dominvrt
Kako si pes izbere najljubšo osebo?
LJUBLJENČKI

Kako si pes izbere najljubšo osebo?

12.08.2019, 11:31
2

Nekateri menijo, da si pes izbere najljubšo osebo na podlagi tega, kdo mu daje hrano in preživi največ časa z njim. Največkrat ni tako preprosto. Psi so veliko preprostejši kot ljudje, najljubšo osebo pa si izberejo na podlagi naslednjih stvari.

Pes
Pes/ FOTO: Profimedia

Zgodnja socializacija

Ko dobimo novega družinskega člana, je naša kosmata kepica navadno stara osem tednov ali več. Bistveno za to, koga bo imela najraje na svetu, je dejstvo, s kom bo preživela največ kvalitetnega in dobrega časa. Kdo se bo že od osmih tednov naprej ukvarjal z njo, jo hranil, jo učil trikov in pravilnega vedenja? Psi, glede tega, niso nič drugačni kot ljudje. Že od majhnih nog si ustvarjajo tako imenovane pozitivne in negativne spomine, h katerim pa spada predvsem posvečanje pozornosti, ki pa mora imeti pozitivno noto. Ne glede na to, kdo se kasneje ukvarja z njim, bo pes imel še vedno rajši tisto osebo, ki je bila z njim že od malega. To lahko opazimo predvsem v družinah, kjer je pes rastel z mlajšo osebo, ki se nato odseli na svoje. Ko pride ta oseba nazaj v primarno družino, pa čeprav le na obisk, bo pes skoraj zagotovo pozabil na vse ostale v svoji okolici in videl le to osebo.

Pozitivna konotacija

Poleg zgodnjih, dobrih ali slabih spominov, pri psih igra veliko vlogo tudi trajni spomin. Ta bitja si z lahkoto zapomnijo na primer, kdo je z njimi grdo ravnal, ali v nasprotnem primeru, kdo mu je izkazoval pozornost, vsekakor pa nobenega dejanja ne pozabijo zlahka.  

Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?
PREBERI ŠE
Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?

Kaj pove pasma psa o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove pasma psa o vas?

Veganski aktivisti kršili zakon
PREBERI ŠE
Veganski aktivisti kršili zakon

Posnetek simpatičnega pingvina zaokrožil po svetu
PREBERI ŠE
Posnetek simpatičnega pingvina zaokrožil po svetu

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Karakter človeka igra veliko vlogo

Ste že slišali za rek, enako privlači enako? Tudi pri psih se zdi, da velja enako pravilo. Energičen, živahen, rahlo nagajiv in neustavljiv pes, se bo veliko lažje povezal s človekom, ki ima enake lastnosti kot on, na drugi strani pa se bo pes, ki je miren, rad leži na kavču in rad poležava, veliko lažje povezal z osebo, ki ima rada iste 'aktivnosti'. Bistveno vlogo tako igra tudi in predvsem značaj.

To pa ne pomeni, da ne moremo psa z negativnimi izkušnjami, takšne navadno dobimo iz zavetišč, prevzgojiti in jim ponovno vrniti vero v življenje. Vsak, ki je že posvojil kosmato kepico, majhno ali veliko, mlajšo ali pa že odraslo, lahko pove, da so takšni psi lahko še bolj predani in zvesti lastnikom. Pri psih imamo ljudje to srečo, da pozitivni spomini velikokrat prevladajo pred slabimi. Le mnogo več truda moramo vložiti v takšnega psa, na koncu pa se toliko bolj izplača, ko dobimo povrnjeno zvrhano mero ljubezni.

Pes
Pes/ FOTO: Dreamstime

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Ideja za hitro nedeljsko kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?