Dominvrt.si
Odpiranje penine

To morate vedeti o penini

Dominvrt.si
09. 12. 2016 09.07
0

Že od sredine 19. stoletja velja penina za pogosto spremljevalko slovesnih trenutkov. Morda je vsa skrivnost v mehurčkih, ki se eden za drugim počasi dvigujejo iz dna proti robu kozarca in se dokončno razblinijo na naših brbončicah.

praznovanje
praznovanje FOTO: Thinkstock

Tako kot za vsa vina tudi za okušanje in uživanje v penini veljajo pravila.

Na koliko stopinj naj bo ohlajena penina, ko jo ponudimo?

Penino ponudimo ohlajeno na temperaturo od 6 do 8 stopinj Celzija. Poleti je lahko še dve stopinji nižja, torej od 4 do 6 stopinj. Ker se bo penina na toplem zraku hitro segrela, je pomembno, da jo odpremo in natočimo takrat, ko jo bomo spili. S tem bomo zagotovili ustrezno temperaturo in svežino penine. Veliko napako naredimo, ko penino odpremo vnaprej in natočena v kozarce na mizi čaka na goste. Pri tem se izgubita vsa svežina in čar penine.

Odpiranje penine
Odpiranje penine FOTO: Thinkstock

Kako odpreti steklenico? S pokom in polivanjem?

Do penine imejmo spoštljiv odnos. Veliko truda je bilo vloženega v proizvodnjo penine. Leta so minila, da je penina v naših rokah pripravljena za odpreti. Zato jo odprimo nežno in tiho. Pred odpiranjem naj bo steklenica nekaj časa v navpičnem položaju, da se penina umiri. Preden izvlečemo plutast zamašek iz steklenice, ko je zamašek že skoraj zunaj, ga narahlo nagnemo, da pride zrak v steklenico, tako da ni nobenega poka, še manj polivanja. Če se nam penina pri točenju polije po mizi, mirno točimo naprej in uživamo v njeni lepoti.

Kakšna je razlika, če penino natočimo v ozke in visoke kozarce, ali če izberemo širše in bolj nizke kozarce?

Originalni kozarec za šampanjec je bila široka nizka kupa. Te vidimo le še tu in tam in se jim vsi čudimo. Danes večinoma uporabljamo visok ozek kozarec, da mehurčki čim dlje potujejo do površine. Pomembno je, da je kozarec iz kvalitetnega stekla oziroma kristala s tankimi stenami. Vizualni učinek je pri pitju penine zelo pomemben. Pri nizkih kozarcih moziranje, ko mehurčki potujejo na površino, ni tako izrazito kot pri visokih kozarcih. Pri ozkih visokih kozarcih je svežina penine dolgotrajnejša. Penino lahko natočimo tudi v visoke širše kozarce, in čakalo nas bo prijetno presenečenje.

Kakšen prigrizek ponuditi ob penini?

Penino največkrat pijemo kot aperitiv. Sicer se pa ravnamo po navodilih za spajanje hrane in vina. Suhe penine ponudimo k mesu, sirom, narezkom. Bogate penine z močnim ekstraktom lahko ponudimo tudi k divjačini. Sladke oziroma polsladke penine pa ponudimo k sladicam. Primerna je tudi za ''slow food'', kjer penine sledijo hrani od suhe, polsuhe, do sladke.

Ali lahko s penino trčimo?

Običajno s penino ne trkamo. Spodobi se, da se narahlo poklonimo, pogledamo v oči in roko s kozarcem penine narahlo povzdignemo ter naredimo požirek. S tem izkazujemo spoštljiv odnos do sogovornika in do penine. Če kljub vsemu želimo trčiti, to naredimo nežno, z občutkom in iskreno tako, da se kozarca le narahlo dotakneta vrha, kar bo dalo tudi lep zven. Ob intimnih trenutkih pa lahko trčimo s kozarcem, kajti to trkanje oznanja spontanost, srečo, sproščenost, iskrenost in ljubezen.

Pri pitju penine torej poskrbimo za počasno uživanje, s katerim izrazimo posebno čast in spoštovanje kapljici, ki se je leta kalila za naša usta. Spogledovanje z mehurčki bo večeru, ki smo ga namenili svojim najdražjim, dalo poseben čar.

Zabava
Zabava FOTO: Thinkstock


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702