Dominvrt.si
Čebula - 4

Nikoli več ne boste jokali ...

S.C.
06. 11. 2015 13.10
13

Čebula je nepogrešljiva pri pripravi marsikatere jedi, a težava se pojavi, ko jo je treba narezati. Ni je namreč gospodinje, ki ji ne bi med rezanjem čebule pritekle solze po licu. Na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo to neprijetno opravilo minilo brez dražečih oči.

Čebula
Čebula FOTO: Profimedia

Vsak, ki je že kdaj rezal čebulo, ve, kako zelo neprijeten je občutek, ko zapečejo oči in po licu spolzijo solze. Do tega pride zato, ker imajo čebulne celice dva oddelka; v enem se nahajajo sulfidi, v drugem pa encimi allinaze, in ko zarežemo v čebulo, se celice poškodujejo ter se sulfidi in encimi pomešajo. Nastanejo sulfenske kisline, ki se razkrajajo v hlapljiv plin (syn-ropanethial-S-oksid), ta pa draži naše oči. Da to preprečimo ali vsaj omilimo, lahko poskusimo z naslednjimi triki:

1. Preden se odločimo narezati čebulo, jo za 15 minut postavimo v hladilnik, saj nižje temperature zmanjšajo število encimov.

2. Čebulo damo v posodo z vodo in jo šele nato narežemo. Voda namreč vsrka dražeči plin.

3. Prižgemo svečo ter jo postavimo poleg deske, na kateri bomo rezali čebulo. Snovi, ki bodo med rezanjem izpuhtele, bo posrkal plamen.

4. Za rezanje uporabimo čim bolj oster nož, saj tako poškodujemo manj celic in se posledično sprosti manj encimov.

5. Desko za rezanje zmočimo s kisom, saj ta denaturira encim.

Komentarji (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 908