Dominvrt.si
Prezrele banane

Stop rjavim madežem: tako bodo vaše banane ostale sveže dneve in dneve!

N. K.
03. 07. 2015 12.07
20

Ste se spraševali, kako obdržati banane sveže dneve in dneve? Ponujamo vam nekaj preprostih trikov, ki jih bo vesela vsaka gospodinja.

Banane
Banane FOTO: iStockphoto

Iz banan, tako kot iz ostalega sadja, se sprošča etilen, ki pospeši zorenje in povzroča rjave madeže. To pa lahko preprečite tako, da:
- bananine peclje zavijete v plastično folijo,
- bananine peclje odrežete in odrezano stran namočite v kislino, recimo kis ali limonin sok,
- banane niso zraven drugega sadja,
- jih hranite na sobni temperaturi (če pa želite ohraniti svežost, jih postavite v hladilnik),
- jih hranite v košari z večjimi luknjami.

Kaj pa se zgodi, če jeste preveč zrele banane?

Popolnoma zrela banana proizvaja snov, ki se je sposobna boriti proti celicam, ki se vedejo neobičajno, to je celicah tumorja. Poleg tega vsebuje kalij in vlaknine, bogata je tudi z vitamini B6, C in B2, kar je tudi ena od njihovih najpomembnejših hranljivih lastnosti.

Raziskovanje je potekalo pod vodstvom japonskih strokovnjakov, ki so zaključili, da je zrela banana osemkrat bolj zdrava od zelene banane ali drugega sadja.

V primerjavi z grozdjem, jabolkom, lubenico, ananasom in hruško se v banani skriva največ antikancerogenih snovi. Zrela je tudi idealna za prebavo, saj se sladkor iz nje najlažje absorbira, v primerjavi z manj zrelo, ki jo je težko prebaviti, ker se škrob še ni pretvoril v sladkor.


 

Komentarji (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
jaz pa poznam še en trik kako ostanejo sveže, da jih zavijemo v časopisni papir in damo v hladno ne v hladilnik, kot so napisali oni,če daš v hladilnik postanejo takoj črne.
Te z rjavimi madeži so najboljše, vi me pa tu prepričujete drugače. Ne bo vam uspelo.
še hujše, enkrat pa priporočajo, da je treba jesti rjave banane...se prav enkrat tako enkrat tko
Treba je prebrati cel članek
Eurojackpot 03. 07. 2015 19.59
Zaradi nekih zdravil za zniževanje krvnega tlaka, mi je kalij padel na nulo. Zdravnik mi je "predpisal" vsak dan eno banano. Po enem mesecu se mi je kalij dvignil na normalno vrednost.
A ga nimajo tudi listi rdeče pese (ponarejena špinača)?
hahhaa :D banane v hladilniku postanejo črne
Kimberley-Echo 03. 07. 2015 18.16
Pri bananah močno zavremo zorenje pri T 14 st. C. Kot rastlina pri tej T preneha rastit, enako se zgodi, ko T naraste preko 38 stopinj. Vem, ne v Sloveniji, v AU je tako. Pri tako visokih T je potrebno rastlino zalivati od zgoraj po listih. Kot veste se banane pobirajo in pakirajo zelene, nato jih dajo v hladilnice na 14 st. za 48h. No, nato jih prepeljejo v pristanišča, dajo v hermetično zaprte kontejnerje iz katerih potegnejo zrak in nafilajo s CO2 in zorenje se popolnoma ustavi. Na Japonskem jih odprejo in pošpricajo s kemikalijo (ne bi napisal kaj), ki pospeši zorenje in naredi banane lepo rumene. Podobno je z mangom. Ampak večina sadja ostaja doma in banane tu sploh niso nevem kako poceni. Jaz grem kar na farmo, dam 6 pack in dobim celo vejo. To je okoli 100 kg. Doma obesim in po 3 dneh fino zorijo. Vseh ne moreš pojesti dovolj naglo, zato jih dam konjem in kravam. Imajo jih zelo rade.
Banana je prave zrelosti šele ko postane lupina pikčasto rjava. Te zeleno rumene na gornji sliki rabijo vsaj še en teden da postanejo užitne.
Ja sem slišal, da je banana zelo dobra proti driski. Sam je nesmeš pojest! Celo vstaviš....
še boljša je v vagini
Jaz pa tako razmišljam. O bananah je bilo že veliko navodil. Od nadomestka za jajca (sprobano), zaščita za čevlje in pohištvo, olupki kot vir kalija na vrtu, v kozmetiki. Skoraj povsod je poudarek na zrelih bananah. Naj bi se ne hranile v hladilniku (počrni olupek).... Tko, da se bo o bananah še kar pisalo:) Vsak pa lahko z banano dela kar mu paše:):):)
User1187138 03. 07. 2015 13.53
Obupen nasvet ... Banane se v hladilniku zaškrobijo.
Ne širi neumnosti. Zeleno rumene banane kot tiste na gornji sliki so vse polne škroba, šele ko lupina postane na pol rjava takrat se škrob pretvori v sladkor. Če je v banana v hladilniku, pretvarjanje škroba v sladkor poteka počasneje in jih tako lahko hraniš dlje časa.
Moje mnenje je, da zrela banana še najboljš, ker je lepo mehka in okusna. Razen če je to objavljeno s tem namenom, ker nekateri hitro ne porabijo banan in se jim prej segnijejo, preden se spomnijo, da bi bilo fino pojest.
Jaz pa najraje vidim v trgovini pikčaste, zrele banane, nato pa doma še počakam kak dan dva tik preden začnejo rahlo gnilit in to je potem za mene užitna banana. Sploh ne vem kako lahko ljudje jejo nezrele banane, si cel napet po takšni banani. Je pa zadnje čase že polno takšnih banan, ki od zunaj izgledajo nezrele z trdo lupino, a od znotraj je pa že precej zrela in sladka, kar da jasno vedeti, da te lupine škropijo z raznimi preparati. Takšnih banan se jaz izogibam na kilometre.
Booooooooooring 04. 07. 2015 00.59
vsakmu svoje! men so najbolj okusne dokler so rumene in trde zato jih ne kupujem v večjih količinah in ja v hladilniku počrnijo zato je navedeno v članku da jih je najbolje hranit v sobni temperaturi (14°C) kar se mi zdi predvsem poleti misija nemogoče. mogoče bi šlo če bi vsi imeli vinsko klet :D
Po mojih podatkih je sobna T 20°C. 14°C je.... kletna?
Prvo morate imet v trgovini lepo robo so že gnile in napikane pa lahko dam 2 € ali 1€...Če jih nebi strupli bi bile nekaj vredne,
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1170