dominvrt
To gobo zagotovo poznate!
ROŽE IN VRT

To gobo zagotovo poznate!

11.09.2019, 9:45
1

Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Jurčki.
Jurčki./ FOTO: Profimedia

Ime, ki se je najbolj prijelo jesenskega gobana, je jurček, znanstveno Boletus edulis. Sezona jurčkov se velikokrat začne že poleti, največ pa jih je je prav v tem času! Dež, nizke temperature v jutranjih urah in nekoliko višje dnevne temperature. Vse to nam je odprlo bogato sezono jurčkov, ki jih najdemo predvsem v listnatih in tudi v iglastih gozdovih. Prepoznamo jih po vlažnem, rahlo lepljivem svetlem ali rjavem klobučku s premerom od 5 do kar 20 centimetrov. Bet je bel in prav tako dober in užitek kot klobuk.

Če ste se šele začeli navduševati nad gobarjenjem, priporočamo, da vas na začetku spremlja kakšen izkušen gobar, ki vas bo podučil, kje se jurčki najraje skrivajo in vas tudi opozoril, na kaj morate paziti, da jih morebiti ne zamenjate s kakšnimi drugimi, neužitnimi gobami. Na drugi strani ste morda med tistimi, ki ne zahajajo radi v naravo, ali pa preprosto nimajo časa. Morda se ne navdušujete nad idejo, da bi po dolgem in počez hodili skozi neznane gozdove, po neznanem terenu, zato lahko v tem primeru jurčke seveda kupite v trgovini ali še bolje – na tržnici, kjer boste skoraj gotovo dobili sveže. Starost gob oz. svežina se najbolje opazi po robovih gobe – če so ti zasušeni in potemneli, pomeni, da niso ravno najbolj sveži, kljub temu pa znajo biti užitni, le nekoliko manj okusni. Najbolj zdravilni in tudi najokusnejši so tisti jurčki, ki jih pripravimo 24 ur po nabiranju.

Mamljivih receptov za pripravo in uživanje jurčkov je nešteto.
Mamljivih receptov za pripravo in uživanje jurčkov je nešteto./ FOTO: Profimedia

Za kaj vse so dobri jurčki?

Jurčki niso le mamljivega vonja in še boljšega okusa, temveč so tudi pravi balzam za naš organizem. Vsebujejo veliko koristnih elementov, denimo selen, ki ga imajo jurčki v sebi 150 mikrogramov na 100 gramov njihove teže. Selen velja za enega najpomembnejših zaščitnih elementov, saj ščiti celične stene pred strupi iz okolja. Poleg selena jurčki vsebujejo tudi vitamin B3, ki je bistven za sintezno spolnih hormonov, izjemno blagodejno pa vpliva tudi na živčni sistem in na same možgane, znižuje holesterol, dodatno pa pomaga pri prebavi maščob. Pri jurčkih lahko izpostavimo še visoko vsebnost vitamina D, ki zavira vnetja, zvišuje koncentracijo ter krepi kosti in zobe. Če torej jurčke obožujete, si jih le privoščite brez slabe vesti!

Načini priprave in shranjevanja

Jurčke se lahko pripravi na več načinov. Poznane so številne okusne jedi na žlico – juhe in enolončnice, omlete, omake za rižote in testenine, dodamo jih lahko tudi in predvsem na pico, v lazanjo…skratka,mamljivih receptovz jurčki je malo morje, predvsem za tiste, in ni jih malo, ki jih tako zelo obožujejo. Če nimate ideje, na kakšen način bi jih pripravili, si TUKAJ lahko ogledate nekaj receptov.

Kot smo že poudarili, so jurčki najboljši sveži, predvsem tisti, ki jih naberemo in pripravimo sami še isti dan. Če pa jih naberemo oziroma kupimo večjo količino, skupaj s preostalimi vrstami gob, jih je treba ustrezno shraniti! Kot smo že večkrat poudarili, so jurčki najboljši sveži, predvsem tisti, ki jih naberemo sami in pripravimo še isti dan, a če naberemo oziroma kupimo večje količine gob, jih je treba ustrezno shraniti. Za začetek jih temeljito obrišemo, odstranimo mehko ali staro podklobučje, jih umijemo s hladno vodo in jih damo v hladilnik, kjer jih lahko hranimo do osem dni, najbolje v papirnati vrečki ali prtiču. Več si preberite tukaj:

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?
PREBERI ŠE
Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?

Seveda jih lahko tudi narežemo ter posušimo, zamrznemo ali vložimo. Pri zamrznjenih je treba vedeti še to, da jih lahko na ta način hranimo eno leto, ko pa se jih odločimo pripraviti, jih nikoli ne odtajamo do konca, pač pa jih uporabimo še napol zamrznjene. Prav tako jih ne smemo pogrevati, saj lahko s tem povzročimo izločanje strupenih snovi, kar je velikokrat razlog za zastrupitev z gobami. Suhe jurčke za nekaj minut namočimo v vrelo vodo, odcedimo in že so nared za pripravo okusnih jedi.

Pazljivo pri nabiranju!

Gobarjenje je nadvse priljubljena ljubiteljska dejavnost med Slovenci, žal pa le redko kateri gobar dosledno upošteva pravila, ki veljajo pri nabiranju gob ter v gozdu nasploh. Za začetek je zelo priporočljivo, da tisti, ki se odpravi v gozd, ve, kako se pravilno parkira avto v naravnem okolju. O tem nas pouči 28. b člen Zakona o ohranjanju narave. Kot drugo mora gobar vedeti, da je količina katerih koli gob, ki jih lahko nabere, omejena, in sicer na 2 kg po osebi dnevno. Več si lahko preberete tukaj:

Vsi, ki obožujete gobe, pozor!
PREBERI ŠE
Vsi, ki obožujete gobe, pozor!

Seveda je pomembno tudi, kako gobe nabirati. Prepovedano je namreč uporabljati vse naprave, ki bi lahko poškodovale rastišče ali podgobje. V gobarskih društvih učijo, da morajo gobarji gobo pobrati na tak način, da so vidni vsi njeni deli. Le na tak način so razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče določiti vrsto. V praksi to pomeni, da gob ne režemo ob dnišču beta pri tleh, saj izgubimo informacijo o tem, kar je pod dniščem beta. Gobe pa je dovoljeno prenašati le v trdni embalaži, ki omogoča širjenje spor in ne v plastičnih vrečkah.

Skratka, izkoristite sezono jurčkov in uživajte v nabiranju, pripravi jurčkov ter seveda v okusnih jedeh z jurčki. Pa dober tek!

Poleg jurčkov lahko v naših gozdovih naletimo še na veliko drugih gob, užitnih in neužitnih. Preverite, katere vse gobe rastejo v Sloveniji, kakšna so pravila gobarjenja in kako je z nadzorom in sankcijami v primeru kršenja pravil!

Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
PREBERI ŠE
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu

Jurček.
Jurček./ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Top načini, kako naravno nad gripo in prehlad
PREBERI ŠE
Top načini, kako naravno nad gripo in prehlad

Kaj pove vaša najljubša žival o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove vaša najljubša žival o vas?

Kako do gradbenega dovoljenja?
PREBERI ŠE
Kako do gradbenega dovoljenja?

Tako se boste znebili neprijetnih vonjav
PREBERI ŠE
Tako se boste znebili neprijetnih vonjav

Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev
PREBERI ŠE
Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev

NOVICE
Praznovanje dneva vrnitve Primorske k matični ...
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk