Kuhinjski otok je poleg funkcionalnosti tudi dekorativni element v kuhinji - seveda pod pogojem, da najprej upoštevamo ustrezno dimenzijo, ki se sklada z merami samega prostora.
Premajhen kuhinjski otok namreč pomeni slabši izkoristek prostora, prevelik pa bo prostor utesnil in kuhinjo naredil manj funkcionalno.
Kako določiti idealno velikost kuhinjskega otoka?
Pri določanju velikosti otoka in nenazadnje tudi tega, ali je v vaši kuhinji sploh prostor zanj, morate upoštevati nekaj dejavnikov.
Minimalne in maksimalne dimenzije kuhinjskega otoka
Minimalna in maksimalna velikost otoka, ki ga lahko namestite v svojo kuhinjo, je seveda odvisna od velikosti prostora. Osnovno pravilo je, da kuhinjski otok ne sme zavzemati več kot 15 odstotkov celotne kvadrature vaše kuhinje. Če torej vaša kuhinja meri 15 kvadratnih metrov, vaš otok ne sme presegati površine več kot 2,25 kvadratnih metrov.
Ko načrtujete postavitev otoka v večjo kuhinjo, ki meri vsaj 5 krat 6 metrov, naj bo ta dolg približno 2 do 3 metre in širok približno 1 meter.
Tudi srednje velika kuhinja, ki meri približno 3,5 krat 3,5 kvadratnih metrov, je dovolj velika za otok, vendar naj ta ločena delovna površina ne bo manjša od 1,2 metra v dolžino in 0,5 metra v širino. V primeru, da bi otok moral biti manjši od teh dimenzij, je morda smiselno kuhinjo oblikovati drugače in le-tega izpustiti. Polotok je sicer še ena možnost za manjše kuhinje.
Prostor okoli kuhinjskega otoka
Ko poznate osnovne dimenzije kuhinjskega otoka, je naslednja stvar, ki jo morate upoštevati, prostor, ki bo ostal okoli njega – torej med otokom in steno ali pultom v njegovi bližini. Ta prostor ne sme biti nikoli tako ozek, da bi motil pretok kuhinje. Priporočeno je, da na vsaki strani kuhinjskega otoka pustite vsaj 80 centimetrov – in največ 120 centimetrov prostora za udobno gibanje. To je še posebej pomembno pri delu kjer se navadno zadržujete med kuhanjem – denimo pred štedilnikom ali izvlečnimi omaricami za shranjevanje.
Otok lahko dejansko deluje povezovalno med deli, ki bi bili sicer preveč oddaljeni. Otok naj bi služil tudi ustvarjanju delovnega trikotnika med štedilnikom, delovno površino in pomivalnim koritom.
Barski stoli na otoku
Če želite kuhinjski otok uporabljati tudi kot jedilnico, to zahteva nekaj dodatnega prostora. Za vsak stol naj bo predvidenih približno 60 centimetrov prostora. To pomeni, da če je otok dolg 180 centimetrov, dovoljuje postavitev treh stolov.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV