dominvrt
So šli veganski aktivisti tokrat predaleč?
ŽIVALI

So šli veganski aktivisti tokrat predaleč?

08.08.2019, 11:30
45

Veganski aktivisti so včeraj vkorakali v eno od koprskih trgovin in speljali akcijo, ki je sicer v tujini že dobro poznana praksa 'ozaveščanja' med vegani, pri nas pa se je tokrat odvila prvič. Skupina ljudi se je na mesnem oddelku, z zalepljenimi usti, postavila v vrsto pred živalske izdelke, v rokah držala napise, dodatno pa so predvajali zvoke živali iz klavnic, ki so bile tik pred smrtjo.

Se strinjate z veganskimi aktivisti ali menite, da so njihova dejanja pretirana?
Se strinjate z veganskimi aktivisti ali menite, da so njihova dejanja pretirana?/ FOTO: Profimedia

V javnosti se v zadnjem času pojavljajo burne razprave o vegetarijanstvu, veganstvu in podobnih načinih prehranjevanja. Različne stroke se med seboj ne morejo ali ne znajo uskladiti v skupnem mnenju, kaj je zdravo in kaj ni. Ne glede na to, v kaj verjamemo kot posamezniki, je resnica ta, da ne živimo več v časih, ko so ljudje jedli meso le ob redkih priložnostih, kupovali pa ga predvsem od kmetov. Poraba in uživanje mesnih izdelkov sta v zadnjih desetletjih močno narasla. Industrijska predelava mesa, ki smo ji priča danes, nima le etično in moralno sporne plati, na katero opozarja vedno več posameznikov, ampak pomeni grožnjo okolju in planetu. Pri proizvodnji mesa se namreč porabi zelo veliko energije, in sicer za predelavo, prevoz živilske krme, ogrevanje in prezračevanje živalskih farm, živali pa v okolje spuščajo toplogredne pline, ki močno vplivajo prav na segrevanje ozračja.

O veganskem aktivizmu, ki se širi v svetu in je trenutno v polnem razmaku, so mnenja različna. Kot smo dejali, je dejstvo, da naš planet ne prenaša več takšne masovne proizvodnje, ki smo ji priča, pa vendar, kje je meja med pravico in dolžnostjo vsakega posameznika? Na eni strani imamo ljudi, ki trdno zagovarjajo pravice živali in pravijo, da smo priča 'holokavstu' nad njimi, na drugi strani pa imamo tiste, ki govorijo, da prav ti posamezniki pretiravajo in naj se vsak človek odloča zase.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Veganski protesti se odvijajo povsod po svetu.
Veganski protesti se odvijajo povsod po svetu./ FOTO: Profimedia

Veganstvo je v zadnjem času postal priljubljen način prehranjevanja in način življenja.
Veganstvo je v zadnjem času postal priljubljen način prehranjevanja in način življenja./ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Veganski aktivisti, ki so včeraj ponesli svoj korak v eno izmed koprskih trgovin, pravijo, da si nihče več ne more zatiskati oči pred resnico. Nikogar naj ne silijo v točno določen način prehranjevanja, a pravijo, da se mora vsak zavedati, kaj ima pred krožnikom, in da ne smemo več olepševati okoliščin, v katerih so živali ubite. 

Prostovoljci iz Slovenije ter drugih držav naše nekdanje države, dodatno pa še državljani Italije, Francije, Mehike in Avstralije, po poročanju portala Regional obala naj bi jih bilo več kot 30 z vsega sveta, so včeraj z zalepljenimi usti opozarjali na to problematiko nasilja nad živalmi. Z napisi, kot so 'To ni hrana', 'Hočem živeti, 'Ustavimo nasilje', ter glasnimi zvoki živali, ki so bile posnete tik pred njihovo smrtjo, so izvedli akcijo, ki se je pri nas odvila prvič. Z njo naj bi močno presenetili in celo šokirali obiskovalce, pa tudi prodajalce in varnostnika, za katerega so aktivisti rekli, da je bil do njih agresiven.

Vsekakor smo priča vedno več in večjim protestom veganskih in okoljskih aktivistov. Sami pravijo, da so spremembe nujne. Želijo si razprave in spodbujanje razmišljanja o omenjeni problematiki, a tukaj se poraja vprašanje, kje je meja?

Anketa

Menite, da bi moralo človeštvo prenehati z uživanjem mesa?

Menite, da bi moralo človeštvo prenehati z uživanjem mesa?
So šli veganski aktivisti tokrat predaleč?

 

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Preprosta sladica božanskega okusa
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Krasna kraška vasica idealna za izlet
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?