dominvrt
Kako veste, da vas ima vaš pes rad?
LJUBLJENČKI

Kako veste, da vas ima vaš pes rad?

19.09.2019, 14:30
0

Živali, v nasprotju s prepričanjem številnih, niso tako drugačne od človeških bitij. Pogosto nam, sicer na precej drugačne načine od naših, sporočajo marsikaj, prek obrazne mimike, repa, pogleda in vedenja. Pogosto se lastniki psov sprašujemo, ali nas ima naš kosmatinec rad. Odgovor je da. Po čem to vemo?

Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?
Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?/ FOTO: Dreamstime

Ljudje imamo nešteto načinov, s katerimi si sporočamo, da se imamo radi. Nekateri so precej neposredni in izraženi z verbalno komunikacijo, obstaja pa tudi nešteto gest, s katerimi vemo, da smo človeku dragi. Posledično pogosto delamo to napako, da svojemu psu izkazujemo ljubezen popolnoma enako, kot bi jo našemu partnerju, sestri, mami ali očetu. Znano je, da psi ne marajo objemanja ob številnih priložnostih, saj se počutijo neprijetno in utesnjeno. Kar pa ne pomeni, da nas pes preprosto ne obožuje. Psi imajo svojevrstno komunikacijo, ki se resda razlikuje od naše, a obstaja kar nekaj stvari, po katerih lahko sklepate, da ste mu najljubša oseba. Poglejmo si, katere:

Položaj obrvi in ušes

Psi niso sposobni verbalne komunikacije, zato, kot smo že dejali, celotna komunikacija pri človekovem najboljšem prijatelju poteka na neverbalni ravni. Svoja čustva in občutke nam sporočajo preko položaja repa, oči, ušes, položaja spanja in sedenja, laježa in mnogo drugih stvari. Strokovnjaki in različni veterinarji trdijo, da lahko vidimo naklonjenost našega psa do nas po položaju obrvi in ušes. Obrvi se pri vseh pasmah in primerkih ne vidijo na enak način, a privzdignjene obrvi naj bi pri psu pomenile, da je pozoren na naše gibe in govor. Psi naj bi bili zainteresirani za ljudi, ki jih imajo res radi. Prav tako naj bi pri tistih pasmah, ki imajo dvignjena ušesa, lahko videli naklonjenost na podlagi tega, ali ta stojijo dvignjeno ali so sproščena.

Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?
Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?/ FOTO: Dreamstime

Stiskanje ob človeku

Psi tukaj spet niso enaki, kot je človek do sočloveka. Ne morejo nas objeti ali se na primer 'nasloniti' na nas, lahko pa njihovo naklonjenost vidimo po tem, da se rad stisne ob naše telo, največkrat zraven nog. Psi naj bi imeli navado, da izjemno radi spijo in počivajo ob nogah tistega človeka, ki mu je najljubši, prav tako pa to delajo takrat, ko se morda ne počutijo prijetno.

Zehanje

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, no, skoraj vedno, da ste zazehali, ko je na primer zazehal vaš prijatelj ali družinski član. Ljudje naj bi to delali iz občutka empatije. Tukaj psi niso popolnoma nič drugačni od ljudi. Če zazehamo, nekaj trenutkov za tem pa zazeha še naš kosmatinec, naj bi to pomenilo, da izraža do nas empatijo, posledično pa tudi ljubezen.

Po hranjenju išče pri vas zaščito

Psi, če si priznamo ali ne, so nagonska bitja, in ne glede na to, kako zelo si jih želimo 'počlovečiti', imajo v sebi še vedno izjemno izrazit živalski nagon. To se najbolje vidi pri lovskih pasmah, in tisti, ki jih imajo, se zavedajo tega. Ko na primer pes vidi mačko, se bo, če je izpuščen, v sekundi zagnal zanjo, in včasih, ne glede na to, kako zelo je vzgojen, pri tem ne moremo storiti ničesar. Druga stvar, ki je najbolj opazna in po kateri lahko sklepamo, da nas ima naš kosmatinec rad, je vidna po hranjenju. Psu je hrana skoraj prioriteta, seveda je tudi tukaj odvisno od posamezne pasme in primerka, toda vsem je skupno to, da bodo zanjo naredili marsikaj. Če se pes, ko mu damo jesti in ko svoj obrok tudi poje, takoj obrne k nam in išče pri nas pozornost, je to očitni znak, da nas ima neizmerno rad.

Direktni očesni stik

Psi se ob neposrednem očesnem stiku počutijo izjemno nelagodno, posledično pa ob tem vedno umaknejo svoj pogled. Če vas pes strmi v vas in vas gleda naravnost v oči, je to zagotovo znak, da ste mu izjemno pomembna oseba.

Ostane miren, ko odidete od doma

Ostane vaš pes miren, ko odidete od doma? To naj bi bil znak, da ima kosmatinec neomajno zaupanje in vero v vas, saj verjame, da boste prišli nazaj. Pes naj bi si, ne glede na to, kako številčna je družina, izbral le eno takšno osebo, ki ji popolnoma in v celoti zaupa, posledično pa jo ima tudi najraje.

Neverjetna vznemirjenost, ko pridete domov

Vsem poznana gesta človekovega najboljšega prijatelja je, ko pes skoraj ponori, ko se vrnemo domov. Navadno se kosmatinci vedejo, kot da bi prišli domov ne po nekaj urah, temveč po enem mesecu. Pes naj bi se razveselil le ljudi, ki jih ima res rad.

Pasji nasmeh

Zagotovo ste že slišali za pasji nasmeh. Ta je popolnoma resničen in naj bi bil pri kosmatincih prisoten takrat, ko so resnično srečni in izkazujejo ljubezen do nas. Navadno je to ob božanju in takrat, ko jim je najbolj prijetno. Velikokrat pa je za pasji nasmeh dovolj že, če slišijo naš glas ali pa nas zavohajo.

'Krade' vaša oblačila

Najbolj očitni znak pasje ljubezni, do njemu ljubega človeka, naj bi bila 'kraja' oblačil. Psi so nagonska bitja, zanašajo pa se najbolje na čutne zaznave. Med njimi je zelo pomemben vonj. Kosmatinci obožujejo vonj človeka, ki mu je najbolj blizu oz. ga ima najraje. Zato se, če vam vaš pes naslednjič vzame umazane nogavice ali brisačo ter teče s stvarjo po celotnem stanovanju, nikar ne jezite. Na takšen način, sicer poseben, izraža svojo ljubezen do vas.

Tako kot ne moremo zahtevati spoštovanja od ljudi, tega ne moremo dobiti niti od psa. Spoštovanje, pripadnost in zaupanje si moramo zaslužiti, in psi niso tukaj nič drugačni kot otroci. Tisti, ki preživi z njim največ časa, mu namenja največ pozornosti, in tisti, do katerega goji največ pozitivnih konotacij, bo najverjetneje tudi tisti človek, ki ga bo imel človekov najboljši prijatelj najraje.

Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?
Kako pa vaš kosmatinec izraža svojo naklonjenost?/ FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Veganska prehrana za psa: da ali ne?
PREBERI ŠE
Veganska prehrana za psa: da ali ne?

Vaša najljubša žival razkriva, kakšni ste
PREBERI ŠE
Vaša najljubša žival razkriva, kakšni ste

Med psi razhaja skrivnostna bolezen
PREBERI ŠE
Med psi razhaja skrivnostna bolezen

Kaj pove pasma psa o vas?
PREBERI ŠE
Kaj pove pasma psa o vas?

NOVICE
Zaskrbljena mama: Kaj če bi otrokove matične ...
ŠPORT
Quartararojeva sanjska sezona: Nisem si mislil, ...
POP IN
Alfi Nipič letos že drugič v bolnišnici
TV ODDAJE
Matic Supovec: Tega nastopa sem se malo bal
VIZITA.SI
Prvi znaki kapi, ki jih morajo poznati tudi mladi
OKUSNO.JE
Odlična jed za vse dni v tednu
ZADOVOLJNA.SI
Se spomnite Deje Mušič? 23 let kasneje je njena ...
MOSKISVET.COM
Vroča chefinja, ki kuha zgolj v predpasniku
BIBALEZE.SI
Kaznujete otroka? Strokovnjakinja meni, da kazen ...
CEKIN.SI
Iščete službo? To je dan, na katerega pošiljajte ...
DOMINVRT.SI
O psih zagotovo še ne veste tega
OKUSNO.JE
Zdrav sendvič za zajtrk, malico ali večerjo