dominvrt
Zakaj pes je iztrebke?
ŽIVALI

Zakaj pes je iztrebke?

26.07.2019, 7:59
0

Seveda je marsikomu ob misli in gledanju psa, ki uživa iztrebke drugih, neprijetno, pa vendar za tem dejanjem stojijo številni razlogi. Takšno vedenje za pse tudi ni nenavadno, prej nasprotno. Zakaj to delajo in kako jih ustavimo?

Psi nam preko svojega obnašanja sporočajo marsikaj, le poslušati jih moramo.
Psi nam preko svojega obnašanja sporočajo marsikaj, le poslušati jih moramo./ FOTO: Profimedia

Živali v divjini velikokrat jedo iztrebke drugih bitij, saj ti velikokrat vsebujejo še popolnoma nepredelano hrano, posledično pa z njimi dobijo 'potrebna' hranila. Za pse vemo, da so se razvili iz volkov, udomačili pa smo jih ljudje. Posledično ne potrebujejo več lova, da bi si pridobili hrano in potrebne hranilne snovi. Zakaj torej nekateri predstavniki naših najboljših štirinožnih prijateljev še vedno radi povohajo, nekateri tudi jejo, iztrebke drugih? Velikokrat se razlog skriva v zdravstvenih težavah psa, ki so posledica neprimerne prehrane, predvsem želodčne težave in paraziti.

Največkrat so razlog paraziti

Zavedati se moramo, da naš pes veliko bolje razume nas in naše želje kot mi njega. Naši kosmatinci ne morejo ubesediti tistega, kar želijo ali mislijo, velikokrat pa nam vse to sporočajo prek svojih dejanj. Razlog za uživanje iztrebkov pri psih je velikokrat povezan s paraziti, ki se naselijo v njihove želodčke. Če opazite takšno ravnanje pri svojem psu, je vsekakor najboljše, da pri veterinarju opravite pregled, ki bo takoj povedal, ali so prisotni.

Srednje pasme psov, ki vam bodo ukradle srce
PREBERI ŠE
Srednje pasme psov, ki vam bodo ukradle srce

Pomanjkanje vitaminov in drugih hranilnih snovi

Ko in če izključimo parazite, je mogoča še ena zdravstvena težava pri našem štirinožnem prijatelju, in ta je primanjkovanje vitaminov in drugih hranilnih snovi. Naše babice in dedki so veliko manj komplicirali, tako pri vzgoji lastnih otrok, posebej pa pri živalih. Svoje pse so hranili popolnoma drugače kot jih danes, zavedati pa se moramo, da je bila tudi njihova prehrana popolnoma drugačna od tega, kar danes uživamo mi. Tako prehrana psa 'na pamet' in 'na oko' vsekakor ni smiselna, saj vodi do tega, da pes ne dobiva vseh ustreznih hranil, ki bi jih moral. Hranjenje z iztrebki pa je le pokazatelj tega. Najboljše je, da se s svojim veterinarjem posvetujete o prehrani psa, in če mu kuhate hrano sami, dodajate vse potrebne snovi, ki jih potrebuje.

Iskanje pozornosti?

Hranjenje z iztrebki ni nujno povezano z zdravstvenimi težavami. Pes lahko to dela tudi zaradi stresa ali iskanja pozornosti.

Kako ga lahko odvadimo?

Predvsem moramo poiskati razlog, ki stoji za takšnim ravnanjem. Prepričajte se, da svojega psa hranite s kakovostno hrano in mu dajete vsa hranila, ki jih potrebuje za normalen razvoj in dnevne aktivnosti. Poskrbeti moramo tudi za dovolj gibanja in posvečanja pozornosti, da zadovoljimo tudi njegove emocionalne potrebe.

Tudi vaš pes je iztrebke?
Tudi vaš pes je iztrebke?/ FOTO: Profimedia

Povzeto poBetter Homes and Gardens

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Preprosta sladica božanskega okusa
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Krasna kraška vasica idealna za izlet
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?