Kako lahko dom pusti boljši vtis?
DOM

Kako lahko dom pusti boljši vtis?

L.E.
19.07.2021, 7:00
0

Seveda je vsakomur na prvem mestu lastno počutje v svojem domu. A če je notranje oblikovanje nekaj, kar vas zanima, je bržkone ena od vaših (vsaj skritih) želja, da bi trud, ki ste ga vložili, izvabil pozitivne komentarje gostov. Kako to doseči?

Začne se v hodniku 

Tu vstopijo vaši gostje in tu dobijo prvi vtis. A žal ljudje hodniku pri opremljanju in dekoriranju posvečajo najmanj pozornosti. Kar je razumljivo. To za nikogar ni najpomembnejši prostor. Vendar to ne spremeni dejstva, da je hodnik vstopna točka, prvo, kar zagleda vsak, ki prestopi prag. 

Hodnik – tu gostje dobijo prvi vtis.
Hodnik – tu gostje dobijo prvi vtis. / FOTO: Dreamstime

Zelenje 

Lončnice so naravna dekoracija, ki polepša vsak dom, ne le tistega z najmodernejšo opremo in dizajnom. Za še boljši učinek razporedite rastline tudi vertikalno – postavite jih na podstavke, mize, police, lahko celo visijo s stropa. Če se bojite, da ne boste znali dovolj dobro skrbeti zanje, izberite vrste, ki so manj zahtevne. 

Ogledala 

Tudi če ste v najemniškem stanovanju, lahko kam obesite vsaj kakšno ogledalo. Storite to premišljeno. Postavite jih nasproti najlepših delov, da se bodo v njih odsevali. Lahko jih postavite nasproti oken, s čimer povečate svetlost prostora. Ali jih postavite tam, kjer bi optično radi povečali sobo. To je lahko denimo na koncu hodnika, ki s tem deluje daljši. 

Če imate malo več denarja, ga investirajte v kopalnico.
Če imate malo več denarja, ga investirajte v kopalnico. / FOTO: Dreamstime

Kopalnica 

Če imate malo več denarja, ga investirajte v kopalnico. To je del domovanja, kjer se gostje znajdejo sami. Je nekakšno zasebno zavetje celo za njih. Zato bo nanje naredilo velik vtis, če se bodo v tem prostoru dobro počutili. Četudi nimate možnosti za popolno preureditev, se lahko potrudite vsaj z izbiro mehkih brisač, umestite lahko preprogo, na police ali kad postavite sveče, če imate okna, imate lahko celo rastlinje, sicer pa v lepo skledico nasujte potpuri. 

Umetniška dela 

Ni treba, da zanje zapravite ogromno denarja, če ga nimate. Poiščete lahko mlajše umetnike. Vsekakor poskusite najti dela, ki vas nagovarjajo. Že v pradavnini so si ljudje poslikali jame, torej so že cenili vizualno umetnost v svojem okolju.  

Lončnice so naravna dekoracija.
Lončnice so naravna dekoracija. / FOTO: Dreamstime

Svetila 

Še en element, v katerega se izplača investirati, kolikor lahko. Prijetna umetna svetloba je ključna, ko se stemni. Resnično vpliva na razpoloženje in počutje. Poleg tega je s svetlobo mogoče poudariti dele, na katere ste še posebej ponosni. Lahko je funkcija svetila denimo osvetlitev umetniškega dela. 

Nekaj barv in blišča 

Čeprav večino barvne palete predstavljajo nevtralni odtenki, le poskrbite za poživitev s tistimi bolj živimi. Uporabite jih kot akcent, predstavljajo naj približno 10 odstotkov palete. Enako delujejo sijoče kovine. To so tiste malenkosti, ki povzdignejo interjer in ga naredijo bolj zanimivega. 

Udobje dnevne sobe
Udobje dnevne sobe / FOTO: Dreamstime

En unikaten dizajn 

Ne more si vsak privoščiti, da bi vse kotičke svojega doma zapolnil z izjemnim dizajnom. Toda lahko izberete le en takšen kos – denimo kavno mizico v dnevni sobi. Ta naj postane osrednji element, pustite ji, da zasije. Vsekakor jo bo vsak opazil. 

Udobje 

Potrudite se, da so sedišča v dnevni sobi oziroma tam, kjer sprejmete goste, res udobna. Naj bo mizica za odlaganje pri roki. Ponudite jim čiste copate. Ne le videz vašega doma, tudi njegovo udobje vsekakor vpliva na to, kakšno mnenje bodo imeli na koncu o njem vaši gostje. 

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo