dominvrt
Njeno 'dejavnost' številni obsojajo
ŽIVALI

Njeno 'dejavnost' številni obsojajo

12.09.2019, 9:18
13

Pračlovek je v preteklosti lovil za boj in preživetje. Lov na divje živali obstaja že od pradavnine, skozi zgodovino pa se je spreminjal in dobival vedno nove podobe. V zadnjem času, v medijskem svetu pri nas in po svetu, močno odmevajo razprave na temo odstrela divjadi, pravic živali in navsezadnje, ali naj bi jih te sploh imele ali ne. Za nekatere je lov poslanstvo, način življenja, za druge hobi ali pa nujno potrebno opravilo. Spoznajte Sammi Lee, novozelandsko dekle, ki ji lov predstavlja vse zgoraj našteto.

Sammi Lee.
Sammi Lee./ FOTO: Profimedia

Sammi Lee je dvaindvajsetletno dekle, ki živi v mestecu Christchurchna Novi Zelandiji. Lov ima praktično v krvi, v to dejavnost pa se je resnično zaljubila pri svojih 16 letih, ko so jo prijatelji povabili na skupinski lov. Leejeva pravi, da je takrat v lovu prepoznala smisel življenja. Trdi, da smisel lova ni ubijanje živali, temveč je smisel predvsem v tem, kot se je izrazila sama, da si 'eno z naravo'. Zaradi lova naj bi prihranila od 60 do 120 evrov na mesec, saj ne kupuje predelanega mesa. Meso, katerega živali ubije sama, pa označuje za kakovostno hrano, ki jo predela in pripravi sama. Najraje lovi s svojim fantom Jamesom in njunim labradorcem Tikkom.

Dekle, ki praktično živi za lov, še pravi, da se pred omenjeno dejavnostjo vedno ustrezno opremi in poskrbi tako za svojo varnost kot za varnost drugih. V tujih medijih pa se je v zadnjem času pojavilo nekakšno 'linčanje' dekleta s strani ljudi, ki je njena dejanja močno obsojajo. Tako pri nas kot tudi v tujini se namreč pojavljajo vprašanja, ki so sicer prisotna že dlje časa, zdaj pa pridobivajo na novih razsežnosti – kje je meja med skrbstvom živalmi, vsiljevanjem človeka v naravo in navsezadnje uničevanjem balansa, ter konec koncev, kaj je pretiravanje s strani borcev za pravice živali in kaj so gola dejstva?

''Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V naših gozdovih zato še vedno najdemo volka, medveda ali risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Prostoživeče živali so javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu.'' imajo zapisano na spletni strani Lovske zveze Slovenije

Nikoli jih ne ubijajte v stanovanju!
PREBERI ŠE
Nikoli jih ne ubijajte v stanovanju!

Kot lahko preberemo na spletni strani Lovskega društva, smo v kulturni krajini ljudje okrnili naravne samoregulacijske mehanizme, s katerimi bi narava lahko sama vzdrževala potrebno ravnovesje. Posledično ima lov vlogo ohranjevalca naravnega ravnovesja. V Sloveniji z divjadjo 'gospodarimo' v okviru lovskih organizacij, z lovišči pa upravljajo pravne osebe, ki so registrirane za dejavnost lovstva in delujejo v javnem interesu, imajo javna pooblastila in izvajajo javno službo. V Sloveniji imamo lov podkrepljen z različnimi zakoni in kodeksi – denimo z Lovskim etičnim kodeksom in Zakonom o divjadi in lovstvu. V njih je med drugimi opisano tako spoštljivo ravnanje do živali kot tudi do same narave in spoštovanje naravnega ciklusa ter ekološkega kroga.

''Lovstvo je veliko več kot samo lov. Obsega tudi številne druge zelo pomembne dejavnosti, ki pomagajo krepiti zavest lovske in nelovske javnosti, da je lovstvo pomembno za naravo in družbo. Lovstvo je varstvo narave, lovska kultura, je delo z mladimi, izobraževanje, raziskovalna dejavnost in založništvo, je tudi lovska kinologija pa lovsko strelstvo.'' Lovska zveza Slovenije

Kaj je torej pretiravanje in kaj ni? Sammi Lee lovi divje živali, ki jih je dovoljeno loviti in pod pogoji ter zakoni, ki so veljavni na Novi Zelandiji. Dejstvo pa je, da vam bo vsak pravi lovec povedal, da je treba živali spoštovati, na takšen ali drugačen način. Ali to počne tudi omenjeno dekle, pa presodite sami po slikah: 

Sammi Lee.
Sammi Lee./ FOTO: Profimedia

Sammi Lee.
Sammi Lee./ FOTO: Profimedia

Sammi Lee.
Sammi Lee./ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Ali lahko jurčke zamrznemo?
PREBERI ŠE
Ali lahko jurčke zamrznemo?

Okoljevarstveniki kritični do Slovenije
PREBERI ŠE
Okoljevarstveniki kritični do Slovenije

Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev
PREBERI ŠE
Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev

Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
PREBERI ŠE
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu

NOVICE
Praznovanje dneva vrnitve Primorske k matični ...
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk