Zanimiva in uporabna dekoracija: leseni paneli za stene
INTERIER

Zanimiva in uporabna dekoracija: leseni paneli za stene

L.E.
17.03.2023, 5:00
0

Ko se naveličate navadnih sten, se lahko odločite za lesene panele. Z njimi obložite cel prostor ali le del. Les daje poseben občutek. Poleg tega vnaša v prostor teksturo, ki ima lahko čudežen učinek, sploh v prostoru, ki je sicer urejen bolj minimalistično.

Za lesene panele bi težko rekli, da so nov trend. V Evropi so se pojavili že več stoletij nazaj, a z razvojem tehnologije v zadnjih desetletjih so danes čisto nekaj drugega. Ni treba, da je rezultat rustikalen. Velika izbira panelov pomeni, da imajo mnogi povsem moderen videz.

Več lesa 

Naravni materiali so postali bolj cenjeni in lahko si predstavljate, kaj pomeni več lesa v domovanju. V primerjavi z navadno belo steno boste bržkone imeli več občutka topline in udobja, povezanosti z naravo in posledično miru. A les ima dodatne prednosti – boljšo toplotno izolacijo in celo akustiko prostora. Oboje je sicer odvisno tudi od vrste izbranih panelov, nekateri so v tem ali onem boljši, drugi slabši.

S paneli je mogoče ustvarjati različne zanimive geometrijske vzorce.
S paneli je mogoče ustvarjati različne zanimive geometrijske vzorce. / FOTO: Adobe Stock

Panelov je veliko in dajejo različne rezultate

Če se odločite za oblaganje sten z lesom, imate kar nekaj izbire. Ob misli na panele si večina najbrž predstavlja deske, ki so postavljene navpično ali vodoravno. Seveda zaradi obdelave nimajo zares videza deske, bolje jih je imenovati plošče. Te se povsem prilegajo druga drugi, saj gre za isti princip, ki je preprečeval pronicanje vode, zaradi česar se je na tak način včasih obložilo zunanjost hiš. Takšni leseni paneli delujejo bolj rustikalno, a hkrati moderno rustikalno. Lahko se pobarvajo v belo ali denimo svetlo modro. V slednjem primeru bi lahko dosegli enostavno izboljšanje videza spalnice, ki bi še vedno delovala pomirjujoče. 

Opisani paneli so dobra izbira tudi za kuhinje in kopalnice. Včasih lesa ni bilo mogoče uporabiti v vlažnih prostorih, a z razvojem so odpravili tudi to prepreko. Spet preverite, kaj izberete, kajti nekatere vrste panelov so bolj in druge manj primerne.

Panele lahko prebarvamo in tako dosežemo povsem unikaten videz

Mogoče jih je torej prebarvati. Tako so lahko stene še vedno bele, a zanimivejše. Lahko izberete barvo lesa. Ali kot omenjeno, povsem drugo barvo, zanimiva izbira je denimo zelena za kuhinje.

Nekateri paneli so narejeni iz širših in večjih plošč. Te so lahko kombinirane z ožjimi letvicami in zaradi izbočenosti dajejo videz 3D. Takšne stene vsekakor privlačijo pozornost in so primerne za dnevne sobe in večje jedilnice.

Lahko pa se odločite samo za tanke letvice, postavljene tesno skupaj. To daje še posebej izrazito teksturo.

S paneli je mogoče ustvarjati različne zanimive geometrijske vzorce. Takšne stene sploh ne potrebujejo umetniških del, pravzaprav so to skorajda kar same.

Klasično so s paneli prekrivali spodnji del stene, da bi ga zaščitili pred umazanijo in vlago kot tudi bolj toplotno izolirali. A danes je takšna izbira lahko predvsem dekorativne narave. Lepo izpade v jedilnicah, dnevnih sobah in tudi hodnikih.

Paneli, ki so postavljeni vertikalno, okrepijo občutek višine.
Paneli, ki so postavljeni vertikalno, okrepijo občutek višine. / FOTO: Adobe Stock

Izkoristite optično prevaro 

Paneli, ki so postavljeni vertikalno, okrepijo občutek višine, medtem ko horizontalni povečajo majhen prostor. Učinek je sicer odvisen še od tega, kako vstopate v prostor in kam gledate. Zanimiv rezultat je mogoče doseči v hodnikih, ki lahko s horizontalnimi paneli izpadejo daljši.

Tudi sicer je priporočljivo razmisliti o panelih v tem prostoru, ki je največkrat kar precej dolgočasen. Zakaj ga ne bi preprosto naredili drugačnega?

Še ena izbira, ki lahko preprosto popestri, je izbira panelov iz recikliranega lesa, ki lahko obdrži svoj nepopoln videz.

Tapeta vsekakor ne doda toliko novih dimenzij prostoru, zato so paneli prav posebna dekoracija, o kateri velja vsaj razmisliti.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...