dominvrt
To so nevarne snovi v vašem domovanju
GOSPODINJSTVO

To so nevarne snovi v vašem domovanju

20.03.2019, 8:23
0

Pri uporabi določenih čistil morate biti izjemno previdni, saj so lahko ob nepravilni uporabi zelo nevarna. Enako velja za osvežilce zraka, ki se jim boste po prebiranju spodnjih vrstic verjetno odrekli.

Velikoosvežilcev zraka vsebuje kemikalije, takoimenovane ftalate, ki se nalagajo v naših telesih in imajo škodljiv vpliv na naše zdravje. Dokazani so škodljivi vplivi na hormonsko ravnovesje in plodnost, strašljivi posledici sta tudi deformacija genitalij in motnje v razvoju otroka pred in po rojstvu. Razmislite o naravnih alternativah, kot so eterična olja, ki jih vlijete v difuzorje s palčkami iz ratana. Prižgite svečo iz naravnega čebeljega voska ali pa v kozico vlijte vodo, dodajte rezine limone, vejice rožmarina in žličko vanilije ter kuhljajte na zmernem ognju.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Nadomestite jih z naravnimi alternativami.
Nadomestite jih z naravnimi alternativami./ FOTO: Profimedia

Zobna pasta lahko, če jo zaužijete, povzroči bolečine v trebuhu in črevesne težave. Fluorid oziroma natrijev fluorid ob nalaganju v telesu povečuje možnosti za nastanek osteoporoze, povzroča poškodbe živčevja, bolečine v sklepih, glavobole, nekatere vrste raka, nižji inteligenčni kovcient, pešanje spomina, genetske okvare in splave. Izberite zobno pasto brez fluora, če pa uporabljate takšno s fluorom, pa za eno ščetkanje nanesite le količino v velikosti zrna graha, po ščetkanju pa dobro izperite usta. O pravilni uporabi podučite tudi ostale člane gospodinjstva, še posebej otroke.

Uporabljajte jih previdno.
Uporabljajte jih previdno./ FOTO: Profimedia

Čistila za pečice vsebujejo jedke alkalije, ki lahko ob vdihavanju ali zaužitju poškodujejo vaš respiratorni sistem in prebavni trakt. Bolj varen način je, da segrejete pečico na 65 stopinj Celzija, na zgornjo rešetko date posodo z amoniakom, na spodnjo pa posodo z vrelo vodo. Pustite čez noč, zjutraj vzamete posodi ven, nato pa uporabljeni amoniak zmešate z dvema žličkama sredstva za pomivanje posode in litrom tople vode. Z mešanico nato podrgnite po ostankih umazanije.

Preprosto in brez kemikalij očistite fuge!
PREBERI ŠE
Preprosto in brez kemikalij očistite fuge!

Čistila za čiščenje straniščnih školjk so izredno kisla, da lahko odstranijo trdovratne madeže in usedline. Taiste jedke sestavine pa lahko povzročijo resne poškodbe kože in oči. Poleg tega se, če jih zmešate z drugimi čistili, tvorijo nevarni hlapi. Očistite straniščno školjko z naravnim čistilom iz lončka kisa, lončka vode in lončka natrijevega borata oziroma boraksa, ki je naravno belilno sredstvo in sredstvo za dezinfekcijo. V kozico vlijte kis in vodo, segrejte do vretja, odstavite in vsujte boraks, ter premešajte. Celotno mešanico vlijte v školjko, z metlico nanesite po celotni notranjosti, nato pa pustite delovati čez noč. Zjutraj zdrgnite in sperite z vodo.

Tudi za čiščenje pečic obstaja zdravju bolj prijazna metoda.
Tudi za čiščenje pečic obstaja zdravju bolj prijazna metoda./ FOTO: Profimedia

Vlakna, ki se nabirajo v sušilnem stroju, predstavljajo veliko tveganje za nastanek požara. Stroj zato čistite redno pred ali po vsakem sušenju. Filter enkrat na mesec očistite z mehko krtačo in vodo.

Skrbno čistite filtre sušilnega stroja.
Skrbno čistite filtre sušilnega stroja./ FOTO: Profimedia

Kabelski podaljški in kabli so lahko ob nepravilni rabi zelo nevarni. Preobremenjeni podaljški se pregrevajo, in če jih imate nameščene ob preprogah ali pohištvu, lahko pride do požara. Pred uporabo zato preverite, koliko vatov sploh lahko prenesejo, in upoštevajte navodila. Če kabel, ki je namenjen za uporabo v zaprtih prostorih, uporabjate na prostem, lahko prav tako pride do požara ali električnega udara.

Uporabljajte jih skladno z navodili.
Uporabljajte jih skladno z navodili./ FOTO: Profimedia

Plinski grelniki, ki za delovanje uporabljajo zrak iz prostora, lahko sproščajo zelo strupen in gorljiv ogljikov monoksid. Za varnost poskrbite z namestitvijo senzorjev ogljikovega monoksida ali grelna telesa na plin, še posebej dotrajana, zamenjajte z električnimi.

Plinski grelniki naj bodo 'v paketu' s senzorji ogljikovega monoksida.
Plinski grelniki naj bodo 'v paketu' s senzorji ogljikovega monoksida./ FOTO: Profimedia

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Čim bolj je neka družba pokvarjena, tem več ...
ŠPORT
Benzemajev 'hat-trick' za zmago Reala nad ...
POP IN
Menjava plesnih partnerjev jim je dobro dela
TV ODDAJE
Menjava plesnih partnerjev jim je dobro dela
VIZITA.SI
Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
OKUSNO.JE
Top pomladna sladica brez peke
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Tako na dopustu uživa vroča Lindsey Vonn
BIBALEZE.SI
Priljubljenost iz dneva v dan narašča
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Nika Zorjan živi svoje sanje