Dominvrt.si
Ozimnica

Tako pripravite prostor za ozimnico, ki bo zdržala celo leto

L.M.
22. 08. 2025 04.00
0

Jesen je čas obilja. Takrat z vrta pobiramo sadove dela preteklih mesecev in jih poskušamo shraniti tudi za prihodnje. Konzerviranje, kisanje, fermentiranje, vkuhavanje in podobno so postopki, s katerimi živilom podaljšamo čas obstojnosti in si zagotovimo, da jih bomo lahko uživali tudi takrat, ko bo naš vrt v mirovanju. Da vse delo ne bo šlo v nič, pa potrebujemo primeren prostor za ozimnico. Poglejmo, kako ga pripraviti.

Najboljši pogoji za skladiščenje sadja in zelenjave se razlikujejo glede na to, za katero vrsto pridelka gre, vendar pa obstajajo štiri najpomembnejše zahteve – to so temperatura, vlaga, zračnost ter svetloba. Sveže sadje in zelenjava so še posebej občutljivi na razmere v prostoru, kjer jih skladiščimo, vendar pa tudi najrazličnejši shranki ne bodo preživeli, če jim ne zagotovimo ustreznih pogojev.

Da bodo vaše zimske zaloge – vložene kumarice, marmelade, kislo zelje, konzervirana hrana in sveži pridelki – trajale čim dlje ter pri tem ne izgubile kakovosti, upoštevajte zgoraj omenjene štiri dejavnike.

Sveži pridelki so še posebej občutljivi na razmere v prostoru.
Sveži pridelki so še posebej občutljivi na razmere v prostoru. FOTO: Shutterstock

Nadzor temperature

Konzervirana in vložena hrana (vložene kumarice, marmelade, kislo zelje v kozarcih) se najbolje hrani pri 15–20 stopinjah Celzija. Prenesejo lahko tudi nižje temperature do tik nad lediščem, vendar se izogibajte zamrzovanju, kot tudi postavljanju na vročino.

Sveži pridelki:

Korenovke (korenje, pesa, krompir): 10–15 stopinj Celzija

Jabolka in hruške: 5–15 stopinj Celzija, ločeno od zelenjave, saj sproščajo etilen, ki pospešuje kvarjenje.

Zimske buče: 10–15 stopinj Celzija, nizka vlažnost.

Ključna je doslednost. Izogibajte se velikim temperaturnim nihanjem, ki povzročajo kondenzacijo in hitrejše kvarjenje.

Vzdrževanje ustrezne vlažnosti

Sveža zelenjava: Prizadevajte si za najmanj 60–70 % vlažnost, da preprečite venenje in sušenje.

Konzervirana hrana: Zmerna vlažnost (50–60 %) popolnoma zadostuje – preveč vlage namreč lahko povzroči rjavenje pokrovov.

Prezračevanje

V klet ali shrambo namestite prezračevalne odprtine ali pustite majhno odprtino za vstop svežega zraka in izstop starega.

Shramba ali klet naj bosta čim bolj temna.
Shramba ali klet naj bosta čim bolj temna. FOTO: Shutterstock

Prezračevalne odprtine postavite v višini tal in stropa, da omogočite naravno konvekcijo (hladen zrak vstopa spodaj, topel pa izstopa zgoraj). Dober pretok zraka močno zmanjša rast plesni in odstrani etilen, ki je posledica zorenja sadja.

Zastiranje svetlobe

Svetloba poslabša barvo, okus in vitamine v konzervirani hrani, zato v shrambi ali kleti vedno poskrbite za čim manj svetlobe.

Okna zastrite z zavesami ali roletami ali pa kozarce shranite v zaprto omaro.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1105