dominvrt
To je najdaljši maček na svetu
LJUBLJENČKI

To je najdaljši maček na svetu

26.09.2018, 10:32
2

Komaj 2 leti star maček se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisal kot najdaljši maček na svetu. Ime mu je Barivel in živi v sosednji Italiji.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Barivel je s 119,8 centimetra, kolikor meri v dolžino, je uradno najdaljši živeči maček na svetu. Uradno meritev so sicer opravili 22. maja, zdaj pa je dočakal vpis v slavno knjigo rekordov. Do nedavnega je bil rekorder maček Ludo, ki je v dolžino meril 118,3 cm, absolutni rekord pa pripada zdaj že pokojnemu mačkonu, ki se je imenoval Mymains Stewart Gilligan. Ta je v dolžino meril 123 cm, poginil pa je leta 2013.

Barivel, ki tehta dobrih 9kg, je predstavnik pasme Mainecoon. Predstavniki te pasme so velike, a nežne mačke. Kot nakazuje ime, naj bi te mačke, ki izvirajo iz države Maine, nastale s križanjem dolgodlakih mačk in rakunov (Maine + »racoon« = Mainecoon). Imajo dolg košat rep, podobno kot rakuni, pa tudi barve so rakunje. Bolj verjetno je sicer, da je pasma, ki jo prvič omenjajo v 60. letih 18. stoletja, nastala s križanjem domačih in prvotnih angora mačk, ki naj bi v Ameriko prišle v času Vikingov.

Pokojni Stewie
Pokojni Stewie/ FOTO: Profimedia

Predstavniki te pasme so ogromne mačke, ki jih odlikujejo čvrsto okostje, mišičaste in močne noge in šape, ki so med prsti odlakane, pravilna pravokotna oblika telesa. Imajo značilno široko glavo z nekoliko kvadratastim gobčkom in velike oči, ki dajejo poseben čar.

maine coon
maine coon/ FOTO: Profimedia

Dlaka je gosta, vodoodporna in močna, na pogled pa sijoča. Po hrbtu je nekoliko krajša, da se mačkam med gibanjem po podrasti ne vozla.

V dolžino merijo tudi več kot meter skopaj z repom (trup načeloma med 25 in 40 cm), v začetku smo že omenili nekaj rekordov. Samice, ki so nekoliko manjše, tehtajo do 9 kg, samci v času, ko so najbolje razviti, pa okoli 12 kilogramov. Te mačke se sicer razvijajo do kar približno 5. leta starosta in komaj tedaj dosežejo končno velikost.

Čeprav so veliki, so povsem primerni za bivanje v stanovanju ali hiši. So zelo previdni, zato se ni bati, da bi okorno rušili predmete s poli ali kaj prevračali. Tudi niso znani po tem, da bi skakali in plezali po pohištvu.

Kakšne so po značaju?

Čeprav so velikanske, te mačke niso grobe ali agresivne. Večinoma so to izjemno prijazni, ljubeči, radovedni in igrivi mucki, ki so vedno pripravljeni na igri in navežejo stik z gospodarjem. Včasih so lahko precej užaljeni, če jih predolgo pustimo same.

Če smo v osnovi vajeni, da mačke ne marajo vode, to ne velja za predstavnike te pasme, ki vodo obožujejo in se zelo radi kopajo.

Tihi mucki

Čeprav so veliki in bi pričakovali bolj globok glas, ti mucki v resnici nežno mijavkajo in tudi zelo malo mijavkajo.

Zdravje

To je področje, ki zanima verjetno vsakega bodočega lastnika živali. Maincoon mačke imajo najpogosteje težave s srcem, ledvicami,  pa tudi s kolki, predvsem zaradi teže in velikosti. Nič odveč ne bo, če se pred nakupom dobro prepričate o zdravstvenem stanju staršev.  

maine coon
maine coon/ FOTO: Profimedia

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Rok Jest
01.10.2018, 8:59:34
+3
Od kje je pa novinar pobral podatek, da so nastali s križanjem z rakuni??? To ni res in je tudi nemogoče...
DominvrtNJ
16.10.2018, 13:38:04
+1
Piše, da naj bi ... in da je
NOVICE
Hrvaški veterani preprečili vzlet slovenskega ...
ŠPORT
Spektakel na VOYO: Lahko Ngannou pokvari sanjski ...
POP IN
'Ne najdem primerne besede, medtem ko berem, da ...
TV ODDAJE
'Ni lahko imeti uspešnega razmerja'
VIZITA.SI
Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate ...
OKUSNO.JE
Hitro pripravljena sladica, ki se vedno posreči!
ZADOVOLJNA.SI
Lea Sirk priznala: 'Ja, navijala sem za Raiven!'
MOSKISVET.COM
Miha iz Ljubezni po domače priznal, kaj si želi ...
BIBALEZE.SI
Deček Julijan si zasluži vašo pozornost!
CEKIN.SI
To je milijarder, ki si 'lasti' Luko Dončića!
DOMINVRT.SI
6 idealnih pasem za družine z otroki
ZADOVOLJNA.SI
Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje