4 barve, ki za kopalnico niso primerne

INTERIER

4 barve, ki za kopalnico niso primerne

L.M.
16.04.2024, 5:00
0

Barve imajo moč – tudi v kopalnici. Vplivajo na naše razpoloženje in počutje spreminjajo na boljše ali pa slabše ter imajo nenazadnje tudi estetski učinek. Z drugimi besedami izberite napačne odtenke in ogrozite videz sobe ter počutje vsakič, ko stopite vanjo, ali pa si ustvarite kopalnico, ki vas bo vsakič znova spomnila na to, v kako lepem domu živite.

Barve za kopalnico, ki se jim je treba izogibati: odtenki, ki lahko pokvarijo razpoloženje

Na seznamu stvari, ki jih morate imeti v mislih pri zasnovi kopalnice, je barvna shema, v kateri boste uživali.

Zelene barve naredijo kožo videti nekoliko rumeno ali zeleno, česar si nihče ne želi.
Zelene barve naredijo kožo videti nekoliko rumeno ali zeleno, česar si nihče ne želi. / FOTO: Adobe Stock

To pomeni, da bi morala barva prostor optično povečevati, če je soba majhna, ter vas vsako jutro napolniti z energijo in sprostiti, kar je še posebej pomembno zvečer, ko se urejate za spanje.  

Zelena

Medtem ko se zelena zaradi asociacije na naravo morda zdi odlična izbira, v resnici za ta prostor ni najbolj primerna. To je sicer odvisno od značilnosti kopalnice, predvsem od postavitve oken ter luči, ki skupaj tvorijo osvetlitev, vendar je običajno zelena v vseh primerih odsvetovana. Ob pogledu v ogledalo se navadno želimo počutiti mladostne in zdrave, medtem ko zelena barva naredi kožo videti nekoliko rumeno ali zeleno, česar si nihče ne želi. 

Če vas mika zelena barva v kopalnici in se želite prepričati, da ne oddaja neprijetne svetlobe, lahko učinek prej preizkusite. Pobarvajte velik kos papirja ali kartona in ga obesite v kopalnico. 

Rdeča kopalnica
Rdeča kopalnica / FOTO: Adobe Stock

Ob različnih urah v dnevu si oglejte, kakšno svetlobo ustvari – ne pozabite je preizkusiti tako pod naravno kot umetno svetlobo.

Rdeča

Rdeča je še ena barva, za katero notranji oblikovalci svetujejo, da jo prihranite za kakšen drug prostor, kot je kopalnica. V čem je težava rdečih odtenkov v kopalnici? Intenzivne, žive barve se lahko v manjšem, zaprtem prostoru, kot je kopalnica, zdijo premočne. Vendar to ne pomeni, da se morate rdeči barvi v kopalnici popolnoma odpovedati. Če želite dodati kanček barve, lahko razmislite o vključitvi barvnih dekorativnih elementov, kot so brisače, preproge ali lonček za milo. 

Nasičeni odtenki

Snežno bela zlahka razkrije umazanijo in madeže, kar zahteva več vzdrževanja.
Snežno bela zlahka razkrije umazanijo in madeže, kar zahteva več vzdrževanja. / FOTO: Shutterstock

Enako kot velja za rdečo, velja tudi za druge odtenke s podobnimi lastnostmi. Še posebno se izogibajte močno nasičenim primarnim barvam, kot so rdeča, rumena ali modra, ki so lahko vizualno šokantne. 

Kopalnica mora biti svetla in prijetna ter mora spodbujati občutek sproščenosti, kar pa je ravno nasprotno, kot dosežemo z drznimi, močnimi barvami. 

Ker je kopalnica pogosto najmanjši prostor v hiši ali stanovanju, je pomembno, da raje uporabite svetle, nevtralne barve, da bo prostor videti svež in vabljiv.

Bela

Medtem ko notranji oblikovalci priporočajo svetle odtenke za barvanje kopalnice, bodite pri enem previdni. Snežno bela morda ni idealna, saj zlahka razkrije umazanijo in madeže, kar zahteva več vzdrževanja. 

Siva je navadno dobra izbira za kopalnico.
Siva je navadno dobra izbira za kopalnico. / FOTO: Shutterstock

Namesto tega priporočamo mehke, nevtralne barve v odtenkih sive, modre in sivo bele, da ustvarite miren prostor. Navsezadnje vas bo udobna kopalnica v svetli barvi zjutraj napolnila z energijo in zvečer umirila. 

Katera barva se najlepše poda v kopalnico?

Ko izbirate barve za kopalnico, se osredotočite na tople, svetle barve. Ambient mora biti univerzalno laskav, ne da bi bil preveč drzen. Pomislite na tople bele, svetlo sive, peščene ali druge umirjene tone.

Običajno so svetlejše barve boljše za kopalnico, saj pomagajo pri ustvarjanju lahkotnega in prostornega občutka. 

Druga možnost je, da uporabite svetlo sivo. To je še ena primerna možnost za kopalnico, ki ponuja podoben učinek kot bela, vendar z dodanim značajem. Ali pa morda bež. Ta topel in vabljiv odtenek se odlično prilega kopalnicam, saj ponuja možnost za dodajanje živahnejših dodatkov.

Črna kopalnica – DA ali NE?
PREBERI ŠE
Črna kopalnica – DA ali NE?

Kaj barve v vašem stanovanju povedo o vas?
PREBERI ŠE
Kaj barve v vašem stanovanju povedo o vas?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke