dominvrt
5 pasem psov, ki so idealne za družine z otroki
LJUBLJENČKI

5 pasem psov, ki so idealne za družine z otroki

29.08.2019, 8:17
9

Vsak pes v družino vnese dodatno veselje, energijo in srečo, otroci pa lahko s kosmatincem pridobijo dodaten občutek za odgovornost in skrb za druge, predvsem za domače živali. Katere pasme veljajo za najprimernejše za družine z otroki?

Načeloma je prav vsak pes, ki je primerno šolan, socializiran in takšen, ki dobiva ustrezno mero skrbi in pozornosti, primeren za družino z otroki. Nasprotno pa lahko še z najbolj popolno, priljubljeno in neagresivno pasmo psov, z neustrezno socializacijo in travmatičnimi izkušnjami, dobimo v dom bitje, ki nam bo delalo številne preglavice.

Pri psih veliko vlogo igra vzgoja.
Pri psih veliko vlogo igra vzgoja./ FOTO: Profimedia

Za otroke vemo, da so v resnici majhna bitja, posledično pa zahtevni 'lastniki'. Če se izrazimo drugače, majhen otrok še nima razvitega občutka za odgovornost in vedenja do živali. Kot nebogljena bitja, ki so odvisna predvsem od staršev, še niso sposobni s psom vzpostaviti občutka avtoritete in biti na primer dober vodnik psa. V prvi vrsti se je tako treba zavedati, da bomo nekaj let predvsem mi kot starši zadolženi za skrb za kosmatinca, ne otroci. Ti bodo sčasoma, seveda odvisno od vzgoje, razvili občutek za odgovornost, do takrat pa je na nas, da poskrbimo za ustrezno socializacijo enega in drugega, psa in otroka. Najboljše pasme so tako tiste, ki so že v sami osnovi bolj tolerantne do otrok, potrpežljive, umirjene in poslušne. Brez šolanja, kot smo že dejali, v nobenem primeru ne bo šlo, je pa vsekakor dobro že v naprej pregledati značilnosti določenih pasem. Čeprav vam je kakšna na sam pogled izredno všečna, še ne pomeni, da ustreza vašemu življenjskemu slogu, predvsem pa otroku. Poglejmo si nekaj pasem, za katere velja, da so dobra izbira za družine z otroki:

Kavalir King Charles španjel

Prva pasma v vrsti, ki je najbolj primerna za družine z otroki, je vsekakor kavalir King Charles španjel. Ta pasma velja v bistvu za pasjo različico mačke. Izjemno srečna je tako na sprehodih, kot ob ležanju na kavčih, gre pa za izjemno neagresivno, mirno pasmo, ki ima rada prav vse ljudi. Predstavniki te pasme nikakor ne veljajo za dobre čuvaje, so pa najbolj primerni za družine z otroki.

Kavalir King Charles španjeli in otrok.
Kavalir King Charles španjeli in otrok./ FOTO: Profimedia

Aljaški malamut

V nasprotju z zgoraj omenjeno pasmo so aljaški malamuti precej bolj zahtevni, saj potrebujejo dovolj gibanja in aktivnosti, kot takšni pa so primerni za aktivne družine. So izjemno navezani na svoje ljudi, do otrok pa znajo biti še posebej zaščitniški. Z njim boste v svoj dom dobili zvestega psa, hkrati pa zvestega zaveznika svojega otroka.

Bostonski terier

Bostonski terier je hiperaktivna pasma, ki je dobrovoljna in vedno vesela. Ta pasma je primerna za bivanje v hiši ali v stanovanju, zaradi svoje potrpežljive, hkrati pa igrive narave, je ena od najbolj primernih pasem za družine z otroki.

Labradorec

Labradorci so že od nekdaj ena izmed najbolj priljubljenih pasem in tudi ena izmed najbolj zaželenih pri družinah z otroki. So izjemno potrpežljive, prijazne narave, nikoli jim ne zmanjka energije, imajo pa še to značilnost, da se najbolj navežejo na najmlajše člane družine.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so verjetno ena najbolj priljubljenih pasem. Po naravi so zelo nežni in zvesti in zato primerni za družine z majhnimi otroki. So igrivi, a hkrati umirjeni in zelo prilagodljivi. Vseeno je treba vedeti, da skrb za dlako vzame kar nekaj časa, še posebej, ko sta zunaj dež in blato. Dlaka je pogosto neprijetnega vonja, tako da je tu treba skleniti nekakšen kompromis. Zlati prinašalci so psi večje rasti, so zelo učljivi in izučite jih lahko v klasični poslušnosti, za iskanje pogrešanih oseb in ponesrečencev v ruševinah, potrebujejo precej gibanja, učenje pa poteka s pozitivno motivacijo.

Zlati prinašalec
Zlati prinašalec/ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Na hrvaški obali močno zaskrbljeni zaradi te živali
PREBERI ŠE
Na hrvaški obali močno zaskrbljeni zaradi te živali

5 prikupnih dejstev o pasjih poljubih
PREBERI ŠE
5 prikupnih dejstev o pasjih poljubih

Je pametno, da spi pes v naši postelji?
PREBERI ŠE
Je pametno, da spi pes v naši postelji?

Zanimivosti o psih, ki jih še ne poznate
PREBERI ŠE
Zanimivosti o psih, ki jih še ne poznate

Na kakšen način psi komunicirajo z nami?
PREBERI ŠE
Na kakšen način psi komunicirajo z nami?

Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?
PREBERI ŠE
Od česa je odvisna življenjska doba vašega psa?

Kaj pove pasma psa o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove pasma psa o vas?

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Marquez 'ukradel' zmago ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk