dominvrt
Na kakšen način psi komunicirajo z nami?
LJUBLJENČKI

Na kakšen način psi komunicirajo z nami?

14.08.2019, 7:54
0

Splošno znano je, da kar 65 % komunikacije pri ljudeh poteka na neverbalni ravni, torej prek govorice telesa, obrazne mimike in različne simbolike. Pri psih je neverbalna komunikacija toliko bolj pomembna, ker verbalne praktično ne poznajo. S svojo vrsto imajo svoj način sporazumevanja, z nami, lastniki in z ljudmi, ki jih imajo radi, pa lahko komunicirajo le z določenimi kretnjami, s katerimi nam sporočajo, kaj in kako.

Veste, kdaj je vašemu kosmatincu neprijetno?
Veste, kdaj je vašemu kosmatincu neprijetno?/ FOTO: Profimedia

Ste se kdaj spraševali, kaj vam želi vaš pes povedati ob točno določenem trenutku? Zbrali smo nekaj najpogostejših gest, mimik, kretenj in načinov sporočanja, ki ga imajo psi z nami, ter seveda, kaj pomenijo:

Očesni stik

Najbolj pogost način komunikacije psov z ljudmi je prek oči. Psi ne marajo zadržati očesnega stika z ljudmi, ki jim niso blizu ali pa jih ne marajo – z drugimi besedami jih ne čutijo. Pes ne mara očesnega stika niti s človekom, ki mu je blizu, če se počuti ogroženega ali mu je neprijetno. V nasprotnem primeru, pa to, da pes ne umakne pogleda in nam nepretrgano zre v oči, kaže na globoko zaupanje in predanost. Strokovnjaki so dejali, da je ta pogled pri psih na neki način izkazovanje ljubezni, kot je 'ljubim te' pri ljudeh.

Kazanje jezika in oblizovanje

S takšnim vedenjem nam naš pes običajno sporoča, da želi naš prigrizek ali hrano, ni pa tako v vseh primerih in vedno. Kazanje jezika in oblizovanje gobčka lahko kaže tudi na neprijetne občutke in 'izogibanje' konfliktov z lastnikom. S takšnim dejanjem naj bi izkazoval 'pokornost' oziroma 'predajo'. Toda ne mislite, da pes dejansko v katerihkoli okoliščinah čuti obžalovanje – navadno to dela samo zato, ker nas zna veliko bolje prebrati kot mi njega, in se odlično prilagodi na dane razmere, ki mu ustrezajo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Takšna poza pri psu pomeni, da je v elementu za igro!
Takšna poza pri psu pomeni, da je v elementu za igro!/ FOTO: Profimedia

Kako si pes izbere najljubšo osebo?
PREBERI ŠE
Kako si pes izbere najljubšo osebo?

Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?
PREBERI ŠE
Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?

Umrl je najpametnejši pes na svetu
PREBERI ŠE
Umrl je najpametnejši pes na svetu

Kaj pove pasma psa o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove pasma psa o vas?

Postavitev repa

Še najbolj ljudje razumemo govorico psov po repu. Rep, ki je na primer v rahlem mahanju, pomeni, da je pes v popolnoma sproščenem stanju, rep, ki je vzravnan s pasjim telesom, nakazuje, da je pes pozoren in še razmišlja o svoji naslednji potezi. Pes, ki je s sprednjim delom telesa priklonjen, z zadnjim pa dvignjen, rep pa mu ob tem veselo maha, je v fazi in pričakovanju igre. Na drugi strani pa pes, ki ima rep stisnjen med nogami, nakazuje, da se izjemno boji in mu je neprijetno! Seveda pa vsi vemo, kaj pomeni, ko pes nekontrolirano maha z repom in skoraj pade v nezavest – takrat je najbolj veselo bitje na svetu, največkrat pa je to posledica našega prihoda domov in ponovnega snidenja.

Kihanje in zehanje

Ste si kdaj, ko ste se počutili neprijetno ob novih ljudeh, pokrili usta z roko in se pretvarjali, da zehate? Ali pa ste morda zakašljali? Vsem dobro poznana praksa med ljudmi je poznana tudi pri psih. Iz popolnoma enakega razloga se psi pretvarjajo, da zehajo in kihajo, ko jim je neprijetno.

Obrnjen hrbet

Najvišja stopnja zaupanja, ki jo lahko dosežete pri psu je, če vam obrne hrbet. Pes to največkrat naredi iz čiste 'užaljenosti', ker morda ne dobi prigrizka, ki si ga je želel od nas ali pa mu nismo namenili pozornosti, ki jo je hotel. Ne glede na razlog, ki tiči za tem dejanjem, pa bo pes obrnil hrbet le tistemu, ki mu močno zaupa.

Tačka

Značilna gesta psov, ko si želijo božanja in pozornosti, je, da nam v roke v sedečem položaju ponudijo tačko. S tem psi sporočajo, da si želijo naše pozornosti.

Veste, kakšen pomen ima določen položaj repa pri psu?
Veste, kakšen pomen ima določen položaj repa pri psu?/ FOTO: Dreamstime

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Ideja za hitro nedeljsko kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?