dominvrt
Slovenski orači se bodo zbrali v Tešanovcih
ROŽE IN VRT

Slovenski orači se bodo zbrali v Tešanovcih

09.09.2019, 13:41
0

Najboljši slovenski orači se bodo po desetih letih zopet zbrali v Tešanovcih. Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v soorganizaciji z Občino Moravske Toplice, Skupino Panvita, Biotehniško šolo Rakičan, KGZS – KGZ Murska Sobota in Društvom oračev Pomurja organizira 63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju.

Državni tekmovanji bosta potekali v petek in soboto, 13. in 14. septembra 2019, na zemljiščih Skupine Panvita vMlajtincih. V oranju strnišča in ledine s tekmovalni plugi se bodo pomerili najboljši slovenski orači, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Letošnja novost bo tudi tekmovanje v oranju s klasičnimi in starodobnimi plugi. Ob deseti obletnici svetovnega prvenstva se bo na prizorišču odvijal tudi pester spremljevalni program, obenem pa bo oba dneva potekala tudi razstava kmetijske mehanizacije, odvila se bodo različna predavanja, na stojnicah pa bo na ogled raznovrstna ponudba lokalnih ponudnikov.

Organizatorji vabijo na odprtje tekmovanja, ki bo v petek, 13. septembra, ob 11.00 uri, pri čigi (vodnjak) v Tešanovcih, kjer bodo odkrili tudi spominsko obeležje v spomin na 56. svetovno prvenstvo v oranju, ki je pred desetimi leti potekalo na tešanovskih in mlajtinskih poljih.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, logike in modelarstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha. Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.

63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju.
63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju./ FOTO: ZOTKS

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Marquez 'ukradel' zmago ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk