dominvrt
Zanimiva dejstva o črnih mačkah
LJUBLJENČKI

Zanimiva dejstva o črnih mačkah

08.08.2019, 8:06
4

Ko je govora o mačkah, se zdi, da ne obstaja neka normalna sredina. Obstajajo namreč ljudje, ki jih naravnost obožujejo, in tisti, ki jim ta bitja niso ravno pri srcu. Navadno so to, na drugi strani, ljubitelji psov. V čisto posebno kategorijo mačk pa spadajo črne mačke. Zakaj v času, ko je znanost prešla vse ovire vraževerja, še vedno verjamemo, da črne mačke prinašajo nesrečo? Kaj je res in kaj ni, si bomo ogledali v nadaljevanju.

Črna mačka
Črna mačka/ FOTO: Profimedia

Bajka z negativno konotacijo, ki izvira iz srednjega veka

Neizpodbitno dejstvo je zgolj to, da nihče, prav nihče, znanstveno ne more dokazati, da črne mačke prinašajo nesrečo, kot še vedno radi verjamejo ljudje. Prav tako ne gre za legendo, saj ne vemo, od kod vraževerje natančno izvira, okvirno pa vemo, da se je vse začelo v srednjem veku, močno pa je povezano z lovom na čarovnice. Ne vemo zakaj, a vsekakor je jasno, da najstarejši in hkrati najzgodnejši zapisi takšnih bajk izvirajo iz tistega časa. Ogromno žensk je bilo v tistem času sežganih na grmadah iz preprostega dejstva - velikega vpliva družbene moči in položaja, bore malo če sploh kaj, pa so dajali na preverjena dejstva. Dovolj je bilo torej, da so samo pokazali s prstom nate, žensko obsodili 'čarovništva' in ta je že gorela. Vse te ženske pa so hodile z roko v roki s črnimi mačkami. Vraževerje je šlo celo tako daleč, da so še do prejšnjega stoletja verjeli, da lahko tiste ženske, ki se ukvarjajo s temno magijo, spremenijo obliko in da se ta največkrat 'udejanji' v obliki črne mačke. Kakor smo rekli, za vse te pravljice, več kot očitno ne obstaja znanstvena razlaga, zato lahko le z zanimanjem prebiramo knjige. Vsi tisti, ki pa imajo doma črno mačko ali mačkona, pa so se verjetno že prepričali, da je njihovo življenje bore malo soodvisno od kupa črnih dlak. Prav tako je psihologija razložila, zakaj vam črna mačka prekriža pot – nekam je namenjena.

Mačkon, ki osvaja družbena omrežja
PREBERI ŠE
Mačkon, ki osvaja družbena omrežja

Obstajajo tudi bajke s pozitivno noto

Angleški mornarji niso želeli prepluti morja, če na krovu niso imeli črne mačke. Ne le, da je ta polovila vse miške na krovu, temveč je bila tudi simbol srečnega potovanja in vrnitve domov. Angleži še danes verjamejo, da te v življenju čaka izjemna sreča, če ti črna mačka prekriža pot. Znanstvenih dokazov tudi za to seveda ni.  

Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?
PREBERI ŠE
Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?

5 trikov v kuhinji, ki jih zagotovo še ne poznate!
PREBERI ŠE
5 trikov v kuhinji, ki jih zagotovo še ne poznate!

5 tipov osebnosti mačk
PREBERI ŠE
5 tipov osebnosti mačk

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Črna mačka
Črna mačka/ FOTO: Profimedia

V istem sklopu imamo tudi Japonce, ki verjamejo, da črne mačke prinašajo obilje. Njihov srečni totem je najprej predstavljala bela mačka, danes pa črna, ki ima največkrat razširjene noge, s čimer sporoča, da želi več denarja.

Črne mačke lahko na soncu postanejo rjave

Črne mačke lahko s pretirano izpostavljenostjo soncu postanejo rjave. Sonce prodre do prve plasti kože – povrhnjice in tako rekoč 'zažge' melamin, ki je v dlaki. S črnimi mačkami se to navadno zgodi v času poletja, seveda pa v zimskem času pridobijo nazaj znamenito črno dlako.

Kaj pove pasma psa o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove pasma psa o vas?

Črne mačke so enako posvojljive kot ostale mačke

Črne mačke dobijo v zavetiščih enako hitro kot vse preostale mačke, kar je v nasprotju s prepričanjem mnogih, da so te težje posvojljive.

8. avgusta praznujemo svetovni dan mačk

''Mačke, ki veljajo za ene najljubših hišnih ljubljenčkov, 8. avgusta obeležujejo svoj svetovni dan. Na svetu naj bi živelo več sto milijonov kosmatink. V Sloveniji točne evidence o številu malih štirinožcev ni, je pa znan zanimiv podatek, da v državi živi skoraj 3000 ljudi s priimki, ki so povezani z mačkami.'' so zapisali na STA.

Črna mačka
Črna mačka/ FOTO: Profimedia

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Preprosta sladica božanskega okusa
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?