dominvrt
Pasma, ki se ji godi krivica
LJUBLJENČKI

Pasma, ki se ji godi krivica

02.11.2018, 13:05
0

Bulmastifi so razmeroma mlada pasma, ki ji zaradi velikosti množica pripisuje številne negativne lastnosti. Številni tako ne vedo, da je ta pasma vse prej kot groba in agresivna.

Bulmastifi izvirajo iz Anglije in so nastali s križanjem buldoga (40 %) in mastifa (60 %). Ustvarili so jih, ker so želeli pse, ki bi pomagali čuvajem zatirati krivolov. Verjetno se sprašujete, na kakšen način? Nee tako, da bi kogarkoli raztrgali – potrebovali so psa, ki bi skočil na krivolovca, ga podrl in držal pri tleh nepoškodovanega, da ne bi pobegnil. Potrebovali so psa, ki se ni ustrašil strelov in ni trgal plena. Pasmo so uradno priznali na predbožični večer, 24. decembra 1924.

bulmastif
bulmastif/ FOTO: Profimedia

Videz

Dandanes so ti velikani, ki tehtajo med 50 in 70 kg (samci) oziroma 40-60 kg (samice) in dosežejo plečno višino 63,5-68,5 cm (samci) oziroma 61-66 cm (samice), prevzeli vlogo spremljevalcev. 

Konstitucijsko so ti psi močno grajeni, mišičasti in simetrični. Rep je nasajen nekoliko više. Bulmastifi imajo močno široko glavo, globoko podprsje, uhlji so visoko nastavljeni in običajno temnejšega odtenka kot je sicer barva kožuha. V enakem odtenku je običajno obarvan tudi del glave okoli gobce in oči. 'Maska' je obvezna.

Dlaka je kratka, trda in se prilega telesu. Ne potrebuje veliko nege, redno je treba psa le pregledovati za uši in klope. Kar se barvnih kombinacij tiče, so po standardih dovoljeni različni odtenki tigraste, fawn ali rdeče, dopustna je majhna belina na prsih, kjerkoli drugje so beline nezaželene.

Značaj

Po značaju je ta pes uravnovešen, nežen, ljubezniv, prijazen, igriv. Ves čas išče pozornost gospodarja, obožuje božanje in čohljanje. Gospodarja je pripravljen braniti.

Seveda je potrebna zgodnja socializacija in primerna vzgoja, da pes ne razvije neželenih vzorcev vedenja. Je učljiv in vodljiv, a potrebuje lastnika, ki se bo z njim ukvarjal od začetka. Ob neprimerni vzgoji je lahko napadalen, kot vsak pes, a ga je zaradi velike mase izjemno težko obvladovati. Največja napaka, ki jo pri vzgoji lahko storite, je, da ga zaprete v pesjak in mu le nosite hrano. Nesocializiran bulmastif je namreč lahko napadalen, agresiven, človeka ne bo več spustil blizu.

Zdravje

Posebne nege ne terja in je zato primeren tudi za bolj 'lene' lastnike. Ima nekatere zdravstvene težave, ki so tipične za pasmo – displazija kolkov zaradi velikosti (v veliki meri gensko pogojena, a je potrebna previdnost, ko je mladič – psa, dokler lahko, nosimo po stopnicah, ne dovolimo pretiranega teka v prvih mesecih itd.). Nagnjen je tudi h zasuku želodca (potrebno nadzirati prehranjevanje – doziranje in nadzor gibanja po hranjenju).

Kot vsak pes (mogoče je to pri bulmastifu še bolj vidno in opazno zaradi njegove osebnosti), ima tudi ta svoje navade in rituale. Je nenaklonjen spremembam (posebej če so zanj neugodnejše) in se nerad odpoveduje priboljškom. Zato ga je potrebno že zgodaj dobro naučiti, kaj pomeni beseda »ne« in tako zagotoviti, da ne bi preveč stvari delal po svoje.

Družinsko življenje in bulmastif

Bulmastifi so prijazni do otrok, tolerantni in zaščitniški, ob primerni socializaciji tudi nenapadalni do drugih žvali. Ni nagnjen h popolni poslušnosti in potrebuje dodatno motivacijo, običajno v obliki priboljškov. Do tujcev je lahko bolj zadržan.

Moderni okolici se dobro prilagaja, ne laja veliko in ima zelo visok prag vzdražljivosti. Primeren je za življenje v hiši ali dovolj prostornem stanovanju, kjer ima na voljo svoj kotiček, potrebuje veliko človeške bližine. Ob primerni negi bo človeku družbo delal tudi do 12 let.

bulmastif
bulmastif/ FOTO: Profimedia

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
ŠPORT
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
POP IN
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
TV ODDAJE
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
VIZITA.SI
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
VIZITA.SI
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo