dominvrt
Tako boste odgnali molje
ŽIVALI

Tako boste odgnali molje

22.08.2019, 8:12
0

Hišni ali suknarski molj (Tineola bisselliella) izhaja iz družine pravih moljev, je pa nočni metulj. Kot škodljivec, čigar gosenice se prehranjujejo z vlakni oblačil, preprog in tudi z živili, naredijo ogromno škodo. Problematične so predvsem gosenice. Vsi, ki smo že kdaj opazili na svojih oblačilih ali pa v živilih drobne luknjice, vemo, kako zelo težko jih je, ko se enkrat naselijo, odstraniti. S čim se jih lahko znebimo in kaj lahko storimo, da jih v prvi vrsti sploh ne privabimo v naš dom?

Molj
Molj/ FOTO: Profimedia

Odrasla samica molja živi le nekaj tednov, v tem kratkem času pa izleže od 40 do 100 jajčec. Vse vrste molov se izogibajo svetlobi, največkrat se zadržujejo v skritih kotičkih, kjer pa so skoraj neopazni človeškemu očesu. Če smo jih že kdaj imeli v omari, kuhinjski ali pa tisti v spalnici, vemo, koliko škode znajo narediti te drobne živali in predvsem, kako težko se jih znebimo. V prvi vrsti se moramo zavedati, da obstajata dve različni vrsti moljev – tekstilni in kuhinjski molji, obe pa imata radi življenje v stanovanjih, saj jim izjemno odgovarja sobna temperature. Odrasle molje seveda lažje opazimo, a kot smo že dejali, nam škodo povzročajo predvsem gosenice. Poglejmo si, kako lahko preženemo kuhinjske in kako tekstilne molje.

Kuhinjski molji

Kuhinjske molje najhitreje opazimo v različnih pakiranjih, kot so embalaže od moke ali kosmičev. Ličinke, ki so sicer dobro skrite človekovemu očesu, se vlečejo kot nekakšne nitke. Hrana, v kateri se je moljem in ličinkam že uspelo naseliti, je seveda neužitna in jo je treba takoj zavreči. Zavreči pa moramo tudi hrano, ki je bila v neposredni bližini, saj s tem preprečimo, da bi se ličinkam uspelo naseljevati naprej. Po prvem koraku, ko zavržemo vso 'okuženo' hrano, moramo temeljito očistiti vse površine. Vsa živila, kot so na primer moka, kosmiči, žitarice in testenine, je najboljše shraniti v steklene neprodušne kozarce.

Tekstilni molji nam lahko v celoti uničijo pletenine in druga oblačila.
Tekstilni molji nam lahko v celoti uničijo pletenine in druga oblačila./ FOTO: Profimedia

V nadaljnje redno čistite kuhinjske omare in police, pregledujte zalogo hrane in rok uporabe. Živila po odprtju vedno shranjujemo v steklenih neprodušnih kozarcih, seveda pa je najbolje, če hrano kupujemo sproti – toliko, kolikor porabimo, in ne na zalogo.

Tekstilni molji

Vrsta moljev, s katerimi smo se verjetno vsi srečali, so tekstilni molji. Najhujše je, ko njihovo delo opazimo na novih, sveže opranih oblačilih, vendar je po toči jokati prepozno. Takoj, ko opazimo eno samo luknjico na lastnih oblačilih, ne smemo omahovati. Treba je v popolnosti izprazniti omaro z oblačili. Vsa ta ponovno operite in dodatno zlikajte, saj boste s toploto uničili še preostala jajčeca, ki so morebiti preživela pranje. Tako kot v kuhinji tudi tukaj temeljito očistite vse police, predale, posebno pozornost pa namenite vsem režam in tistim najbolj skritim kotičkom, kjer se potencialno lahko skrivajo ličinke. Celotno spalnico prezračite, preglejte posteljnino in brisače! Tako spalnico kot tudi samo omaro prezračite vsak dan, sezonska oblačila, ki jih tekom določenega letnega časa ne uporabljate pa rajši spravite v za to namenjene vakuumske vrečke za shranjevanje oblačil.

Pripomočki, s katerimi si lahko pomagate

Kot že omenjeno, najbolj pomaga redno zračenje stanovanja, dodatno pa so še najbolj učinkovite feromonske vabe. Vabo postavimo v omare med živila in oblačila, ko so polne metuljčkov, pa jih zavržemo in nastavimo novo. Ta bo učinkovala tudi več kot tri mesece, saj se feromon sprošča postopoma. Pomembno je, da uporabimo vabo, ki je prilagojena posamezni vrsti molja, saj imata tekstilni in kuhinjski molj različne feromone in je vaba temu primerno tudi prilagojena.

Če se želite znebiti moljev, lahko poskusite tudi z vrečkami sivke.
Če se želite znebiti moljev, lahko poskusite tudi z vrečkami sivke./ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Danes priporočamo še:

Katere kače so v Sloveniji strupene?
PREBERI ŠE
Katere kače so v Sloveniji strupene?

Je pametno, da spi pes v naši postelji?
PREBERI ŠE
Je pametno, da spi pes v naši postelji?

3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni stroj
PREBERI ŠE
3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni stroj

Zanimivosti o psih, ki jih še ne poznate
PREBERI ŠE
Zanimivosti o psih, ki jih še ne poznate

NOVICE
'Smo manj tolerantna družba, kot si predstavljamo'
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Marquez 'ukradel' zmago ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk