Barve, ki bi se jih v kuhinji morali izogibati

INTERIER

Barve, ki bi se jih v kuhinji morali izogibati

L.M.
13.04.2023, 5:00
0

Barve močno vplivajo na videz celotnega prostora in izbira barvne palete v kuhinji nikakor ni lahka naloga. Po mnenju notranjih oblikovalcev in barvnih strokovnjakov obstaja pet barv, ki nikakor ne pašejo v kuhinjo. V nadaljevanju razkrivamo, katere so to in kaj je razlog, da ne sodijo v kuhinjo.

Kuhinja je poleg svoje osnovne funkcije pogosto tudi srce doma.  

Ne glede na to, katero barvo izberete, bo na stenah vašega doma najverjetneje ostala še kar nekaj časa, zato je dobro razmišljati o odtenku, ki je hkrati dovolj trendovski za sodobno kuhinjo, a obenem tudi brezčasen.  

V zadnjem času novejši trendi napovedujejo prihod pestrejše barvne palete, ki dovoljuje nekaj več drznosti in izražanja edinstvene osebnosti in stila. Vendar pa obstajajo tudi nekatere barve, ki preprosto ne ustrezajo atmosferi kuhinje. Po nasvetu strokovnjakov za notranjo opremo se je tem petim odtenkom pri opremljanju priporočljivo izogibati.

Namesto teh raje posezite po bolj umirjenih zemeljskih tonih, ker ustvarijo mirnejše, prijetnejše in lahkotnejše vzdušje.

Barve, ki se jih v spalnici izogibajte, saj povzročajo nemir
PREBERI ŠE
Barve, ki se jih v spalnici izogibajte, saj povzročajo nemir

Rdeča barva

Nobena skrivnost ni, če rečemo da ima barva moč, da popolnoma spremeni prostor. Čeprav z močnimi, kontrastnimi barvami enostavno dosežemo 'vau učinek', pa je za njihovo uporabo pri dekoriranju potrebna določena mera poguma.

"Ko izbirate barvo za kuhinjo, bodo intenzivnost, odtenek in količina katere koli barve resnično določali, kakšen bo prostor," pojasnjuje notranja oblikovalka Chloé Batteson.

Kuhinja je prostor, kjer se sprostimo ob kuhanju ali druženju s prijatelji ali družino

Rdeča v kuhinji že od nekdaj velja za kontroverzno, zato ni presenetljivo, da večina notranjih oblikovalcev to barvo odsvetuje. Težava rdeče barve je v tem, da je izjemno močna, kar je zelo moteče, če se v prostoru zadržujemo dlje časa. Ta barva ustvarja dramo in lahko kuhinjo naredi zadušljivo ter utrujajočo.

Rdeča barva ustvarja dramo in lahko kuhinjo naredi zadušljivo ter utrujajočo.
Rdeča barva ustvarja dramo in lahko kuhinjo naredi zadušljivo ter utrujajočo. / FOTO: Adobe Stock

Snežno bela barva

Bela barva je dokaj tradicionalna in nevtralna in glede na to, da svetle barve na splošno naredijo prostor čist in svež, se na prvi pogled zdi kot popolna izbira. Vendar pa snežno bela barva lahko deluje hladno in sterilno ter spominja na bolnišnično okolje, namesto na topel in prijeten dom. Poleg tega pa se odsvetuje tudi z vidika praktičnosti – madež paradižnikove omake na beli steni nedvomno izstopa bolj kot na kateri koli drugi.

Popolnoma bela je edina barva, ki je ne najdemo v naravi

Če se kljub temu ne želite odpovedati beli barvi v kuhinji, raje razmislite o odtenkih s toplejšimi podtoni, kot sta peščena ali kremno bela. Bela lahko dobro deluje tudi s sijajnim zaključkom na omarah, še posebej v kontrastu s temnejšimi barvami dodatkov. Za brezčasen, a sodoben videz, lahko belo barvo kombinirate s pultom iz temnega marmorja ali granita.  

Popolnoma bela kuhinja deluje kar preveč sterilno.
Popolnoma bela kuhinja deluje kar preveč sterilno. / FOTO: Adobe Stock

Rumena barva

Kot spodbudna in vesela barva se lahko rumena zdi idealna za kuhinjo – navsezadnje naj bi ravno ta barva spodbujala dobro počutje. A ne glede na prvi vtis, ki ga daje, je rumena še ena izmed barv, ki bi se jim morali v kuhinji izogibati, saj njena živahnost odvrača pozornost od drugih predmetov, kot so svetila ali pult.  

Oranžna in rumena v kuhinji dajeta občutek utesnjenosti

Žive barve kot sta oranžna in rumena lahko delujejo zastarelo in jih v kuhinjo vnašamo v čim manjši meri – morda le s kakšnim detajlom v obliki kuhinjskega pripomočka ali dekorativnega elementa.  

"Najverjeteje si želite, da je vaša kuhinja kraj užitka in miru," pravi Amy Youngblood, strokovnjakinja za notranje oblikovanje. "V vaši kuhinji se že dovolj dogaja in zagotovo ne potrebujete občutka kaosa," še doda.  

Rumena barva odvrača pozornost od drugih elementov.
Rumena barva odvrača pozornost od drugih elementov. / FOTO: Adobe Stock

Temno rjava barva

Odsvetovanje rjave v kuhinji vas bo morda presenetilo, saj gre v osnovi za zelo organsko in toplo barvo, a vendar je priljubljenost lesenih elementov v kuhinji izrinila rjavo z zidov.  

Rjava je prijetna barva, če z njo ne pretiravamo

Preveč enakih ali podobnih odtenkov v kuhinji se izkaže za težavo, zato se boste morali odločiti: leseno pohištvo ali rjave stene.  

Trend rjave barve zagotovo zagotavlja sodoben videz, a v praksi se marsikdaj ne izkaže dobro. Temnejši odtenki rjave delujejo dominantno in neprijazno, česar pa si v svoji kuhinji zagotovo ne želite. Morda pa lahko poskusite kombinirati temne omare z nekoliko temnejšo bež barvo na stenah.  

Rjava je prijetna barva, če le z njo ne pretiravamo.
Rjava je prijetna barva, če le z njo ne pretiravamo. / FOTO: Adobe Stock

Temno zelena barva

Zelo velika verjetnost je, da temno zelena v vaši kuhinji ne do delovala dobro. Prav tako kot zelene se izogibajte tudi drugih temnih odtenkov – siva, modra ali celo črna ne pridejo v poštev. Znano je, da barve, kot je temno zelena, ustvarjajo močne sence, zaradi katerih kuhinja deluje temačno.

Moderni stil kuhinje in zelena barva ne gresta skupaj

V kolikor kombinirate moderni stil kuhinje, raje uporabite zemeljske tone, medtem ko starinske kuhinje v podeželskem slogu morda vseeno dovoljujejo nekaj eksperimentiranja s svetlo ali temno zeleno barvo.  

Podeželski stil omogoča več možnosti eksperimentiranja z zeleno barvo.
Podeželski stil omogoča več možnosti eksperimentiranja z zeleno barvo. / FOTO: Adobe Stock