dominvrt
Pozor! Ugriz povzroča odmrtje tkiva
LJUBLJENČKI

Pozor! Ugriz povzroča odmrtje tkiva

17.07.2018, 15:20
4

V sosednji Italiji poročajo o večjem številu oseb, ki so morale poiskati zdravniško pomoč zaradi ugriza pajka.

V Italiji je zavladala panika, saj z juga Rima poročajo o več žrtvah ugriza rjavega pajka samotarja (Loxosceles rufescens). Gre za pajka manjše rasti, v dolžino odrasel meri 7 do 10 milimetrov, ki je lahko rjave, temno rumene ali sivkaste barve. Na hrbtni strani glavoprsja običajno poteka črni pas v obliki violine, zato mu pravimo tudi violinski ali goslarski pajek. Čeprav je njegovo naravno okolje vzhodni del ZDA, vse do Mehiškega zaliva, je razširjen tudi na območju Evrope.

Največji in najpogostejši pajek v Sloveniji
Prepoznate pike teh žuželk?

Živi tako na deželi kot v mestih, najpogosteje gnezdi na skritih lokacijah, v skritih kotičkih, omarah, pod posteljami, v garažah, kletnih prostorih in drvarnicah, lahko pa tudi v čevljih in kupih oblek, ki se jih dalj časa nihče ne dotakne. Medtem ko ima v umirjenem stanju vse noge iztegnjene, v primeru ogroženosti prvi dve dvige v obrambni položaj ter se pripravi na hiter in nenaden premik.

Načeloma je zelo plah in ni agresiven, ugrizne pa, če se ga dotaknemo, zato so najpogostejši ugrizi na roki, pa tudi na telesu, če ga slučajno presenetimo, ko se oblačimo, saj se lahko skriva tudi v oblekah.

Te kače v Sloveniji so strupene
To so nevarnosti pri delu na vrtu

Pajek samotar jestrupen in njegov ugriz povzroči obsežno nekrozo (odmrtje) tkiva na širšem območju okoli ugriza (5 do 30 cm). Sam ugriz sicer bojda ni boleč, zato oseba ugriz opazi komaj kasneje. Mesto ugriza postane boleče in srbeče po 2 do 8 urah, po 12 do 36 urah pa se bolečina in drugi lokalni znaki še poslabšajo. Pojavi se izpuščaj, a le na podlagi tega zdravniki v veliko primerih težo postavijo pravilno diagnozo. Toksin se po telesu razširi v nekaj minutah, tako da se resni sistemski učinki lahko pojavijo dokaj kmalu po ugrizu.

rjavi pajek samotar
rjavi pajek samotar/ FOTO: iStockphoto

»Ni agresivna pošast, a če se razjezi, naredi veliko škodo,« je za italijanske medije povedal infektolog Fabrizio Pregliasco, direktor klinike IRCCS Galeazzi v Milanu. »Običajno se umakne in ne ugrizne. Ko pride do ugriza, ta lahko povzroči srbečico in pordelost tkiva, sproži alergijsko reakcijo in pekoč občutek. Bakterije v strupu povzročijo škodo na koži, mišicah, pa tudi na ledvicah.  Simptomi se običajno pojavijo v roku 2 dni od ugriza in v tem času je obisk zdravnika nujen,« opozarja. Blažji simptomi vključujejo slabost, bruhanje, mrzlico, izpuščaje ter bolečine mišic in sklepov.

Pomembno je, da pajka, če je le mogoče, vsaj fotografiramo ali pa ga (čeprav ubitega) shranimo in odnesemo s seboj k zdravniku, kjer ga lahko pokažemo in tako so možnosti, da vam zdravnik ustrezno in pravočasno pomaga, večje. Posledice so odvisne od tega, koliko strupa izpusti v žrtev. V skrajnem primeru, če pride do poškodbe organov, lahko povzroči tudi smrt, najbolj ogroženi pa so otroci, mlajši od 7 let in starejši ter osebe s slabšim imunskim sistemom.

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

štrekeljc
18.07.2018, 10:07:40
-4
Strupen je ugriz vsakega pajka, ne samo tega. Na srečo jih večina ne more pregrizniti kože, tako da posledic običajno ni.
slovenc79
01.08.2018, 7:53:48
+1
hvala da si nas pomiril :)
Tomaz1980
17.07.2018, 19:42:05
+6
Hmm... Samo, ko ti tega pajka, ki te je pičil ubiješ potem takoj vržeš v koš, saj ne veš kako nevaren je. Naj potem po dveh dneh po smeteh brskam kje za vraga je? ;)
PBlack
18.07.2018, 11:08:49
+2
zato pa pajka, ki te ugrizne ne smeš vržt v koš, ker nikol ne veš kaj bo :) Pajka ki te pa ne ugrizne pa komot v koš :D
NOVICE
Boris Johnson tudi v drugem krogu v vodstvu, ...
ŠPORT
Še naprej v središču (negativne) pozornosti: ...
POP IN
Z grammyjem nagrajeni producent umrl v streljanju
TV ODDAJE
Predstavljamo kandidate nove sezone Ljubezni po ...
VIZITA.SI
Kako se znebiti neprijetnih bradavic?
OKUSNO.JE
To vam bo še kako teknilo!
ZADOVOLJNA.SI
Te legice enostavno morate imeti v svoji omari!
MOSKISVET.COM
Ramos na veliko trošil, računa pa ne bo plačal
BIBALEZE.SI
Se spomnite deklice z bujno frizuro? Danes je ...
CEKIN.SI
Dopust na Hrvaškem ali v Grčiji oziroma Turčiji?
DOMINVRT.SI
Triki, ki bodo odgnali komarje
ZADOVOLJNA.SI
Znano Slovenko primerjajo z Meghan Markle. Ji je ...