dominvrt
Pasme psov, ki so primerne za alergike
LJUBLJENČKI

Pasme psov, ki so primerne za alergike

02.09.2019, 7:57
0

Psi že dolgo niso več le delovno orodje, s katerim bi si lajšali naš vsakdan. So enakovredni člani naše družine, mnogi pa si življenja brez štirinožnega prijatelja ne predstavlja več. Problem in vprašanje, na katerega skoraj nihče ne pomisli, pa je, kaj storiti, ko smo mi ali kdo drug v družini alergični na pasjo dlako?

Šnavcer spada med tiste pasme, ki proizvedejo manj alergenov.
Šnavcer spada med tiste pasme, ki proizvedejo manj alergenov./ FOTO: Profimedia

Nekateri bodo rekli, zakaj si sploh kupiti psa, če smo na samo dlako alergični. Obstajajo različni scenariji, ki se v življenju lahko zgodijo in na katere niti ne pomislimo, dokler v samo situacijo ne zapademo sami. Alergijo na pasjo dlako lahko razvijemo in dobimo z danes na jutri. Pojavijo se lahko tudi nove prelomnice, kot je na primer rojstvo otroka, čigar alergije preprosto ne moremo predvidevati vnaprej. Zato pametovanje, zakaj smo si psa sploh omislili, nikakor ni na mestu.

V prvi vrsti je treba razčistiti, da psov, ki bi bili v celoti hipoalergini, ni! Alergijske reakcije pri ljudeh ne sproža sama pasja dlaka, temveč odmrli delci kožnih celic, ki so podobni prašnim delcem ali prhljaju pri ljudeh. Odmrli delci krožijo po zraku na podoben način kot prah, posledično pa pri alergikih sprožajo znake alergij. Najbolj problematični so tako pljučni bolniki, predvsem astmatiki in hudi alergiki. Zavedajte se, da v primeru, da imate vi ali kdo od vaših članov hujšo obliko kronične bolezni dihal, nikakor ni priporočljivo, da si omislite psa, saj se hujšim alergijskim reakcijam skoraj ne boste mogli izogniti. Izjemno pametno je razmisliti, kako bo v tem primeru pasji prijatelj vplival na nas in na naše življenje, posebej če ga mislimo imeti v notranjosti. Seveda obstajajo načini, ki nam olajšajo življenje s kosmatincem, kot so na primer redno sesanje, čiščenje in konec koncev, redno česanje našega štirinožnega prijatelja, a kot smo rekli, če psa že nimate, a trpite za hujšimi alergijami, je vsekakor bolje, da dvakrat premislite. Alergiki, če je le mogoče, naj bi se izogibali pasem, kot so bernardinec, bostonski terier, škotski ovčar,nemški ovčar in koker španjel.

V primeru, da gre za blažje oblike alergij in pljučnih obolenj, obstaja nekaj pasem, ki proizvedejo manj prej omenjenih odmrlih delcev kožnih celic, in kot takšni veljajo za hipoalergene pse, ki so primerni tudi za alergike. Takšne pasme so na primer basenj, bolonjski bišon, coton de tulear, havanski bišon, irski vodni španjel, kitajski goli pes, yorkshirski terier, tibetaski terier, maltežan, šnavcer, pudelj in kodrasti bišon.

Koker španjela si hudi alergiki raje ne omislite.
Koker španjela si hudi alergiki raje ne omislite./ FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Na hrvaški obali močno zaskrbljeni zaradi te živali
PREBERI ŠE
Na hrvaški obali močno zaskrbljeni zaradi te živali

5 pasem psov, ki so idealne za družine z otroki
PREBERI ŠE
5 pasem psov, ki so idealne za družine z otroki

5 prikupnih dejstev o pasjih poljubih
PREBERI ŠE
5 prikupnih dejstev o pasjih poljubih

Kako si pes izbere najljubšo osebo?
PREBERI ŠE
Kako si pes izbere najljubšo osebo?

NOVICE
Praznovanje dneva vrnitve Primorske k matični ...
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Meghan delila ganljive Harryjeve fotografije za ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk