dominvrt
6 zanimivih dejstev o dalijah
VRT

6 zanimivih dejstev o dalijah

09.08.2019, 8:07
0

Obstajajo rože in cvetlice, ki jih obožujemo. Takšne, ki nikoli ne manjkajo v vazi na mizi, takšne, ki jih poklanjamo ob posebnih priložnostih in takšne, ki nosijo v sebi poseben pomen. Ena takšnih vsestranskih je vsekakor dalija. To je roža, ki jo najdemo v različnih oblikah, velikosti in barvah, največkrat pa jih občudujemo na vrtu ljudi, ki obožujejo rastline ali pa v cvetličarni. Dalija je posebna roža iz veliko razlogov.

Dalija
Dalija/ FOTO: Profimedia

Dalija je ena najbolj priljubljenih rastlin, posebno v poletnem in jesenskem času, času v katerem tudi cvete. Je roža, ki jo velikokrat predstavljajo in uporabljajo za različna tekmovanja in ob različnih priložnosti, ne manjkajo pa niti na porokah. Ta roža nosi bogato zgodovino, skriva pa tudi globok pomen. V Viktorijanskih časih je dobila poseben pomen, ki ga je, sicer ne v celoti, obdržala do danes. Simbolizirala naj bi vez med dvema človekoma, ki naj bi trajala večno. Prav zato je med prvimi izbirami za poročno slavje. V sebi tako nosi pomen večne ljubezni, poroke, dolgotrajne zveze in globoke predanosti drugemu. Zbrali smo še nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni roži.

Kakšne vrste poznamo?

V svetu obstaja 30 vrst in več kot 20.000 kultur dalij. Te kulture so porazdeljene glede na velikost, vzorec in samo barvo. Najbolj znane in priljubljene so kaktus dalije, dekorativne dalije,kroglaste dalije,pompon dalije,večbarvne dalije,mignon dalije, nizke dalije, border dalije in topmix dalije.

So šli veganski aktivisti tokrat predaleč?
PREBERI ŠE
So šli veganski aktivisti tokrat predaleč?

Dalija
Dalija/ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Dalije so bile najprej klasificirane kot zelenjava

Dalije so dobile ime po švedskem botaniku Andersu Dahlu, ki je živel in raziskoval botanični svet v 18. stoletju. Prav on je kategoriziral dalije kot zelenjavo zaradi njene gomoljnice. Ta je namreč dejansko užitna, okus pa naj bi spominjal na nekakšno mešanico med krompirjem in redkvijo.  

Različen kulture vidijo različne pomene v tej roži

Omenili smo že, da so dalije izredno priljubljeno poročno cvetje, saj simbolizirajo večno ljubezen in vez med zaljubljencema. Na drugi strani pa, v povezavi s to simboliko, nekatere kulture verjamejo, da dalije simbolizirajo tudi moč, kreativnost in pravo eleganco.

Dalija
Dalija/ FOTO: Profimedia

Zanimiva dejstva o črnih mačkah
PREBERI ŠE
Zanimiva dejstva o črnih mačkah

Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?
PREBERI ŠE
Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?

5 tipov osebnosti mačk
PREBERI ŠE
5 tipov osebnosti mačk

Katera je vaša roža glede na mesec rojstva?
PREBERI ŠE
Katera je vaša roža glede na mesec rojstva?

Dalije izvirajo iz Mehike

Vrsta 'Dahlia pinnata' je nacionalni simbol Mehike, saj je bila prav ta vrsta dalije prvotno odkrita v isti državi leta 1615. Tudi prve gomoljnice so bile v Evropo poslane s španskimi kolonisti v Mehiki.

Gomoljnice so uporabljali namesto inzulina

Preden so odkrili inzulin in vse v povezavi z njim, so gomoljnice dalij uporabljali za uravnoteževanje krvnega sladkorja v krvi.

Obstajajo različne barve, a ene ne boste našli

Dalija je roža, ki jo, kot smo že dejali, najdemo v različnih velikostih, oblikah in barvah. Z izjemoma ene. Modre. Veliko znanstvenikov in raziskovalcev je že poskušalo ustvariti hibrid, z eno samo željo, da bi nastala modra dalija. Veliko ljudi je tako poskušalo narediti modro dalijo, a so bile vse barve bolj podobne vijolični in vsem drugim barvam, kot modrim. Do danes tako še nikomur ni uspelo ustvariti modre dalije.

Dalija
Dalija/ FOTO: Profimedia

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Ideja za hitro nedeljsko kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?