dominvrt
Pomembno za lastnike mačk in psov
LJUBLJENČKI

Pomembno za lastnike mačk in psov

23.03.2018, 9:04
1

Sterilizacija in kastracija sta najboljši način za zmanjševanje mačjih in pasjih legel ter števila zapuščenih živali. Vsaka občina je po zakonu o zaščiti živali dolžna poskrbeti za zavržene živali. V občini Medvode se je letošnja akcija začela pred kratkim, v nekaterih občinah poteka celo leto. Za poseg občine prispevajo od 20 do 25 evrov.

Mačka
Mačka/ FOTO: iStock

V občini Medvode akcija sterilizacij in kastracij psov in mačk poteka do porabe razpoložljivih finančnih sredstev. Občina na žival prispeva 20 evrov, so za STA povedali na občini in dodali, da so skupno akciji lani namenili 8000 evrov, kolikor je predvidenih tudi letos.

Z akcijo, ki jo občina tretjič izvaja v sodelovanju z Društvom Reks in Mila ter Veterino Tristokosmatih, želijo preprečiti in omejiti nova mačja in pasja legla. "Predvsem mačke zaradi velikega števila mladičev, ki se vsako leto skotijo, ne morejo dobiti varnih domov in odgovornih lastnikov. Končajo kot zavržene, potepuške mačke, za katere nihče ne skrbi," so navedli.

Zato je cilj akcije osveščanje občanov o pomenu veterinarsko urejenih živali, spodbujanje preventivnih ukrepov, preprečevanje pojava novih zavržnih živali, preprečevanje širjenja bolezni in posledično poginov. "Na ta način prihranimo denar, saj s preventivo omejimo zavržene živali, za katere je vsaka občina dolžna poskrbeti po zakonu o zaščiti živali," so poudarili na občini.

Tudi na območju občine Horjul opažajo, da problematika nekontroliranega razmnoževanja in zapuščenih mačk še vedno obstaja, zato so se letos odločili za ponovitev akcije iz leta 2016, ko so poskrbeli za 20 mačk. Neodgovorno ravnanje lastnikov živali in zatiskanje oči povzroča družbi dodatne nepotrebne stroške ter možnost izbruha bolezni, ki so lahko škodljive tako živalim kot ljudem.

Zato občina z javnim pozivom lastnike mačk poziva k sterilizaciji in kastraciji živali, pri čemer občina poseg sofinancira v višini 20 evrov. Lastnik živali bo tako plačal 25 evrov za sterilizacijo mačke in 15 evrov za kastracijo mačka.

"Lastniki mačk se z Veterinarsko ambulanto Vrhnika domenijo za termin, pripeljejo mačko v ambulanto, tam izpolnijo obrazec, veterinar opravi poseg, plačajo svoj del storitve, veterinarska ambulanta pa del storitve zaračuna občini po posegu," so za STA pojasnili in dodali, da so letos akciji namenili 500 evrov.

Nekatere obljubljanske občine akcijo oz. izvajanje sterilizacije psov in mačk, predvsem zapuščenih, prepuščajo pogodbenemu zavetišču za živali. Tako ima na primer občina Kamnik na podlagi zakona o zaščiti živali in odloka o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe zavetišča za zapuščene živali na območju občine, ki ga je sprejela leta 2015, ter po izvedenem razpisu podpisano koncesijsko pogodbo z Zavetiščem Horjul.

"V stroške izvajanja javne službe sodi tudi strošek sterilizacije oziroma kastracije mačk in psov, kar pomeni, da to koncesionar v skladu s pogodbo in predpisi za območje kamniške občine že izvaja," so sporočili iz občine.

Nekatere občine sterilizacijo in kastracijo zapuščenih psov in mačk izvajajo skladno s potrebami, skozi vse leto, kot na primer v občini Ig. Podobno je tudi v ivanški občini, kjer so javni poziv za tovrstno akcijo objavili že oktobra, sama akcija prijave na posege pa traja do porabe sredstev. Občina prispeva 25 evrov na žival. Posameznemu gospodinjstvu se sofinancira poseg do največ tri živali, so za STA povedali na občini Ivančna Gorica.

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Thinc25
24.03.2018, 8:59:06
+11
Z zavetiščem Horjul imam odlične izkušnje. V dveh primerih, ko sta se na moj dom zatekla dva kužka so jih v zelo kratkem času prišli iskat, za kar se jim iskreno zahvaljujem. LP, Miha
NOVICE
S princem Williamom o najbolj črnem scenariju: ...
ŠPORT
Hondin 'dream team': Marquez in Lorenzo ...
POP IN
Pamela Anderson razkrila, kateri so najboljši in ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Ljubljana na seznamu top 10 destinacij za ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote