dominvrt
6 idealnih pasem za družine z otroki
LJUBLJENČKI

6 idealnih pasem za družine z otroki

07.02.2019, 13:21
4

Načeloma je prav vsak pes primeren za družino z otroki, če se z njim ukvarjamo, ga pravilno socializiramo, šolamo in izberemo predstavnika pasme, ki ustreza življenjskemu slogu družine. A katere pasme veljajo za najprimernejše za družine z otroki?

Nikar si ne omislite recimo Jack Russell terierja, če nimate časa za aktivno preživljanje prostega časa ali psa velike pasme, če nimate dovolj prostora. Lovski psi potrebujejo lastnika, ki jim bo omogočal zadovoljitev nagonov in se z njimi igral na primeren način, delovni psi potrebujejo zadostno mero zaposlitve …

Otrok in pes
Otrok in pes

Prav vsak kosmatinec lahko v družino vnese dodatno veselje in je koristna družba za otroke, saj se otroci ob domači živali lažje naučijo, kaj pomeni biti za nekoga odgovoren, naučijo se skrbeti za drugo bitje, pes pa jim vso ljubezen tudi vrača. Prav tako so že številne raziskave pokazale, da otroci, ki odraščajo v družbi psov in mačk redkeje razvijejo alergije. Zavedati pa se je treba, da so majhni otroci v resnici precej zahtevni 'lastniki' ali sostanovalci, če se bolje izrazimo. Dokler niso dovolj stari in jih ne naučimo, nimajo občutka, kako se vesti do živali, niso še sposobni vzpostaviti avtoritete in tako biti vodniki psa ipd. Izbor ustrezne pasme je pomemben, saj moramo izbrati psa, ki je že v osnovi nekoliko bolj toleranten do otrok, se lažje vključi v natrpane družinske dneve, je potrpežljiv, umirjen in poslušen. Brez šolanja sicer ne bo šlo, je pa dobro preveriti že osnovne pasemske karakteristike, preden kosmatinca pripeljemo v svoj dom.

Vse to vas čaka na dopustu s kosmatincem
PREBERI ŠE
Vse to vas čaka na dopustu s kosmatincem

Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
PREBERI ŠE
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!

Trik, ki bo odgnal komarje
PREBERI ŠE
Trik, ki bo odgnal komarje

Ali lahko otrok spi s hišnim ljubljenčkom?
PREBERI ŠE
Ali lahko otrok spi s hišnim ljubljenčkom?

Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so verjetno ena najbolj priljubljenih pasem. Po naravi so zelo nežni in zvesti in zato primerni za družine z majhnimi otroki. So igrivi, a hkrati umirjeni in zelo prilagodljivi. Vseeno je treba vedeti, da skrb za dlako vzame kar nekaj časa, še posebej, ko je zunaj dež in blato. Dlaka je pogosto neprijetnega vonja, tako da je tu treba skleniti nekakšen kompromis. Zlati prinašalci so psi večje rasti, so zelo učljivi in izučite jih lahko v klasični poslušnosti, za iskanje pogrešanih oseb in ponesrečencev v ruševinah, rabijo precej gibanja, učenje pa poteka s pozitivno motivacijo.

Staffordshirski bulterier

Staffordshirski bulterier je nekoliko manjši od ameriškega staffordshirskega terierja. Oboji so v Angliji že pred desetletji veljali za 'varuške', saj so jih uporabljali, da so pazili otroke v času, ko so v Angliji imeli velikanske težave s podganami. Psi te pasme se zelo navežejo na človeka, zunaj so živahni, zabavni, doma pa umirjeni, načeloma inteligentni in zelo potrpežljivi. Zaradi visokega praga bolečine so primerni tudi za bivanje z majhnimi otroki. Kratka dlaka je za nego zelo nezahtevna in nima nikakršnega neprijetnega vonja.

Rodovniški psi: vzreja psov je vse prej kot le zaslužek
PREBERI ŠE
Rodovniški psi: vzreja psov je vse prej kot le zaslužek

Kodrasti bišon

So prikupni psi majhne rasti (odrasi tehtajo 3-5 kg). Veljajo za vesele, prijazne pse igrivega temperamenta. Dlaka jim ne izpada tako močno, prav tako nima tako neprijetnega vonja. Včasih so jih uporabljali za nastopanje v cirkusi, kar kaže na to, da so ti psi zelo lahko učljivi in navezani na človeka ter pripravljeni za človeka storiti marsikaj. Niso bevskači in zato prav nič nadležni, le samoto slabo prenašajo.

Vižla

Ti elegantni lovski psi so inteligentni in precej lahko učljivi. So nežni in z lastnikom običajno stkejo pav posebno vez. Navadno se zlahka vključijo v družinsko življenje. Idealen je za družine, ki živijo bolj aktivno življenje. Sodi med lovske pse, ptičarje, in zato je dobro, da se z njimi ukvarjamo na način, da lahko izrazijo svoje nagone. Vižle so spretne pri reševanju, lovu, agilitiju, dobro se obnesejo udi kot čuvaji.

Pudelj

Pudlji so znani ot prijetnni družinski psi, so zelo lahko učljivi in inteligentni, nezahtevni za nego in prilagodljivi. Dlaka jim ne izpada in ni neprijetnega vonja, treba jih jeredno česati, da se dlaka ne zapleta, občasno pa jih primerno postrižemo. Obstajajo različne velikosti – kraljevi pudelj, standardni, mini in 'toy'. So zvesti lastniku in zabavni psi, primerni za družine z majhnimi in večjimi otroki.

To so pasme za 'lene' lastnike
PREBERI ŠE
To so pasme za 'lene' lastnike

Bokser

So psi srednje rasti, načeloma neustrašni in močni ter bojeviti, a zahtevajo nežno vzgojo s strani odločnega in hkrati doslednega lastnika. Naveže se na vse družinske člane, ki jim je tudi izjemno zvest, rad ima družbo in pozornost ter preprosto uživa v crkljanju. Imajo visok prag bolečine in so potrpežljivi do otrok. So prilagodljivi psi, poslušni, dobri družabniki. Dlaka sicer odpada, a je za nego nezahtevna.

Otrok in pes
Otrok in pes/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Dusan Kokalj
27.04.2019, 17:27:41
+2
samojed
Skankhunt42
17.02.2019, 21:54:05
idealna pasma ne obstaja..super družinski psi so tut delavne pasme npr. razni ovčarji če je družina dost aktivna.
Kjegavidissss
17.02.2019, 17:59:56
Labrador
kekec_horhe
11.02.2019, 7:34:24
-4
Pa še kakšnega ste pozabili. Kakšen mini Šnaucer....
NOVICE
Na slovenski južni meji okrepljena četa vojakov
ŠPORT
Je Messi res jezen na Griezmanna? 'Suarez me je ...
POP IN
Če J. Lo ne bi izbrala Versacejeve obleke, danes ...
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
Čeprav nima raka, se zdravi z zdravili za raka
OKUSNO.JE
Najboljša omaka, pripravljena v pičlih 10 minutah!
ZADOVOLJNA.SI
Postala je seks simbol, nato pa utonila v pozabo
MOSKISVET.COM
Rogličev sinček že osvaja prve klance
BIBALEZE.SI
Pri 38 letih prvič mama
CEKIN.SI
Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to ...
DOMINVRT.SI
Bralka navdušena: Resnično deluje!
VIZITA.SI
Povečanje prsi – je to prava odločitev za vas?