametnejši pes na svetu

2. Tapete še niso iz mode

Vzorec je mogoče vnesti tudi s tapetami. Hkrati je mogoče te kombinirati s preprogo, ki ga ima ravno tako. Vsi vzorci se ne ujemajo, toda nekateri se. Takšno kombiniranje je enostaven način, da naredite prostor vizualno zanimivejši. Najlažje je koščke tapet položiti ob preprogo in tako preveriti, ali bi si lahko delili isto sobo. Danes je na voljo množica različnih tapet, zato je to res lahek način, kako lahko kuhinjo praktično čez noč preobrazitmo. Tapete še nekaj časa ne bodo šle iz mode. Lahko se odločite tudi za retro vzorec. V tem primeru na bolšjem trgu ali pri sorodnikih poiščite nekaj starih skodelic, krožnikov, posod za shranjevanje sladkorja, kave ... Ni treba, da jih uporabljate, lahko so le dekoracija. Če se odločite za botanični motiv, pa ga kombirajte z več sobnega rastlinja.

Spalnica po meri ljubiteljev botanike
PREBERI ŠE
Spalnica po meri ljubiteljev botanike

Arhitektka svetuje, kako opremiti majhen prostor
PREBERI ŠE
Arhitektka svetuje, kako opremiti majhen prostor

Drznejšo barvo vnesite z enim elementom, denimo s stoli.
Drznejšo barvo vnesite z enim elementom, denimo s stoli./ FOTO: Shutterstock

Zamenjajte svetilo. Izberite modernejši dizajn.
Zamenjajte svetilo. Izberite modernejši dizajn./ FOTO: Shutterstock

3. Namesto kuhinjskih omaric – police

Lahko odstranite kuhinjske omarice nad pultom in namestite police. V tem primeru ne smete na njih shranjevati preveč različnih posod, krožnikov, skodelic ... Razpostavite le tisto, kar res uporabljate. Če nameravate stanovanje najemati dlje časa, vam morda takšen poseg dovoli tudi najemodajalec. Še posebej, če so kuhinjske omarice dotrajane. Ko imate police, zelo zanimivo deluje, če imate vse skodelice, krožnike ... v eni barvi – denimo v beli ali svetlo modri. Če kuhinjskih omaric ne morete odstraniti v celoti, pa lahko morda odstranite le vratca in tako pridete do polic. Lahko prebarvate le notranji del z drznejšo barvo. Če je zunanji bel, je lahko denimo notranji svetlo ali mornarsko moder.

4. Barva je način, da osvežite in poživite prostor

Lahko prebarvate kuhinjske omarice, jedilno mizo, stole, kredenco ali stene, vendar ne vsega. Izberite barvo, ki izstopa in pritegne pozornosti, hkrati naj se ujema z vsem, česar ne morete spremeniti.

5. Včasih je rešitev pospravljanje

Poleg barve za hitro preobrazbo obstaja še ena preprosta rešitev –pospravljanje. Pospravite vse, kar je do sedaj imelo svoje mesto na kuhinjskem pultu. Kar bi res radi imeli zunaj, zložite v lično gajbico ali odložite na dekorativen pladenj. Včasih bo že zaradi tega kuhinja delovala mnogo večja in prijetnejša. Poskusite.

Kaj je dobro upoštevati, ko dekorirate kateri koli prostor?
PREBERI ŠE
Kaj je dobro upoštevati, ko dekorirate kateri koli prostor?

7 nasvetov za lepšo in prijetnejšo spalnico
PREBERI ŠE
7 nasvetov za lepšo in prijetnejšo spalnico

Če je kuhinja bela, bež, tudi siva, del prebarvajte s svetlo modro.
Če je kuhinja bela, bež, tudi siva, del prebarvajte s svetlo modro./ FOTO: Shutterstock

S preprogo v prostor vnesete teksturo, barvo in vzorec.
S preprogo v prostor vnesete teksturo, barvo in vzorec./ FOTO: Shutterstock

6. Zamenjajte luči

Odločite se za modernejši dizajn in prostor bo deloval mnogo lepši. Če ste najemnik, lahko luč, ko se preselite, odnesete s seboj. Nad jedilno mizo lahko poskusite namestiti lestenec. V tem primeru naj bo preostali del kuhinje opremljen preprosto.

7. Zelišča

Postavite police in nanje položite lončke z različnimi zelišči. Lahko kam obesite tudi posušena zelišča. Na steni imate lahko uokvirjene slike zelišč.

8. Tudi v kuhinji so lahko slike

Zakaj jih vendar ne bi obesili še v tem prostoru? Le motivi naj bodo povezani z njim. Lahko denimo uokvirite recept, ki si ga je na roko zapisala vaša prednica. Lahko uokvirite najljubši recept iz kuharske knjige, morda recept, ki vas spominja na otroštvo ... Naj imajo vse enak okvir. Lahko obesite še dekorativne krožnike. V kuhinji verjetno preživite kar nekaj časa, zato si ustvarite kotiček, ki bo vsak dan znova navdihujoč in bo na vaša usta privabljal nasmeh.

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
Quartararo v zaključku uvodnega treninga ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Ideja za hitro nedeljsko kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?