Teh trendov v letu 2024 ne bomo več videli

INTERIER

Teh trendov v letu 2024 ne bomo več videli

L.M.
15.11.2023, 5:00
0

Trendi v notranjem oblikovanju se spreminjajo s svetlobno hitrostjo. S stili, ki prihajajo in odhajajo, je izziv slediti vsemu kar se dogaja, kaj je sploh še moderno in čemu je že pretekel 'rok uporabe'. Od odprtih tlorisov do masovnih kosov pohištva, oblikovalci pravijo, da moramo te zastarele trende pustiti v preteklosti.

Medtem ko nekateri trendi veljajo za brezčasne, so drugi precej kratkega trajanja. 

Spremljanje najnovejših trendov je zabavno, beseda 'zastarelo' pa je lahko subjektivna in precej odvisna od vašega osebnega okusa, zato naj trendi, ko urejate dom, ne bodo edino merilo. Seveda pa ne pozabite tudi, da je povsem mogoče, da bo to kar danes ni več moderno, čez nekaj časa verjetno spet v modi.

Če ste pripravljeni na posodobitev dekorja dnevne sobe, osvežitev spalnice ali samo želite oživiti svojo kuhinjo pa notranji oblikovalci razkrivajo nekaj zastarelih idej, ki bi jih morda želeli pustiti v preteklosti.

Popolna predanost elegantnemu, simetričnemu videzu je že skoraj preteklost.
Popolna predanost elegantnemu, simetričnemu videzu je že skoraj preteklost. / FOTO: Adobe Stock

Sodoben dizajn iz sredine stoletja

Čiste linije, funkcionalni kosi in drzni poudarki bodo vedno imeli svoje mesto v dizajnu, vendar je popolna predanost elegantnemu, simetričnemu videzu kot kaže že skoraj preteklost. Boljša pot bo usklajevanje različnih stilov, barv, tekstur, ki dajejo prostoru življenje, namesto, da ustvarjajo vtis popolnosti. Zmešajte dizajnerske kose iz sredine stoletja s sodobnimi kosi, za videz, ki je usklajen, a vseeno nekoliko eklektičen. 

Granitni pult

V začetku novega tisočletja je bilo granit mogoče najti prav povsod, od kopalnic in kuhinj in celo do dnevnih sob. Medtem ko se zdi, da so granitni pulti precej nevtralna in brezčasna izbira, se ta kamnina v zadnjem času umika naravnemu kvarcu.

Odprt tloris

Odprti tlorisi so na vrhuncu pandemije, ko smo bili prisiljeni veliko časa preživljati doma, izgubili svojo priljubljenost. Zaradi dela in učenja od doma so številne družine hrepenele po svobodi in umiku od ostalih družinskih članov. Posledično se danes ponovno vračamo k zaprtim prostorom, k ponujajo nekaj zasebnosti in predvsem samoto, takrat, ko jo potrebujemo.  

Prostori, prepojeni z izrazitimi odtenki bele, se lahko zdijo hladni.
Prostori, prepojeni z izrazitimi odtenki bele, se lahko zdijo hladni. / FOTO: Adobe Stock

Preveč bele barve

Nevtralni prostori postajajo fenomen preteklosti, saj se oblikovalci vedno pogosteje odločajo za bolj zemeljske teksture, drzne vzorce in svetle poudarjene barve. V svetu nenehne nepredvidljivosti hrepenimo po prostorih, ki dajejo občutek topline in domačnosti. Prostori, prepojeni z izrazitimi odtenki bele, se lahko zdijo hladni, če jih dopolnimo s teksturami, barvami in vzorci pa ti dodajo prijetno energijo. 

Masovno pohištvo

Številni danes preznavajo prednosti unikatnega pohištva pred serijsko proizvedenimi kosi in se tako pri opremljanju raje odločijo za trajnostno alternativo kot je denimo nakup in restavriranje starinskega pohištva. Medtem ko bo masovna industrija vedno na voljo kot možnost za tiste, ki ne morejo ali ne želijo odšteti preveč, obstaja naraščajoč trend k rabljenim starinskim kosom, ki so hkrati cenovno dostopni, a potrebujejo obnovo. 

Pri tapetah se ne bojte biti nekoliko bolj drzni, tako da s tapetami ali barvami zapolnite celotno steno ali prostor.
Pri tapetah se ne bojte biti nekoliko bolj drzni, tako da s tapetami ali barvami zapolnite celotno steno ali prostor. / FOTO: Adobe Stock

Poudarki na stenah

Poudarjene stene so še posebej priljubjene v rustikalnem kmečkem slogu. Pri tem konceptu gre za preprost način s katerim v prostor vnesemo teksturo ali barvo, tako da poudarimo le del ene stene ali pa več sten, vendar ne vseh. Ker se v zadnjem času pomikamo k nekoliko bolj drznemu slogu, poudarjene stene postajajo stvar preteklosti, namesto tega pa oblikovalci svetujejo, da s tapetami ali barvami zapolnite celotno steno ali prostor. To namreč daje prostoru občutek globine, ki ga samo z delom izstopajočega zidu ne moremo doseči. 

Zaobljene linije pohištva

Ostri robovi in ravne linije se poslavljajo. Od zofe v obliki 'fižola' do zaobljenih pultov se ljudje pogosteje odločajo za mehkejše elemente. Krivulje lahko naredijo prostor bolj tekoč, povežejo prostor in ustvarijo več kohezivnosti.

Ste že slišali za izraz tihi luksuz?
PREBERI ŠE
Ste že slišali za izraz tihi luksuz?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke