Postelje nikoli ne postavite pod okno in tukaj je razlog

INTERIER

Postelje nikoli ne postavite pod okno in tukaj je razlog

L.M.
11.02.2024, 5:00
0

Dober spanec je ključnega pomena za naše zdravje, saj se ponoči telo regenerira in pripravi na naslednji dan. Filozofija feng shuija pravi, da mora postelja nuditi močno oporo telesu, prav tako pa mora biti dobro podprto tudi vzglavje. Nepomembno pa ni niti to, kam posteljo postavimo. Preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali pot do kakovostnega spanca.

Postelje nikoli ne postavljajte neposredno ob okno

V skladu s filozofijo feng shuija vzglavje postelje nikoli ne bi smelo biti postavljeno neposredno pod okno, vzporedno z njim ali nasproti. Spanje pri neposredni izpostavljenosti oknu namreč lahko negativno vpliva na kakovost spanca, kar posledično čez čas lahko privede do mnogih zdravstvenih težav.  

Postelje, če je le mogoče, nikoli ne postavljamo neposredno ob okno.
Postelje, če je le mogoče, nikoli ne postavljamo neposredno ob okno. / FOTO: Adobe Stock

Posteljo raje kot ob okno postavite ob steno. Ko spimo pod oknom, tako pravi filozofija feng shuija, naša osebna energija sčasoma oslabi, saj nima ustrezne podpore in zaščite. Pogosto nam sicer prostorske omejitve tega ne omogočajo, a tudi v tem primeru obstajajo rešitve. 

Čim bolj stran od okna, tem bolje

Po feng shuiju je idealen položaj za posteljo takšen, da je vzglavje obrnjeno proti steni brez oken in od nje čimbolj odmaknjeno. Postelja tudi ne sme biti poravnana z vrati – motijo predvsem vrata v spalnico, medtem ko vrata omare ali kopalnice ne predstavljajo tolikšnega problema. Če postelje ni mogoče postaviti drugam kot pod okno, lahko negativne učinke takšne postavitve zmanjšamo z dvignjenim vzglavjem ter debelimi in težkimi zavesami iz naravnih materialov, ki poskrbijo, da svetloba ne vdira v prostor.  

Barve, ki se jih v spalnici izogibajte, saj povzročajo nemir
PREBERI ŠE
Barve, ki se jih v spalnici izogibajte, saj povzročajo nemir

Močna svetloba, ki vdira skozi okno, moti naš spanec, ki je nujen za regeneracijo telesa.
Močna svetloba, ki vdira skozi okno, moti naš spanec, ki je nujen za regeneracijo telesa. / FOTO: Dreamstime

Hrup in onesnažen zrak, ki prihajata z ulice, motita spanec

Hrup, ki prihaja v spalnico od zunaj, lahko vodi do stresa in nabiranja negativne energije. Veliko vlogo pri kakovosti spanca igra tudi onesnažen zunanji zrak. Usluge pa ne dela niti svetloba, ki vstopa v prostor skozi okno. Zlasti če je ta zelo močna, lahko poveča našo budnost med spanjem, s čimer se prekine naravni cikel spanja, kar zopet posledično vodi do slabega spanca in težav, povezanih z nespečnostjo. 

Kakovost spanca je odvisna tudi od tega, na kakšnem vzglavju spite

Najboljše vzgavje po feng shuiju je tisto, ki je izdelano iz masivnega lesa ali v celoti oblazinjeno ter čim višje in pritrjeno na posteljo, namesto na steno. Pri izbiri postelje se izogibajte tudi zaobljenim stranicam in vogalom.  

Zavese morajo biti zvečer obvezno zastrte.
Zavese morajo biti zvečer obvezno zastrte. / FOTO: Dreamstime

Okna morajo biti ponoči zaprta in dobro zastrta

Nezastrto ali celo odprto okno v spalnici ponoči ustvarja neuravnovešeno energijo jin, izgublja pa se pozitivna energija. Odprta okna prepuščajo tudi hrup in svetlobo, ki lahko moti spanec in vzbudi negativna čustva.

Okna naj bodo zaprta in zakrita z zavesami le ponoči, čez dan pa jih odprite, da v njih spustite hranljivo sončno svetlobo in zrak ter pretok čija. Če počivate tudi podnevi, prav tako zaprite okno in zagrnite zavese, da zagotovite miren spanec brez motečih sil pretoka energije, svetlobe in hrupa.

Kaj morate imeti v spalnici, glede na astrološko znamenje?
PREBERI ŠE
Kaj morate imeti v spalnici, glede na astrološko znamenje?

Chesterfield: Sedežna, ustvarjena za moške
PREBERI ŠE
Chesterfield: Sedežna, ustvarjena za moške

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke