dominvrt
Teh rastlin raje ne sadite na svoj vrt
VRT

Teh rastlin raje ne sadite na svoj vrt

14.08.2019, 7:55
0

Nekatere rastline so strupene le, če zaužijemo njihove sadeže, druge so strupene že na dotik. Marsikatero najdemo tudi v naravi, vsekakor pa ni priporočljivo, kljub njihovim prelepim cvetovom, da jih sadimo na naš vrt. Poglejmo si nekatere izmed njih.

V tistih gospodinjstvih, kjer so mlajši otroci in živali, teh rastlin vsekakor ni priporočljivo saditi. Velikokrat nas sicer zavedejo njihovi prelepi cvetovi, a boljše je, da se jih izogibamo, kolikor le lahko.

Oleander

Rastlina, ki krasi marsikatero dvorišče, ne manjka pa niti v okolici šol in otroških dvorišč. Na pogled izjemno privlačni cvetovi v sebi skrivajo strup, ki vsebuje tekočino grenkega okusa, za zastrupitev pri otrocih pa zadostuje že žvečenje enega samega cveta. Še nevarnejša od navadnega rdečega oleandra je oleander z rumenimi semeni, ki lahko ob večji količini povzročijo celo smrt odraslega človeka.

Oleander
Oleander/ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Tisa

Tisa je ena od rastlin, ki se uvršča v sam vrh strupenega rastlinja! Strupena je celotna rastlina, izogibajo pa se jo celo zajci in srne. Iz tega razloga in vedenja jo ljudje velikokrat sadijo na svoje vrtove, čeprav takšna odločitev ni najprimernejša. Sicer ni strupena na dotik, vsekakor pa lahko ob zaužitju pri odraslem človeku povzroči zastrupitev, pri otroku celo smrt.

Tisa
Tisa/ FOTO: Profimedia

Rabarbara

Rabarbaro rado uživa veliko ljudi. Užitni so sicer le rdečkasti deli stebla, med tem ko listi vsebujejo večjo količino oksalatov, topnih soli oksalne kisline, ki skupaj z drugimi toksini v listu povzročajo hude presnovne težave, velikokrat lahko tudi nastanek ledvičnih kamnov. Če jo uporabljate pri kuhi, bodite pazljivi, da listom vedno odrežete listno površino, s stebel pa odstranite vlaknasto ovojnico.

Rabarbara
Rabarbara/ FOTO: Profimedia

Digitalis

Digitalis je priljubljena rastlina, ki cveti v vsej svoji veličini v poletnem času. Cvetove, ki so v obliki 'tube', najdemo v različnih barvah in vzorcih, rastlina pa privablja na vrtove čebele in vse druge koristne žuželke. Rastlino digitalis uporabljajo tudi v zdravstvene namene za nekatera zdravila, za zdravljene srčnih težav, toda zaužitje katerega koli dela same rastline na drugi strani lahko privede do neenakomernega bitja srca in motenj v srčni funkciji.

Digitalis
Digitalis

Preobjeda

Preobjeda vsekakor ni rastlina, ki bi jo hoteli zasaditi na vrt. Za seboj ima že bogato tradicijo zastrupljanja – vojaki so na primer v preteklosti z njo zastrupljali nasprotne strani, veliko ljudi pa jih je v preteklosti in jih še danes uporablja za zastrupljanje divjih živali. Strupena je prav vsa rastlina, zato se odsvetuje že samo dotikanje!

Preobjeda
Preobjeda/ FOTO: Profimedia

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Preprosta sladica božanskega okusa
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Krasna kraška vasica idealna za izlet
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?