dominvrt
Kako najlažje in najbolj učinkovito okrasiti božično drevesce
DOM

Kako najlažje in najbolj učinkovito okrasiti božično drevesce

06.11.2019, 8:15
0

Čeprav smo komaj dobro zakorakali v deževni in sivi november, številni že razmišljajo o prihajajočem božiču in praznikih. Morebiti se razlog skriva prav v turobnem vremenu, ki ga bodo lučke in dobre želje zagotovo polepšale, vi pa imate zdaj še dovolj časa, da poskrbite za najlepše božično drevesce, ki ste ga kadarkoli imeli.

1. Izberite primerno obliko drevesca

Le redki se še odločajo za sekanje dreves v naravi, ko pa številni trgovci ponujajo malo morje božičnih drevesc, med katerimi boste zagotovo našli pravega zase. Pred nakupom se najprej vprašajte, kako veliko drevo želite, potem pa tudi kakšne barve naj bo in kakšne barve boste nanj nanesli. Če boste prej razmislili o prostoru, kjer bo drevesce stalo, in o tem, kako se bo tisto, kar bo na njem, skladalo s prostorom, boste zagotovo na pravi poti k popolni okrasitvi. Pomembna pa je tudi sama oblika drevesa. Če bo postavljeno v velikem prostoru z veliko praznine, potem je bolje, da izberete košato drevo, če pa ste s prostorom omejeni, bo boljše, če se odločite za ožjo obliko drevesa.

Razmislite, v kakšnem prostoru bo drevesce stalo in koliko prostora imate na voljo.
Razmislite, v kakšnem prostoru bo drevesce stalo in koliko prostora imate na voljo./ FOTO: Dreamstime

2. Izberite barvno paleto – in se je držite!

Se spomnite drevesc, ki smo jih z družino krasili v otroštvu? Zdi se, da smo tekmovali, koliko različnih lučk bo na njih svetilo in tudi okraska ni bilo, ki ne bi bil primeren za na drevo. Dandanes se je estetika krašenja božičnih dreves močno spremenila, pravi poudarek pa se skriva v izbiri barvne lestvice. Kombinirajte največ tri barve, ob tem pa bodite pozorni tudi na tiste, ki jih že imate v prostoru. Najbolj klasična in tudi varna izbira je zagotovo kombinacija zelene in rdeče oz. bele in rdeče barve, ki veljajo za klasične božične barve, lahko pa ste tudi drzni in si privoščite npr. jelko v modrih in srebrnih odtenkih. Ob tem ne pozabite, da je včasih manj več, seveda pa na enako pravilo ne pozabite tudi pri lučkah. Te naj bodo v enakih odtenkih kot okraski in naj dodajo prostoru pridih topline in domačnosti.

Na drevescu naj bodo okraski barv, ki se med seboj dopolnjujejo, ne pozabite pogledati po prostoru, kjer bo drevesce stalo.
Na drevescu naj bodo okraski barv, ki se med seboj dopolnjujejo, ne pozabite pogledati po prostoru, kjer bo drevesce stalo./ FOTO: Dreamstime

3. Okraski naj se povezujejo

Pred nakupom okraskov se vprašajte, kakšnih si želite. Bi radi na svojem drevesu videli angelčke, so vam ljubši srnjački in snežaki ali pa ste za klasične okrogle ’bunkice’ v živih barvah? Vaša okrasitev, vaša odločitev, a spet velja upoštevati zmernost in seveda smiselnost. Če se odločite za okrogle okraske, jih raje kombinirajte v dveh barvah, ki se med seboj povezujeta (npr. bela in rdeča), če imate raje zimske like, pa se držite teh.

Ne pozabite: manj je več.
Ne pozabite: manj je več./ FOTO: Dreamstime

4. Vzemite si čas in se sprehodite po trgovinah

Božična drevesca in okraske se da kupiti že praktično povsod, kjer jih imajo vsako leto v ponudbi, zato naj se vam ne mudi. Najprej si zamisel skicirajte v glavi ali pa kar na list papirja, potem pa se podajte po trgovinah in si oglejte cene. Nima smisla, da bi za popolno drevesce odšteli več denarja, kot je treba. Če dobro veste, česa si želite, boste v trgovinah na to tudi pozorni in boste lažje našli ugodnejše rešitve. Preostanek raje porabite za darila!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Preostanek denarja raje porabite za darila kot predrage okraske.
Preostanek denarja raje porabite za darila kot predrage okraske./ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan
PREBERI ŠE
Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan

Čas je, da se znebite odvečne navlake
PREBERI ŠE
Čas je, da se znebite odvečne navlake

Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo
PREBERI ŠE
Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Kekova analiza neuspešnih kvalifikacij: Gre mi že ...
POP IN
Emily Ratajkowski: Nisem le privlačno dekle, ...
TV ODDAJE
Dejan Vunjak bi se v Znanem obrazu preobrazil v ...
VIZITA.SI
Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
DOMINVRT.SI
Živeti v hiši ali stanovanju? Kaj so prednosti in ...
ZADOVOLJNA.SI
Lucija Ćirović: Vse to me v resnici zabava. Na ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
DOMINVRT.SI
Tako se znebite vlage in plesni!