dominvrt
3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni stroj
GOSPODINJSTVO

3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni stroj

20.08.2019, 7:40
5

Pomivalni stroj, sredstvo in pripomoček našega vsakdana, brez katerega si skoraj nihče več ne predstavlja normalnega poteka gospodinjskih opravil. Hkrati pa je to sredstvo, ki je še v začetku 20. stoletja veljalo za prestiž in luksuz, do katerega so lahko dostopali samo bogati. Novodobna tehnologija nam danes ponuja najrazličnejše pomivalne stroje, velikokrat pa vseeno vanje dajemo stvari, ki tja, zaradi samega postopka, preprosto ne sodijo.

Pomivalni stroj
Pomivalni stroj/ FOTO: Profimedia

Za izumiteljico pomivalnega stroja velja Josephine Cochrane, ki je bila bojda naveličana svojih gospodinj v poznem 19. stoletju, ki niso zadostno pomivale njenega porcelana. Josephine je imela izumljanje v krvi, saj se je že njen praded John Fitch prevažal na lastnem parniku, še preden je gospod Fulton parnik tudi uradno izumil in predstavil širši javnosti. Prvi pomivalni stroj se je javnosti tako predstavi leta 1920, v samo proizvodnjo pa je šel petnajst let kasneje, vendar je bil seveda na voljo le premožnejšim družinam. 

Danes so pomivalni stroji precej drugačni od tistih pred več kot sto leti, nedvomno pa lahko trdimo, da nam prihranijo veliko dragocenega časa, ki bi ga sicer izgubili z nepotrebnim pomivanjem posode na roke. Še vedno pa veliko ljudi dela to napako, da vanj polagajo stvari in elemente, ki tja ne spadajo. Ne glede na to, kakšne vse koristi nam je prinesla sodobna tehnologija in z njo sodobni pomivalni stroji, je dejstvo, da so še vedno vsi narejeni tako, da pod obrati in močno silo vode in detergentov lahko opraskajo, zlomijo ali pa uničijo določene elemente. Predstavljamo vam 3 stvari, ki nikakor ne sodijo v pomivalni stroj:

Izdelki iz lesenega materiala 

Vroča voda in sama vročina v pralnem stroju, dodatno pa še cirkulacija, lahko lesene izdelke upognejo ali pa celo prepolovijo. V pomivalni stroj tako ni priporočljivo dajati lesene kuhalnice, lesenih desk in vseh ostalih stvari iz lesenega materiala. 

Porcelan

Porcelan je izredno občutljiv, zato se ob visoki temperaturi, vročini in cirkulaciji v pomivalnem stroju zlahka zlomi, razbije ali pa odkruši. Splošno znano dejstvo je, da je porcelan izredno drag in cenjen dodatek v naši kuhinji, ki ga navadno dobimo kot darilo ob velikih obletnicah in prelomnicah, navadno pa se prenaša tudi iz generacije v generacijo. Nikakor ga ne dajajte v pomivalni stroj, saj je preprosto škoda, da bi ga uničili.

Bakreni predmeti

Bakreni predmeti, največkrat so to v kuhinji kavne ali druge posodice, je boljše puščati zunaj pomivalnega stroja. Tudi tukaj razlog tiči v visoki temperaturi, ki pri bakrenih predmetih povzroči luščenje zgornje plasti posode. Takšna posoda bo popolnoma neuporabna.  

Pomivalni stroj
Pomivalni stroj/ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Preberite še:

Že vse življenje brisače perete napak?
PREBERI ŠE
Že vse življenje brisače perete napak?

Česna nikoli več ne boste lupili enako!
PREBERI ŠE
Česna nikoli več ne boste lupili enako!

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk